Daniel Lee, kreativni direktor branda Bottega Veneta, smatra da moramo ostati kreativno stimulirani u ovim teškim vremenima.
 AFP
DANIEL LEE

Za njegovim torbicama poludjele su i Hrvatice: Tko je dizajner koji je u kratkom roku vratio popularnost 'uspavanom divu'

Iako je tek nešto više od godinu dana na čelu talijanske modne kuće, britanski kreator Daniel Lee toliko je uspješno proveo njezinu tranziciju iz klasične u modernu da je zahvaljujući tom postignuću u svojoj zemlji osvojio čak četiri prestižne dizajnerske nagrade.

Nakon samo osamnaest mjeseci na mjestu kreativnog direktora kuće Bottega Veneta i dvije kolekcije - za jesen/zimu 2019. te proljeće/ljeto 2020. - Daniel Lee (33) postao je nova zvijezda svjetske modne scene. Na dodjeli nagrada Britanskog modnog vijeća, održanoj početkom prosinca u londonskom Royal Albert Hallu, kreator rodom iz Bedforda u Yorkshireu kući je odnio čak četiri statue: za najboljeg britanskog dizajnera, najuspješnijeg kad je riječ o ženskoj odjeći i modnim dodacima te priznanje za najbolji brend, primivši ga u ime kuće u kojoj radi od prošlog srpnja. No njegov streloviti uspon i nije toliko iznenađujući koliko se čini.

--> Novi predmet žudnje: Poznate Hrvatice lude su za najpopularnijom torbicom sezone

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 02:  Daniel Lee poses with Rosie Huntington-Whiteley in the winners room after accepting the Accessories Designer of the Year award on behalf of Bottega Veneta during The Fashion Awards 2019 held at Royal Albert Hall on December 02, 2019 in London, England. (Photo by Tim Whitby/BFC/Getty Images)
Getty Images
Dizajner s prijateljicom i klijenticom Rosie Huntigton-Whiteley, britanskom manekenkom

Nakon diplome na poznatoj modnoj školi Central Saint Martins u Londonu, usavršavao se kod Martina Margiele, Donne Karan i Nicolasa Ghesquierea koji je tada radio u Balenciagi, a potom ga je 2012. Phoebe Philo, tadašnja kreativna direktorica kuće Celine, imenovala direktorom linije ženske odjeće. Međutim, usprkos impresivnom CV-u, u ateljeu Bottege Venete u Montebellu Vicentinu, gradiću blizu Vicenze, dočekan je s nepovjerenjem. Naslijedio je, naime, Thomasa Maiera koji je na čelu tima bio sedamnaest godina i uspješno razvijao “venecijanski dućan”, kako u prijevodu s talijanskog glasi ime brenda. Prije više od 50 godina osnovali su ga poduzetnici Michele Taddei i Renzo Zengiaro, a bio je najpoznatiji po luksuznim torbama i cipelama od fine kože koje su donosile godišnju zaradu od preko milijardu eura.

Bottega Veneta Milan Fashion Week RTW FW19/20 - Milan - February 22, 2019., Image: 415524648, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Jonas Gustavsson / ddp USA / Profimedia
Jonas Gustavsson / ddp USA / Pro

No Francois-Henri Pinault, čelnik korporacije Kering u čijem je vlasništvu tvrtka, dao je Danielu Leeju zadatak da polustoljetnu modnu kuću pretvori u “cool” marku.

- Bottega Veneta mi nalikuje uspavanom divu - rekao je dizajner nedugo nakon svog imenovanja. Kako bi ga “probudio”, odlučio je tradiciju približiti novim generacijama kupaca, odnosno učiniti sve da klasičnu marku zavole i kćeri i unuke dotadašnjih klijentica. Tehniku “intrecciato”, način preplitanja kožnatih traka koju je tvrtka patentirala krajem šezdesetih, upotrijebio je u kreiranju odjeće - satenskih suknji, pletenih haljina i kožnatih kaputa, u kombinaciji s jednostavnim i pomalo predimenzioniranim krojevima.

MILAN, ITALY - FEBRUARY 22: A model walks the runway at the Bottega Veneta show at Milan Fashion Week Autumn/Winter 2019/20 on February 22, 2019 in Milan, Italy. (Photo by Victor Boyko/Getty Images)
Getty Images

Istom je tehnikom, samo od pojastučenih kožnatih traka, kreirao natikače koje su postale hit među influencericama i šminkericama, kao i mrežaste salonke te torbe od nabrane kože što se nose u ruci. Svaka nova kreacija predstavlja se i na Instagram profilu indikativnog naziva New Bottega (nova Bottega) koji ima oko 100 tisuća pratitelja.

MILAN, ITALY - FEBRUARY 22: A model walks the runway at the Bottega Veneta show at Milan Fashion Week Autumn/Winter 2019/20 on February 22, 2019 in Milan, Italy. (Photo by Victor Boyko/Getty Images)
Getty Images

- Daniel Lee savršeno je pogodio duh vremena u kojem živimo - pohvalio ga je Bartolomeo Rongone, izvršni direktor Bottege Venete, koja je inače sastavni dio Keringa, koncerna luksuznih brendova. Napomenuo je i da su se narudžbe utrostručile, prodaja odjeće koja je iznosila samo 15 posto sveukupne zarade dvostruko je veća, a brend je ostvario najveći kvartalni rast prihoda od svih modnih tvrtki iz Keringova portfelja.

Koža je glavni materijal u kolekciji - dizajner od nje kreira odjevne predmete istančane minimalističke estetike

INSPIRACIJA

Kožnati prsluk 549 kn MANGO; Vuneni kaput 749,90 kn H&M; Kožnate gležnjače 799 kn MASS;Torba-vreća iz aktualne kolekcije Bottega Veneta, Hlače od skaja 229,90 kn DESIGUAL

Linker
19. travanj 2024 12:50