za ‘kremu‘ New Yorka

Ususret najglamuroznijem modnom događaju godine: Prisjetili smo se genijalnih izdanja s Met Gale

Ovogodišnja Met Gala održat će se u čak dva navrata, od kojih prvi starta 13. rujna, dok će se drugi održati tek u svibnju sljedeće godine.

S dolaskom 'novog normalnog' polako su se vratila glamurozna događanja u Hrvatskoj, regiji, ali i u svijetu. Jedno od najvećih u modnom smislu svakako je Met Gala koja se umjesto prvog ponedjeljka u svibnju održava danas, 13. rujna 2021. Naime, do ove promjene došlo je zbog, pogađate, svjetske pandemije koja je utjecala na razne industrije pa tako i modnu.

Prošle godine modni brendovi i dizajneri svoje su revije održavali online, no sada kada su mjere malo popustile, vratio se stari glamur i raskoš. Ipak, ovogodišnja Met Gala bit će nešto drukčija od prijašnjih - održat će se u dva navrata, s dvije teme i u potpunosti veganskom izdanju. Osim toga, broj gostiju je smanjen, a svi sudionici moraju dostaviti dokaz o cijepljenju; maske će biti neizostavne, osim kada jedu ili piju.

image
Anna Wintour
FOTOGRAFIJE: DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Domaćini generacije Z, uključujući Timothéeja Chalameta, Billie Eilish, Naomi Osaka i Amandu Gorman uvest će u novu generaciju modnih opsesija, a počasna mjesta zauzet će Tom Ford, Adam Mosseri i glavna urednica Voguea Anna Wintour.

Čitajte i: 'Modni Oscari' ipak će se održati: Met Gala održat će se na čak dva datuma i imat će dvije teme

Današnji, prvi dio otvorit će se izložbom na temu "In America: A Lexicon of Fashion" koja će prikazati radove dizajnera koji su obilježili američku modnu povijest poput Oscara de la Rente, Diane von Furstenberg i Caroline Herrere, a drugi dio predviđen je tek za 5. svibnja 2022. godine pod nazivom "In America: An Anthology of Fashion".

Povijest Met Gale

Ako se pitate što je točno Met Gala, odgovor možete pretpostaviti - događaj je to koji se održava još od 1948., a posvećen je velikim izložbama modnog dizajna u njujorškom muzeju Metropolitan pod palicom Costume Institutea. Osnovala ga je 1948. modna publicistica Eleanor Lambert kao način prikupljanja novca za novoosnovani Institut za kostime i obilježavanje otvaranja njegove godišnje izložbe. Tada je Gala bila tek svečana večera, a ulaznice su bile svega pedeset dolara.

No, kada je Diana Vreeland postala savjetnica za kostim Institut 1972. godine, Gala je dobila glamurozniji prizvuk i bila sve usmjerenija na svjetske zvijezde. Tijekom godina Vreeland je Galu prebacila na Metropolitan i uvela Gala teme. Glavna urednica američkog Voguea Anna Wintour 1995. postala je glavna organizatorica Met Gale i nositeljica naslijeđa. Sada ulaznice koštaju oko 30 tisuća dolara, osim za one koji se nalaze na službenom popisu gostiju.

Čitajte i: Veliki povratak Met Gale: Najglamurozniji modni događaj vraća se u veganskom izdanju, a ima i posebno pravilo za goste

Met Gala svake godine okuplja poznate glumce, pjevače, dizajnere i ostale face iz svijeta mode, filma i glazbe, a svi gosti dužni su odjenuti se u skladu s temom izložbe. Tijekom godina ovaj je događaj imao zaista odličnih tema, a kostimi gostiju pamte se još i danas. Ususret današnjoj večeri prepunoj glamura, donosimo najupečatljivija izdanja Met Gale.

image
Lady Gaga presvlačila se čak tri puta.
DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image
Lady Gaga
DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
image
Lady Gaga
DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Nezaboravna Lady Gaga 2019. je pratila temu "Camp: Notes on fashion" te se na crvenom tepihu presvukla čak tri puta. Njezina jarkoružičasta haljina s potpisom Brandona Maxwella jednostavno oduzima dah.

image
Rihanna
MARION CURTIS/STARPIX/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Ne možemo ne spomenuti Rihanino izdanje za Met Galu 2018. pod temom "Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination" koje je osvojio crveni tepih. Pjevačica je odlično odgovorila na temu s haljinom, kaputom i papinskom kapom Maison Margiela by John Galliano rađenima po mjeri.

image
Cara Delevingne
ROB LATOUR/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Godinu prije, 2017., Met Gala održala se pod temom "Rei Kawakubo/Comme des Garçons: Art of the In-Between", a pobjedica crvenog tepiha definitivno je bila glumica Cara Delevigne u genijalnom srebrnom odijelu s potpisom Chanela. Za potrebe događaja čak je i dio glave obojala u srebrnu boju.

Čitajte i: Ovo bi mogao biti njen konačni kraj: Slavnu urednicu američkog Voguea optužuju za rasizam

image
Rihanna
LARRY BUSACCA/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Rihanna je čak nekoliko puta oduševila prisutne na Met Gali. Osim 2018., zablistala je i 2015. i to u žutom izdanju na temu "China: Through the Looking Glass". Iako je ispod raskošnog ogrtača imala ružičastu haljinu, upravo je Guo Pei žuta bunda bila najgenijalnija.

image
Sarah Jessica Parker
©ARROYO-OCONNOR/AFF-USA.COM/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Sarah Jessica Parker na Met Galu 2014. pod temom "Charles James: Beyond Fashion" došla je u crno-bijeloj haljini s potpisom Oscara de la Rente i potpuno pomela konkurenciju. Elegantne bijele rukavice i bijeli ukras u kosi bili su 'točka na i' ovom izdanju.

Linker
19. travanj 2024 10:51