ŽIVOT NA SELU

Bijeg u Golinju: Upoznajte divno seosko carstvo našeg poznatog glumca i njegove supruge

Glumac Dušan Bućan i njegova supruga Sara Hdagha Bućan, protagonisti televizijskog serijala ‘Kamo za vikend?’, otkrivaju kako provode slobodno vrijeme u Golinji, gdje se i rodila njihova ljubav - kad je on shvatio koliko je ona vješta s lopatom.

Davno mi je ma­ma rekla da ne mogu op­­sta­­ti veze u kojima jedno radi, a drugo sjedi. Ili zajedno radite, ili zajedno sjedite, govori glumac Dušan Bućan (45), koji je ozbiljno shvatio mamin savjet te je sa suprugom, ekonomisticom Sarom Hdaghom Bućan (33), snimio televizijski dokumentarno-edukativni serijal “Kamo za vikend?”. Kroz dvanaest desetominutnih epizoda, koje se prikazuju na HTV-u, zaljubljeni par na zabavan način predstavlja manje razvikana, ali iznimno lijepa mjesta u Hrvatskoj, do kojih se može doći uz relativno mali trošak. Za razliku od iskusnog Dušana, Sari je ovo bilo vatreno krštenje pred kamerama.


- Uz dosta nepredvidivih situacija, za mene je ovo bio pravi izazov. Srećom, Dušan je dobro uigran na takvim snimanjima, pa sam u svakoj nedoumici mogla od njega tražiti savjet. Svi su mi govorili da se samo opustim i budem onakva kakva jesam - prisjeća se Sara snimanja serijala, nastalog na inicijativu redatelja Tomislava Cvitana i produkcijske kuće Antitalent. Ona i suprug spremno su prihvatili njihov prijedlog, jer je koncept obuhvatio dvije stvari koje obožavaju - život u prirodi i putovanja u nepoznato. Oboje rade u Zagrebu, on je prvak drame u HNK-u, a ona je zaposlena u Vodoopskrbi i odvodnji, no svaki slobodni trenutak koriste kako bi pobjegli u Golinju, selo na pola puta između Pokupskog i Gvozda.

Dušan je ondje, na djedovini, sagradio kuću te skupio pravu menažeriju: na imanju žive dva tigrasta mačka, Mirko i Slavko, njihova zavodnica mačkica Lola, bijela kobila Zeka i njezina smeđa prijateljica Zoa te četveročlana pasja družina - 10-godišnji tornjak Beg, 4-godišnji kangalka Sila, 5-godišnji njemački terijer Maks i 14-godišnji mješanac As. Posljednja pridošlica u veselo životinjsko društvo je divlja svinja Korona, tako nazvana jer je u njihovo dvorište kao mladunče došetala u ožujku 2020., baš kada je koronavirus počeo harati svijetom.

image

Bračni par uživa na svojem imanju u selu Golinja

DARKO TOMAŠ/CROPIX

- Često me znaju pitati zašto trošim toliko vremena i novca na sve ove životinje, koju korist imam od svega toga... A korist je - za moju dušu. To nema cijene. Netko to shvaća, netko ne - objašnjava Bućan svoju ljubav prema životinjama, koju je podijelio sa Sarom kad su se upoznali - i putem Facebooka.

- On je s Borisom Veličanom snimio dokumentarni serijal “Konjima do Crnog mora”, koji se prije dvije i pol godine prikazivao na HTV-u. Meni se to jako svidjelo pa sam im povremeno lajkala objave na Facebooku. Napisala sam pozitivan komentar, na koji je Dušan stavio lajk, dodala sam još jedan lajk, pa smo tako lajk po lajk nas dvoje završili zajedno - govori Sara, koja je u Hrvatsku iz rodne Libije došla kao 13-godišnjakinja. Otac Libijac ostao je u domovini, dok se ona s majkom i tri starije sestre trajno preselila u Zagreb.

image

Za uspješan brak važno je pravilno raspodijeliti poslove...

DARKO TOMAŠ/CROPIX

Čitajte i: Jelena Miholjević i Dražen Čuček otkrivaju što misle o braku, monogamiji i tko je bolji u kućanskim poslovima

I Dušan i Sara su zaljubljenici u putovanja. Prije nego što su se upoznali, on je ribario na Aljasci, vozio auto po Rusiji, igrao ragbi na konjima u Kirgistanu i pržio se u Sahari, dok je ona upoznala prirodne ljepote Etiopije, Madagaskara, Amerike...

No, prije nego što će se uputiti na zajednička putovanja, ipak su trebali položiti test boravka na selu.

- Apsolutno sam se “zatelebao” u nju kada je došla na imanje u Golinju sva “zbigecana” - šminka, frizura, naušnice, košuljica... Nisam znao što misliti. Ostavio sam je samu u štali, a kad sam se vratio, imao sam što vidjeti: skinula je košulju, ostala u majici kratkih rukava, uzela lopatu i krenula bacati balegu van. Tada sam znao da je moja - prisjeća se Dušan, a Sara dodaje da je njihov prvi zajednički odlazak na selo počeo s jednom laži.

image

Divlja svinja Korona ušetala je u njihovo dvorište u ožujku 2020.

DARKO TOMAŠ/CROPIX

Čitajte i: Frano Ridjan: I godinu dana nakon zaraze patim od teških postcovid simptoma koji mi ugrožavaju zdravlje i otežavaju svakodnevicu

- Pitao me znam li jahati, na što sam samouvjereno odgovorila da znam. Mislila sam, ako priznam da nemam pojma, tjedan dana će mi objašnjavati što trebam raditi, a neće mi dati da sjednem na konja. Tako sam odmah sjela u sedlo. Doduše, kasnije mi je priznao da je shvatio kako lažem čim je vidio kako sam uzela uzde u ruke - govori Sara.

Uslijedila su zajednička putovanja u Grčku i Maroko te ovoljetna avantura u Mozambiku. U državu na jugoistoku Afrike otišli su privučeni njenim prirodnim ljepotama, no kad su stigli, šokiralo ih je gotovo nezamislivo siromaštvo. Vidjeli su djecu koja dnevno propješače 40 kilometara kako bi iz rijeke donijeli nekoliko kanti vode, sela bez struje, kuće od balege...

image

Sara i Dušan uz svoje kobile Zeku i Zou

DARKO TOMAŠ/CROPIX

- Srce vam se slama kad vidite tako nešto. Bila sam u Africi više puta, ali Mozambik me baš šokirao. Zaboravljena zemlja - govori Sara, koja je i dalje pod snažnim dojmom boravka u toj afričkoj državi. Kako je u Mozambiku na snazi policijski sat nakon devet sati navečer, tako su Dušan i Sara jednu noć prespavali u - bordelu. Mrak ih je zatekao u manjem mjestu bez slobodnih hotelskih soba i to je bio jedini mogući smještaj.

- Bilo je to prvo mjesto u Mozambiku gdje smo nakon nekoliko tjedana suočavanja s užasnim siromaštvom vidjeli malo luksuza. Imali su golemi plazma televizor, a iz svake sobe je glasno treštala glazba, očito s dobrim razlogom - govori Sara, dodajući da su se ona i Dušan planirali vjenčati u Mozambiku, no zaključili su da bi bilo neprimjereno organizirati slavlje u tako teškoj situaciji.

image

Zaljubljeni par upoznao se putem - Facebooka

DARKO TOMAŠ/CROPIX

Čitajte i: Moja borba s tihim ubojicom: Matija Lovrec otkriva kako je preživio aneurizmu bazilarne arterije i 17 moždanih udara

Zato su “da” izrekli ovoga listopada u istarskom Grožnjanu. Bio je to tulum za najbližu rodbinu i prijatelje, gdje su pokazali da uz jednostavan život u prirodi ipak vole i dašak glamura.

- O, volimo se mi skockati. Kad se dotjeramo, nitko ne bi rekao da smo pola sata ranije bili u štali - smije se Sara, kojoj će sljedeća prilika za elegantno izdanje biti 30. prosinca u zagrebačkom HNK-u na premijeri “Genijalne prijateljice”, predstave u kojoj njen Dušan ima jednu od uloga.

Linker
21. travanj 2024 14:23