Getty Images
Gucci kasni 30 godina!

Zgražali smo se nad njima: Sandale koje su 80-ih vladale Jadranom stižu u Gucci

Plastične sandale koje su bile neizostavne osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća za svaki obiteljski odlazak na more vraćaju se u velikom – i luksuznom – stilu.

Plastične sandale koje su bile neizostavne osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća za svaki obiteljski odlazak na more vraćaju se u velikom – i luksuznom – stilu.

Popularno nazivane češke sandale dobile su svoju high end verziju: talijanski brend Gucci najavio je svojom novom kolekcijom da će taj mnogima omraženi model ponovno biti popularan. Iako su nekad plave, ružičaste ili prozirne vladale jadranskim plažama, Gucci ih je predstavio kao glavni hit 2018. godine, što će nesumnjivo i postati s obzirom na to da je ta talijanska kuća uspjela popularizirati najčudnije komade poput hibrida mokasinki i natikača obloženog krznom koje i danas nose poznate trendseterice.

Radi se o jednostavnim crnim sandalama s klasičnim Guccijevim "duplim G" na lijevoj, te kičastom glavom tigra na desnoj sandali. Iako se oko njihovog porijekla ne mogu dogovoriti, te plastične sandale vraćaju se svakih nekoliko sezona. Neki tvrde da su prvi put predstavljene nakon Drugog svjetskog rata zbog nedostatka kože, dok drugi tvrde da je za trend odgovorna masovna produkcija plastike u kasnim pedesetima. U svakom slučaju, kod nas su bile izrazito popularne osamdesetih i devedesetih, a s obzirom na to da se s prozirnom plastikom i modelom klasičnih sandala svako malo poigra neki od luksuznih brendova, čini se da se polako vraćaju u fokus - i to baš onakve kakvih se sjećamo iz djetinjstva, a koje je kod nas proizvodila Jugoplastika. Ako imate 545 dolara viška, Gucci model je dostupan na Farfetch.com.

Linker
27. travanj 2024 06:57