Getty Images
Sonia Rykiel

Modni svijet tuguje: Luksuzni brend čija je dizajnerica uvela modnu revoluciju odlazi u propast

Simbol moderne i buntovne Parižanke u 1960. godinama, Sonia Rykiel iza sebe je ostavila brend koji sada unatoč naporima da se ponovno uzdigne, odlazi u stečaj. Šest trgovina u Francuskoj i Monaku bit će prodano, baš kao i intelektualno vlasništvo.

Modni svijet tuguje zbog propasti kultne modne kuće koja je bila simbol modnog bunta i boho chica. Kako se nije uspio pronaći kupac za kuću Sonia Rykiel, tvrtka odlazi u likvidaciju što je označilo njezin konačni kraj. U propast ju je odveo novi vlasnik iz Hong Konga.

Osnivačica brenda, Sonia, propast svog brenda nije vidjela - preminula je prije tri godine, 25. kolovoza 2016. godine u 86. godini života od Parkinsonove bolesti. Poznata kao "kraljica pletiva", Sonia je u 60-im godinama prošlog stoljeća znala što Parižanke žele i u modnom smislu ih oslobodila. Njezin najpoznatiji pulover "Vestu siromaha" nosila je i proslavila glumica Audrey Hepburn. Crvenokosa dizajnerica koja je uvijek nosila crno, a u svojim kolekcijama donosila komade obilježene boemskim luksuzom, proslavila se svojom trudničkom haljinom nakon čega je stvorila pravo modno carstvo.

PARIS - MARCH 22:  French fashion designer Sonia Rykiel  attends The First Global Summit On Cervical Cancer on March 22nd 2007 at the UNESCO House in Paris, France.  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images
Sonia Rykiel

Još 2012. godine 80 posto tvrtke otkupila je tvrtka Fung Brothers iz Hong Konga, no poslovanje nije išlo kako je bilo planirano. Prošle godine poslovali su s minusom od čak 20 milijuna dolara što je rezultiralo zatvaranjem više trgovina, kreativna direktorica Julia De Libran u lošim se odnosima rastala s modnom kućom, a na kraju je proglašen i stečaj jer se iz minula nisu mogli izvući.

PARIS, FRANCE - MARCH 03:  Models walk the runway during the Sonia Rykiel show as part of the Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2018/2019 on March 3, 2018 in Paris, France.  (Photo by Pascal Le Segretain/Getty Images)
Getty Images
Sonia Rykiel show, jesen zima 2018/2019

Rykiel se svakako smatra imenom koje je na modnu industriju uvelike utjecalo i unijelo promjenu. Revolucionarni duh i pariški šik u pravom smislu te riječi prkosili su tada strogim formama i krojevima pa je prava šteta što je brend propao zbog njegovih dioničara. Ipak, njezino ime ostalo je zapisano na ulicama francuske prijestolnice. Riječ je o prolazu gdje je dizajnerica kupovala povrće i koji sada nosi njezino ime, Allee Sonia Rykiel, uz slavni bulevar Raspail.

Linker
20. travanj 2024 02:46