Getty Images
Povratak

Kultni svjetski brend Mila Schön ponovno žari i pali modnim pistama: Osnovala ga je Hrvatica, a njezine komade nosila je i Jackie Kennedy

Milanski tjedan mode ove je godine predstavio i neke zaboravljene brendove koji su još davnih šezdesetih modnim znalcima i trendsetericama izazivali trnce. Jedan od njih je i Mila Schön čije je minimalističke i elegantne komade nosila čak i Jackie Kennedy.

Na ovogodišnjem izdanju Tjedna mode u Milanu ponovno je zasjao brend Mila Schön, ali ovoga puta pod kreativnom palicom Gunna Johanssona, švedskog dizajnera koji već 25 godina djeluje u Italiji i dizajnirao je za brendove Malo i Angona. U svojoj kolekciji za proljeće/ljeto 2020. fokusirao se na kultne boje brenda i dvostruke tkanine koje, kako je rekao, tvore posebno, suptilno raspoloženje.

Mila Schon RTW Spring 2020
Mila Schon

Povijest ovoga brenda seže još u šezdesete godine, a osnovala ga je modna dizajnerica Mila Schön, rođena 1919. u trogirskoj vlasteoskoj obitelji Nutrizio kao Maria Carmen. Nakon Prvog svjetskog rata, Milini roditelji dobili su talijansko državljanstvo pa su se preselili iz Trogira u Trst. U modi se našla iz puke potrebe jer je pedesetih godina njezin suprug, draguljar Aurelio Schön, bankrotirao pa je Mila bila primorana šivati kreacije za prijateljice kako bi preživjela.

Njega je upoznala u Milanu i kako je rekla novinarki Eugeniji Shepard u intervjuu davne 1967., "bila je samo bogata žena, a tek kad smo se suprug i ja rastali, odlučila sam krenuti u modu". Bila je izrazito sramežljiva, ali to je nije spriječilo da njezin talent primijeti markiz Giovanni Battista Giorgini i pozove je na svoje revije. Ubrzo je s majkom 1958. otvorila butik, a 1965. imala je prvu reviju.

Njezina bezvremenska elegancija privukla joj je mnoge klijentice, među kojima su bile i tadašnje slavne dame poput Jacqueline Bouvier Kennedy i kneginje Lee Radziwill, a perzijsku caricu Farah Dibu privukla je odorama za Iran Air. Magazin Vogue njezine je kreacije jednom usporedio s čistim linijama arhitektonskih zdanja Piera Luigija Nervija, iako neki kažu da je Mila u modnom svijetu kao Agnes Martin u likovnoj umjetnosti.

Mila Schon RTW Spring 2020
Mila Schon

Ta usporedba se posebno odnosi na njezine vunene kapute. Kako je objasnio Johansson, takvi kaputi mogu se sašiti samo ručno jer se radi o posebnim tkaninama koje je Mila razvijala s prijateljem. "Nisu joj se sviđale svjetlucave podstave jer je željela stvoriti što "čišći" izgled odjeće.", istaknuo je Johansson. Tako je nastao njezin zaštitni znak - dvostruka tkanina u dvije boje.

MILAN, ITALY - MARCH 03:  A model walks the runway at the Mila Schon fashion show during Milan Fashion Week Womenswear Autumn/Winter 2009 on March 3, 2009 in Milan, Italy  (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)
Getty Images
Na Tjednu mode u MIlanu 2009. godine

Mila je obožavala geometrijske uzorke, ali i perlice koje je ručno šivala na odjeću, a njezin dizajn obožavale su i stjuardese talijanske aviokompanije Alitalia za koje je 1969. napravila posebnu kolekciju. Do 1980., Mila je imala nekoliko butika u Italiji, Japanu i SAD-u, a osim odjeće nudila je i torbe, donje rublje, satove, parfeme, kupaće kostime i sunčane naočale. Brend je 1993. preuzeo japanski konglomerat Itochu koji ga je kasnije prodao tvrtki Marielli Burani, a 2007. preuzela ga je talijanska tvrtka Brand Extension.

MILAN, ITALY - MAY 20:  Designer Mila Schon attends the Premio MilanoDonna held at Palazzo Marino on May 20, 2008 in Milan, Italy.  (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)
Getty Images
Mila Schön

Na reviji u Milanu, Johansson je novu kolekciju predstavio u posebnoj prostoriji ukrašenoj člancima o Mili i njezinom brendu, a u pozadini se vrtjela snimka njezinog glasa.

Dizajner je, kako je rekao, imao sreće osobno upoznati Milu prije njezine smrti 5. rujna 2008. te je na njega ostavila snažan dojam. "Njezino shvaćanje mode i dizajna bilo je jednostavno - željela je ukloniti sve ono što ju je smetalo te stvoriti ono što je ona smatrala lijepim", rekao je Johansson. "Da smo imali priliku zajedno raditi, sigurno bi se dobro slagali. Bez sumnje", zaključio je.

Linker
23. travanj 2024 18:26