Blic intervju s dizajnericom

Aleksandra Dojčinović vas uskoro vodi na jedinstveno modno putovanje vlakom

Od dizajnerice Aleksandre Dojčinović već smo navikli na modna iznenađenja, pogotovo kada se radi o prezentaciji novih kolekcija. No, svoju novu kolekciju za nadolazeću jesen/zimu odlučila je predstaviti u dosad neviđenom modnom scenariju.

Nakon što je svoju posljednju reviju održanu u prostoru nekadašnje Nacionalne sveučilišne biblioteke, danas Hrvatskom državnom arhivu, dizajnerica Aleksandra Dojčinović posvetila knjizi, obrazovanju i ženskom uspjehu općenito, na novoj je reviji svoju Lei Lou ženu, sada s diplomom u džepu, odlučila poslati na put, i to doslovno. Putnici će se na Lei Lou Express ukrcati na zagrebačkom Zapadnom kolodvoru, odakle će ih vlak odvesti na odredište - zagrebački Glavni kolodvor, na kojem će već samim izlaskom iz vlaka postati dijelom showa. Dizajnerica je odlučila ovom revijom, kao prvom ikada održanom na kolodvoru, odati poštovanje svim ženama zaposlenim u Hrvatskim željeznicama, tvrtki često nepravedno zanemarenoj kada su u pitanju modernizacija i ulaganja. Bit će to, dakle, večer u čast ženama i njihovim pravima, ali ponajprije večer posvećena putovanjima i povratku istima. Uoči priprema za ovaj veliki događaj, Aleksandru smo nakratko uhvatili i saznali što nas očekuje 16. svibnja na Glavnom kolodvoru.

Prezentacija vaše nove kolekcije događat će se ni više ni manje nego na zagrebačkom Glavnom kolodvoru. Kako je došlo do te ideje i što možemo očekivati?

Moj tim suradnika i ja željeli smo napraviti još jednu lijepu razglednicu Zagreba, a nakon Preporodne palače Narodnog doma i Hrvatskog državnog arhiva, koje su kulturne ustanove od velikog značaja za Zagreb i Hrvatsku, htjeli smo novu lokaciju još više približiti ljudima. S obzirom da kroz svoje kolekcije uvijek volim progovarati i o ženama u društvu, željeznica nam se, s obzirom da kao sektor zapošljava zaista veliki broj žena, učinila kao sjajna nadogradnja na prve dvije priče. I tako smo završili na kolodvoru. Najprije na Zapadnom, odakle Lei Lou Express s uzvanicima polazi na putovanje, a potom stanicu dalje, na Glavnom, gdje će revija biti održana.

Koja je simbolika putovanja u kontekstu ove prezentacije?

Simbolika je višeznačna. Moda, koja nije površna, već vrlo detaljna i stvarna, je od njenih početaka, snažno povezana s putovanjima. Moda nas oblikuje, jer stil koji nosimo je važan dio naše osobnosti, ali nas isto tako oblikuju i putovanja. Ne kaže se uzalud da je svijet poput knjige, a da su oni koji ne putuju pročitali samo jednu stranicu. Lei Lou djevojka zato u ovoj kolekciji također kreće na put i to vlakom. Spakirala je svoje omiljene haljine i znatiželjnim očima želi osvojiti svijet.

Koji su ključni komadi za iduću jesen/zimu?

Naglasak će biti na dobro krojenim kaputima, metalik nijansama, visokim čizmama, šljokicama na pravim mjestima i krznu u različitim bojama.

Kako ste birali materijale za novu kolekciju?

To je dio koji uvijek odradim opušteno jer vjerujem svojoj intuiciji i viziji koju od početka imam u glavi. Materijale uvijek odabirem godinu dana unaprijed, što je velika odgovornost jer kolekcija koju predstavljamo će u trgovine doći tek na jesen. Treba znati pogoditi trendove i napraviti nešto što će žene voljeti.

Što je to što će činiti lei Lou djevojkom šarmantnom iduće zime?

To što će biti prava, moderna, urbana cura koja će šarmantno skombinirati metalik haljinicu, bundicu i najdraže 'marte' s Lei Lou potpisom i otići na kavu s prijateljicama. To što će visoke Lei Lou čizme odjenuti na karirani kaput i klasičnu haljinu za poslovni put i sastanke. I to što će uvijek biti opuštena.

Linker
18. travanj 2024 15:19