s101

Spoj umjetnosti i mode u novom lookbooku zagrebačke dizajnerice Nike Čuić

Nakon što je svoju kolekciju “S101” krajem rujna međunarodnoj publici pokazala na berlinskom tjednu alternativne mode, zagrebačka dizajnerica koja stvara pod imenom Nika Tom sada za istu predstavlja lookbook snimljen u suradnji s fotografom Franom Pamićem.

Kolekcijom inspiriranom djelima Pierrea Soulagèsa dizajnerica proučava koncept trodimenzionalnosti. Francuski je umjetnik, naime, naslikao cijelu seriju ulja na platnu koristeći samo crnu boju te debelim nanosima stvarao teksturu, to jest, treću dimenziju na dvodimenzionalnom platnu. Na isti je način dizajnerica pristupila tkanini, a i samo ime kolekcije potječe od toga – prvi komad koji je napravila imao je sto i jednu faldu.

U lookbook je uključena i kratka, apstraktna priča autorice Alje Gudžević, koja zajedno s vizualima zaokružuje koncept kolekcije: cijeli život pa tako i umjetničko stvaranje je zapravo - imitacija. Svaki kreativni proces, kao i učenje, počinje oponašanjem. Tijekom procesa, pojedinac pronalazi svoje načine kojima dolazi do postavljenog cilja i upravo u tome pronalazi zadovoljstvo. Prepreke, nove mogućnosti, skretanje sa zacrtane putanje te vraćanje na istu čin stvaranja čine jedinstvenim i neponovljivim – baš kao što su skulpturalni, a opet vrlo nosivi modeli 25-godišnje Nike Čuić.

Linker
17. travanj 2024 04:25