GLORIA BUSINESS TALK

Dvije zvijezde hrvatskog biznisa o tome što bi rekle mlađoj, neiskusnoj sebi: ‘Greške nisu sramota!‘

Predsjednica Uprave Philip Morris Anita Letica i članica Uprave Atlantic grupe Lada Tedeschi Fiorio govorile su na panelu Gloria Business Talk, a nakon toga, s nama su podijelile svoja razmišljanja s početka karijere. Odgovorila su na pitanja o tome koji je njihov poslovni moto te što bi rekla mlađoj sebi, ženi koja tek započinje poslovnu karijeru.

U visokoobrazovnoj populaciji je više žena nego muškaraca, a unatoč tome, prema podacima Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, žene drže samo 16 posto pozicija u upravama koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi te oko 22 posto u nadzornim odborima. Iz tog smo se razloga odlučili organizirati panel Gloria Business Talk&Party gdje smo ugostili hrvatske liderice u poslovnom svijetu, koje su s nama, između ostalog, podijelile i mišljenje o tome zašto žene i dalje nisu ravnopravne s muškarcima.

image
Lada Tedeschi Fiorio, Renata Matusinović, Anita Letica i Ivan Vukušić
MARKO TODOROV/CROPIX

O tome su govorile - Anita Letica, predsjednica Uprave Philip Morrisa Zagreb, Renata Matusinović, izvršna direktorica kategorije hrane i članica upravljačkog tima Nestle za tržište jugoistočne Europe te Lada Tedeschi Fiorio, članica Uprave Atlantic grupe.

Anita Letica je deset godina radila u Plivi, a 2008. godine pridružuje se Philip Morrisu te 2015. godine napreduje do pozicije predsjednice Uprave Philip Morris Zagreb. Nakon tri godine, uz hrvatsko, odgovorna je i za slovensko tržište. Nakon panela popričali smo s ovom inspirativnom ženom, koja je priznala kako je put do uspješne karijere trnovit i strpljiv. Iz ove pozicije, otkrila je što bi rekla mlađoj sebi, djevojci koja tek započinje svoju karijeru.

"Ne volim pametovati niti sebi, ni drugima, ne nužno da će se svi složiti s time. Rekla bih si da budem svoja, možda bih se nešto više stvari usudila, možda bi neke stvari napravila prije i možda bi radije prihvaćala neke izazove", rekla je Letica.

image
Predsjednica Uprave Philip Morris Zagreb d.o.o. Anita Letica
MARKO TODOROV/CROPIX

Lada Tedeschi Fiorio u posljednjih godinu i pol dana zbog rada kod kuće promijenila je poslovnu dinamiku, no rezultati, unatoč koronakrizi, i dalje su uspješni. Kao kompanija su rasli gotovo deset posto u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Na panelu je govorila kako joj nedostaje ljudski kontakt te kako poslodavci u ovim vremenima posebno moraju raditi na motivaciji zaposlenika. Tim, kaže, mora biti jedno. Nakon panela odgovorila nam je i na nekoliko pitanja, a jedno od njih bilo je i što bi poručila mlađoj sebi.

Čitajte i: Gloria Business Talk s hrvatskim lidericama: ‘U tvrtki ne radimo razliku između žena i muškaraca. Plaćamo osobu, a ne spol‘

"Rekla bih sebi da su greške prirodne, da se one događaju, da nisu sramota, da ih treba prihvatiti i iz njih nešto naučiti. Isto tako, da ne ide sve lagano i da ne treba odustati. I da će sve biti uredu", rekla je Tedeschi Fiorio.

image
Članica uprave Atlantic grupe Lada Tedeschio Fiorio i voditelj Ivan Vukušić
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Uspješnim poslovnim ženama cilj je i motivirati mlađe generacije žena, koje će, nadamo se, poboljšati poražavajuću statistiku.

"Ako budu svoje, mislim da će tada najbolje znati što da rade za sebe", rekla je Letica. Njezin moto u poslu je da nemoguće ne postoji i upravo je zbog toga, ali i zbog poslovnih rezultata u protekloj godini, Anita kući ponijela nagradu za poslovnu ženu godine koju joj je uručilo uredništvo Glorije. Pandemijsko razdoblje, kaže Anita, pokazalo im je kako sreća prati hrabre, a upravo zbog promišljanja o inovacijama i brizi o zaposlenicima, uspjeli su poslovati u plusu, s daljnjim fokusom na što više zdravijih alternativa za pušače.

Čitajte i: Ministrica Nataša Tramišak otkrila koji je njezin ispušni ventil od politike i posla: ‘To mi najbolje razbistri misli‘

Čitajte i: Poslovna žena godine proglašena na Gloria Business Talku: ‘Nit vodilja nam je da nemoguće ne postoji‘

Čitajte i: Lada Tedeschi Fiorio o hobiju koji se pretvorio u strast: ‘To je bio moj veliki pothvat, time sam pomakla neke osobne granice‘

Linker
09. travanj 2024 14:53