ABO
SESTRE PODUZETNICE

Čudesni svijet ABO cipela: Kako su sestre iz Beograda stvorile jedinstven brend i osvojile čak i Njujorčanke

Otkad su prije pet godina napravile prve oksfordice, sestre Iva i Ana Ljubinković doslovno ne staju. U njihove jedinstvene, ručno rađene cipele utkano je puno ljubavi, pažnje i kreativnosti, što se vidi na svakom modelu. Osim u regiji, žene za njima luduju i u inozemstvu, a od nedavno u ponudi imaju torbe i simpatične espadrile. Povodom izdavanja nove proljetno-ljetne kolekcije, Iva nam je otkrila kako su ona i Ana razvijale brend, koliko je teško izraditi jedne ovakve cipele i hoće li otvoriti trgovinu u Hrvatskoj.

Kako ste uopće došli na ideju izrade unikatnih cipela i zašto baš oksfordica?

Prije pet godina u Beogradu i Srbiji nije postojala trgovina gdje ste mogli kupiti udobne, kvalitetne i zanimljive cipele klasičnog stila, zato smo se Ana i dosjetile da bismo same mogle dizajnirati model kakav želimo. Oni klasični obično su bili dosadni pa smo odlučile osvježiti oksfordice veselim bojama. Svidjele su se mnogima i jako su se dobro prodavale. Tada smo napravile originalnu ABO cipelu klasičnog stila poput 'Dolly' modela koji je i danas najtraženiji. Iako je sve krenulo spontano i bez nekog plana, dizajniranje cipela postala nam je neka vrsta opsesije.

Iva Ljubinković
Iva Ljubinković

Što se promijenilo od osnutka brenda do danas?

Od početka se mnogo toga promijenilo. Razvijale smo brend intuitivno, redizajnirale klasične modele, stvarale originalne i kvalitetne komade i od lokalnog brenda postali smo prepoznatljivi i traženi širom svijeta, što smatramo najvećim uspjehom do sada. Naše cipele uskoro će se prodavati u New Yorku u jednoj od najpoznatijih trgovina neovisnih dizajnera - Wolf & Badger.

Koliko vremena treba za izradu jednog para?

Kada se pojavi dobra ideja, zabilježimo je čak i ako još nije dobila svoju finalnu formu. Napravimo skicu, prikupimo inspiraciju na jedno mjesto te si zapišemo sve što nam je na pameti. Zatim od toga radimo finalne skice koje nosimo modelaru, krojačici pa tek onda postolaru. Naravno, na prvom su mjestu originalan dizajn, najbolji materijali (koža i tekstil), vrhunska izrada i udobnost. Rezultat svega toga su cipele u koje se zaljubite na prvi pogled i ne želite ih skinuti. Potrebno je oko mjesec ili dva kako bi iz radionice izašao savršen model cipela. Kada prvotni model bude gotov, prelazimo u proces proizvodnje. Tako je, primjerice, za izradu jednog para potrebno dva dana, koja uključuje krojenje, šivanje i montažu. Važno je napomenuti da za izradu naših cipela ne koristimo kožu egzotičnih vrsta kao ni krzno, a u budućnosti želimo pronaći adekvatnu zamjenu za kožu.

ABO shoes

Osim po kvaliteti, ABO cipele posebne su i po neodoljivoj kombinaciji boja. Otkud crpite inspiraciju za dizajn?

U umjetnosti, glazbi i znanosti pronalazimo najviše inspiracije, ali i arhitekturi, prirodi i svemiru. Smatramo da pravi umjetnik treba stalno istraživati ako želi biti originalan i kvalitetan.

U ponudi od nedavno imate i espadrile, ali i torbe. Zašto ste ih odlučili uvrstiti u kolekciju?

Od kada postoji ABO brend, Ana i ja smo željele napraviti laganu obuću za ljeto, ali smo tek ove godine realizirale tu dugogodišnju ideju. Torbe i cipele idu zajedno, a njihova proizvodnja još je veći izazov od cipela. Zbog toga ih godišnje napravimo svega desetak komada, no nadamo se da će se to uskoro promijeniti.

ABO shoes
ABO shoes

Što je na početku pokretanja brenda bio najveći izazov, a s kojima se suočavate još i danas?

Pronalazak vrhunskih majstora za izradu cipela, održavanje kvalitete, ali i proizvodnja potrebnih količina i odgovarajućih boja predstavljali su nam najveći izazov pa bismo mogle reći da je ista situacija i danas.

Jeste li se oduvijek zanimali za modu?

Po profesiji sam diplomirani inženjer arhitekture i moda me nije privlačila sve dok se nisam počela baviti dizajnom cipela, ali je sfera mog interesa ipak ostala samo na modnim dodacima u što ubrajam i cipele. Sestra Ana se uspješno bavi modom već 15 godina i zapravo me ona uvela u taj svijet nakon što sam završila fakultet. Što se tiče mode, nisam njezin rob jer se modni trendovi u današnje vrijeme konstantno mijenjaju, čak više nego ikada. No, u mom ormaru se ipak mogu pronaći komadi koji su trenutno u trendu: traperice ravnog kroja, odijela, baloneri, cipele s nižom potpeticom i ravne ABO cipele, a omiljeni model su mi ABO koledžice.

ABO shoes
ABO shoes

Svaka Vaša kolekcija je limitirana. Koliko se brzo rasproda i planirate li vratiti neke modele?

Od svake kombinacije boja napravimo svega četiri do dvanaest pari cipela. Dakle, šanse da sretnete osobu s identičnim parom cipela kao što su vaše je vrlo, vrlo mala, iako nekada znamo ponoviti kombinacije boja. Mjesečno izbacimo tri do četiri kolekcije, a jedna se rasproda za desetak dana.

Kakvi su planovi za dalje? Jeste li razmišljali o otvaranju trgovine u Hrvatskoj i ostatku regije?

Planiramo proširiti ponudu, a sljedeća zemlja u kojoj će se moći kupiti naše cipele će, pored Velike Britanije i SAD-a, biti i Hrvatska. Nadamo se već početkom sljedeće godine, a do tada je tu naša trgovina u Beogradu i web stranica.

Linker
16. travanj 2024 19:38