PANEL ‘VAŠ NOVAC, VAŠ ŽIVOT‘

Andrea Andrassy: ‘Podmirila bih dug od osobe koju volim, osim ako su u pitanju cipele za bivšu‘

Zašto novac curi kroz prste, što je to financijska nevjera i je li moguće uštedjeti mlad, otkivaju četiri mlade stručnjakinje u financijama - Dajana Barbić, izvanredna profesorica na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, Vinka Ilak, članica Uprave Fine, Rosa Marić, voditeljica Odjela upravljanja imovinom PBZ Croatia Osiguranja d.d., te Andrea Andrassy, spisateljica i magistrica ekonomije u sklopu Glorijinog panela ‘Vaš novac, naš život‘ posvećenog financijskom osnaživanju žena.

Da je štedjeti moguće, dokazuju nam brojni umirovljenici koji uz vrlo niska primanja, uvijek imaju neki novac sa strane za razliku od mlađih osoba koje zarađuju puno veće svota novca i nekako ga uvijek uspiju potrošiti - smatra Dajana Barbić, izvanredna profesorica na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu te sudionica Glorijinog panela posvećenog financijskom osnaživanju žena u čijoj je raspravi sudjelovala uz Vinku Ilak, članicu Uprave Fine, Rosu Marić, voditeljicu Odjela upravljanja imovinom PBZ Croatia Osiguranja d.d., te Andreu Andrassy, spisateljicu i magistricu ekonomije, smjera financije.


Zašto novac 'curi kroz prste'?

Međutim, zbog prevelike i nekontrolirane potrošnje mladi često imaju osjećaj da im novac curi kroz prste - objasnila je profesorica Barbić, čija je kolegica iz srednjoškolskih klupa, magistrica ekonomije Andrea Andrassy dokaz da se uštedjeti može i u mladosti.


Čitajte i: Luksuz u granicama budžeta: Andrea Andrassy, Vinka Ilak, Rosa Marić i Dajana Barbić o tajnama učinkovite štednje

Andrassy je naime, radila za čitavo vrijeme studiranja, a nakon što je uštedjela nešto novaca konobareći na sezoni, dio zarade je uložila u HT-ove dionice i nije požalila.

Iako joj je trebalo dosta vremena da shvati da ulaganje u kratkoročne užitke nije optimalan način raspolaganja novcem, trenutno je i više nego zadovoljna svojom disciplinom i sposobnošću raspolaganja financijama.

Kako spriječiti financijske nevjere


Novac je ujedno i čest razlog loših odnosa među partnerima, posebno kada dođe do tzv. financijske nevjere, a prema profesorici Barbić, najbolji način da spriječimo loše financijske odnose jest da ne skrivamo troškove koje mislimo da bi partnera mogli smetati.

image

Profesorica Dajana Barbić donosi savjete kako spriječiti financijsku nevjeru.

VEDRAN PETEH/CROPIX

"Dakle, ako smo se odlučili na zajednički budžet, onda to podrazumijeva da smo oboje jednako uključeni, da donosimo neke zajedničke odluke i da si postavljamo ciljeve", savjetuje profesorica Barbić.

A što se tiče zajedničkog budžeta i pokrivanja pojedinačnih dugova, Andrassy smatra kako prvo treba vidjeti o kakvom se dugu radi.

"Podmirila bih dug od osobe koju volim, osim ako su u pitanju cipele za bivšu, onda nek' ih sam riješi", našalila se spisateljica koja smatra da za male osobne užitke ipak uvijek treba imati neki "tajni fond".


A najveći užitak moderatorici panela i voditeljici Lani Pavić bio je put oko svijeta sa suprugom u sklopu bračnog putovanja 2015. godine, što bi ponovila i zbog čega ne žali ni jedne kune.


Što se tiče pak najgore investicije, voditeljica i urednica se složila s ostalim panelisticama - jedino se za kratkoročnim i prolaznim stvarima može naknadno financijski požaliti.

image

Najbolja investicija voditeljice Lane Pavić bio je put oko svijeta sa suprugom.

VEDRAN PETEH/CROPIX


ČITAJTE O ISKUSTVIMA POZNATIH:

Čist račun, dug brak Sandre Bagarić: ‘Zajedno planiramo sva veća ulaganja, a u brak smo ušli s odvojenim računima’

Ecija Ojdanić na početku karijere trošila je više no što je zarađivala, sada sa suprugom dijeli važnu životnu filozofiju

Domenica sada nema problem ni s minusom ni s dugovima: ‘Kad sam tek dobila karticu, ‘peglala‘ sam je bez kontrole‘

Filip Šovagović: ‘Previše sam se zaigrao i pomislio da bi preko noći trebao imati sve - stan, auto, vikendicu...’

Linker
18. travanj 2024 13:21