Dizajnerica Sonja Lamut
 Sonja Lamut
Soel by Sonja Lamut

Priča o uspjehu: Vinkovačka dizajnerica kreira kapute iz snova

Odgovor na pitanje što grije trendi Hrvatice je - kaputi i kape dizajnerice Sonje Lamut. Ona se, naime, iz ljubavi prema jeseni, 'specijalizirala' za jesensku i zimsku garderobu, a glavne zvijezde njezinih kolekcija upravo su komadi od vune.

Prvu je haljinu izradila već u osnovnoj školi, a posljednjih je šest godina Sonja Lamut (32) ponosna vlasnica modne marke SOEL. "Sve se pokrenulo prijavom na osječki Fashion Incubator. Nije me bilo strah, krenula sam iz ničega i jedino što mi se moglo dogoditi je da se na to isto i vratim. Korak dalje bio je samo prilika za uspjeh, nikako za strah." otkrila je Vinkovčanka o početku svoje modne karijere.

PR
Kostim iz aktualne zimske kolekcije

S potpisom ove kreativke mogu se kupiti svi ženski odjevni komadi, a na red još nisu došle jedino torbe i cipele - što ne znači da neće. No, ono za čime venu njezine obožavateljice definitivno su - kaputi. Upravo su oni odigrali ključnu ulogu u odabiru sezone – modna dizajnerica, naime, predstavlja isključivo kolekcije za sezonu jesen/zima. "Nisam se nužno ogradila od ljeta i nije da ljeti ne radim, jesen mi je oduvijek bili milija! Sve mi je draže tada – slojevitost, boje, kaputi..." otkrila je 32-godišnjakinja.

PR
Voluminozni kaputi neki su od najtraženijih komada brenda Soel

Zvonimir Ferina

Svoje kapute zna izrađivati i po nekoliko dana, pogotovo ako je puno ručnog šivanja i apliciranja dodataka "u igri". U svijetu mode kaputi i sakoi slove za najkompliciranije komade za iskrojiti, a talentirana je dizajnerica upornošću i vježbom došla do – savršenstva. "U školi dobiješ osnovu, a u životu se naučiš izboriti sa svim. Vrlo jednostavno – kad konstantno radiš i razmišljaš o nekim stvarima onda one postanu moguće" kaže kreatorica koja je ponosna na svaki komad koji je izašao ispod njezinog čekića. Osim vještine i vizije, otkrila je i što je još potrebno za dobar kaput. "Dobar kaput čini malo čarolije na njemu i još bolja osobnost osobe koja ga nosi po svijetu".

Glavne zvijezde zimske sezone su i pletene kape, a u kolekciji se nerijetko nađu i haljine i bluze koje baš svi žele. Komade izrađuje ručno, i to u malim serijama, pa baš zbog toga ni nema puno svojih komada. Razgrabe se prije nego što ih stigne prisvojiti pa njezin ormar ne puca od odjeće s vlastitim potpisom. No, zato više nema mjesta za vintage i high street ulove pa je odlučila napraviti čistku. Ono što neće izbaciti je - mala crna haljina. "Jednostavna crna haljina, s mojim potpisom. Spas je u svakoj situaciji kad mi se ne da puno truda ulagati u kombinaciju za izlazak i uvijek odlično izgleda" odgovara kreativka.

Sonja Lamut
Dizajnerica Sonja Lamut

Kad je inspiracija u pitanju, toga joj definitivno ne nedostaje, bez obzira na to što na pisti prikazuje kolekcije s manje komada. "Svaki dan živim s modom, sve što kroz dan i malo pobudi moje zanimanje može biti inspirativno za stvaranje nečeg novog, pogotovo dok sam u procesu kreiranja." kaže dizajnerica koja je na pisti Fashion Incubatora prošli tjedan predstavila nove modele. Posljednoj kolekciji odlučila je ostaviti potpis nedovršenosti, a ostala je vjerna voluminoznim krojevima, toploj vuni i pastelnom spektru boja.

Zvonimir Ferina

Zvonimir Ferina

Na pitanje koga bi voljela vidjeti u svojoj odjeći, zagonetno se smješka i odgovara - "Tko god se vidi u tome što radim i uz to se dobro osjeća u tome – je dobrodošao. Nikad nisam voljela isticati neka imena, no priželjkivala sam ih i ostvarila su se – takva je pobjeda uvijek slađa. Pa neka se tako i svi koje sada priželjkujem ostvare, bez da čuju da sam ih prozvala." zaključila je velika nada hrvatskog dizajna.

Linker
16. travanj 2024 17:48