počela testna faza

H&M uvodi veliku novost - uskoro ćemo u njihovim dućanima odjeću moći i posuditi

Jedan od najpopularnijih lanaca ulične mode na svijetu, švedski div H&M, uveo je novi poslovni model - od sada ćemo ondje moći unajmiti odjeću. Koncept se tek testira, i to za početak na domaćem tržištu kompanije. No, bude li sve išlo prema planu, već za tri mjeseca ovaj će koncept početi primjenjivati i na drugim tržištima, pa tako i kod nas.

Kako piše Bloomberg, u H&M-u su uvjereni da će posuđivanje odjeće naići na pozitivne reakcije kupaca. Na ovaj su se korak odlučili kako bi smanjili onečišćenje okoliša - poznato je, naime, da čak 20 posto otpadnih voda i 10 posto emisija CO2 dolazi uslijed proizvodnje odjeće. Usporedbe radi, globalno se time troši više energije nego što se potroši svim putovanjima zrakoplovom i brodom.

Ponukani silnim kritikama s kojima se zbog otpada i zagađenja susreće modna industrija, H&M je napravio velik iskorak i pomno razradio model. Tako za početak kupci kod njih mogu posuditi odjeću za 250 kuna tjedno - za sada to nudi samo trgovina na Sergels Torg trgu u Stockholmu. U najam je uključena kolekcija od 50 odjevnih komada, a posuđivati u ovom trenutku mogu samo članovi programa vjernosti kompanije. Zanimljivo je i da u dućane uvode mogućnost popravka odjeće s njihovom etiketom, ali i kafić te salon za uljepšavanje.

Ovaj model poslovanja uopće nije novost - prije H&M-a, od početka ove godine već ga primjenjuju njegovi rivali, Banana Republic i Urban Outfitters.

Zagreb, 151112.
H&M, Cvjetni trg.
Nakon sinocnjeg predstavljanja kolekcije Maison Martin Margiela u H&M trgovini jutros su kupci zeljeli sto prije ugrabiti svoj komad odjece ovog poznatog kreatora.
Na fotografiji: guzva prije otvaranja trgovine.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Maison Martin Margiela x H&M na Cvjetnom trgu

Linker
14. travanj 2024 07:40