/ iStock
SUPERHRANA

Do lijepih noktiju i kose pomoću - mlijeka žohara

Četiri je puta nutritivnije od kravljeg mlijeka i odlično je, između ostalog, za kosu i nokte – mlijeko žohara jedno je od najhranjivijih tvari na Zemlji zbog čega je prozvano novom superhranom. 

Znanstveni tim s Instituta Stem Cell Biology and Regenerative Medicine u Indiji sekvencirao je proteinski kristal iz crijeva pacifičkog žohara, jedinog koji rađa žive mlade i prehranjuje ih supstancom nalik mlijeku s proteinskim kristalima. Znantvenici su sekvencirali gene odgovorne za proizvodnju proteinskih kristala mlijeka, a sada su usredotočeni na pronalazak načina proizvodnje mlijeka žohara u većim količinama. Ono sadrži proteine, masnoće, šećere i esencijalne aminokiseline, zbog čega bi se moglo dobro uklopiti i u svakodnevni beauty režim jer su proteini i masti ključne komponente za zdrave nokte i kosu.

Ipak, Rachel Nazarian iz Schweiger Dermatology Group naglašava kako zbog hormona rasta i visoke razine šećera mlijeko žohara neće biti najbolji prijatelj vaše kože, osobito ako je već problematična.

Dakle, nova superhrana neće učiniti čuda za vašu kožu, ali će koristiti vašim noktima i kosi. Ipak, za te svrhe – biotin i vitamin D zvuče mnogo primamljivije od mlijeka kukca kojeg nitko ne želi ni vidjeti u svojem domu.

Linker
25. travanj 2024 12:00