Splitska umjetnica Jasmina Barbarić
 Saša Burić
JASMINA BARBARIĆ

Splitska umjetnica osvaja svijet modnim dodacima inspiriranima - srdelama

O čarima dalmatinskog načina života splitska dizajnerica ‘govori’ kroz svoje kreacije - ručno izrađene modne dodatke, ali i ukrase za dom inspirirane najpoznatijom jadranskom plavom ribom.

U potrazi za jedinstvenim hrvatskim suvenirom, koji je ujedno i modni dodatak, dobra ideja jest zaviriti među kreacije splitskog Srdela designa, vlasnice Jasmine Barbarić (38). Marku čiji je zaštitni znak “plava kraljica Jadrana” dizajnerica je pokrenula 2012., a otad je osmislila broševe, naušnice, prstenje, narukvice, ogrlice, pa i instalacije za zid.

- Turistima rado govorim o srdeli, kako i kada se lovi, koliko je zdrava i važna za Dalmaciju - kaže Jasmina Barbarić čije su srdelice napravljene od drva s obrubom od bakra. Pritom, prilikom izrade, kaže, “poštuje” nepravilnosti drva.

Split,080719  Gloria IN   
Jasmina Barbaric,splitska umjetnica radi predmete  i nakit iz raznih materijala,motiv je najcesce srdela                                                          Snimio-Sasa Buric
Saša Burić
Splitska umjetnica Jasmina Barbarić

- Štoviše, te nesavršenosti proizvodu daju neku starinsku patinu - objašnjava dizajnerica, inače diplomirana ekonomistica, kojoj je želja da stvara rukama bila veća od one za poslom u struci.

- Želja mi je bila da moja srdela, izvedena tehnikom koju sam sama osmislila i usavršila, izgleda kao prava. Željela sam da to bude kvalitetan umjetnički suvenir - govori Jasmina, koja od materijala koristi reciklirano drvo. Nabavlja ga u jednoj zagrebačkoj tvrtki ili skuplja naplavine. Njezine srdelice, koje su 2015. godine na sajmu Spalatum Expo dobile nagradu za najbolji umjetnički suvenir, mogu se pronaći na splitskim Prokurativama, u sklopu umjetničkog sajma Art market otvorenog svakog vikenda od proljeća do jeseni, a kad zahladi, seli se u Dioklecijanove podrume. Uz to, Jasminini suveniri mogu se naći i u galeriji u Salima na Dugom otoku, mjestu poznatom upravo po srdeli. Dizajnerica je nedavno otvorila i internetski dućan, a preko Facebook i Instagram profila komunicira s kupcima.

Označivači stranica u knjigama

Crteži s prepoznatljivim elementima Splita smješteni unutar siluete srdele

Narukvice Srdela design

- Kada sam u direktnom kontaktu s ljudima, neizostavni su komentari poput “Jel friška”, “Asti Gospu, pari prava”, “Triba je okrenit’ na drugu stranu” - otkriva dizajnerica, čije su srdelice toliko uvjerljive da je dobila i upite je li riječ o prepariranoj ribi. Srdele Jasmine Barbarić iz Splita su “otplivale” i u svijet: kreacije njezina brenda izložene su i u galeriji u Oslu, a uskoro će gostovati i na Sardine festivalu u Lisabonu.

Srdela design
U ponudi Srdela designa su instalacije za zid

- Preko Srdele želim izvan Hrvatske dočarati vrlo specifičan dalmatinski način života. Najnovije u ponudi su crteži kojima sam prikazala prepoznatljive elemente Splita i podneblja kroz siluetu srdele, a odnedavno radim i print na majicama i razglednicama, najčešće motive brnistre, tiramola, picigina, Dioklecijana i splitskog đira, koji karakterizira dugo ispijanje kave na Rivi - kaže Jasmina. Cijene srdelica kreću se od 150 do 350 kuna za nakit, dok je za slike i zidne instalacije potrebno izdvojiti do 800 kuna.

Ogrlica Srdela design

Linker
19. travanj 2024 19:25