U ŠKOLU SA STILOM

Vrijeme je za šoping! Modne trendove školaraca kreira TikTok, a mi znamo što je hit ove jeseni

Klincima je važno razviti vlastiti stil, stoga bez njih nemojte niti kretati u kupovinu nove jesenske garderobe za školske dane

Trapezice, rastegnute majice, karirane haljine s bijelom čipkanom kragnom, frizure na kahlicu... Smrači li se i vama pred očima kada danas gledate svoje fotografije iz školskih dana?

Oni koje djetinjstvo vežu uz 70-e, 80-e i 90-e potvrdit će da smo u školu bespogovorno nosili što god bi nam roditelji kupili i priredili dan ranije.

Nesumnjivo, školarci danas imaju znatno bolje razvijen osjećaj za modu, a uz pomoć popularnih društvenih mreža poput Instagrama i TikToka jako dobro znaju što je u trendu.

Štoviše, čak 92 posto djece koja su sudjelovala u anketi One Polla reklo je kako im je važno da imaju vlastiti modni stil, a 79 posto mališana je odgovorilo da se osjećaju sretnima kada nose novu odjeću.

image
FOTOGRAFIJE: BRAUNS GETTY IMAGES

Djeca se koriste odabirom odjeće, obuće i najvažnijeg jesenskog modnog dodataka – školske torbe kako bi se osjećali bolje i sretnije, kako bi izgradili svoje samopouzdanje i povećali školski uspjeh.

Naime, 90 posto anketirane djece priznalo je da im sposobnost izražavanja osobnog stila pomaže da se osjećaju produktivnije u školi.

Jasno je, dakle, da odjeća igra veliku ulogu u životu školaraca, no svim roditeljima koji se ovih dana sa svojim klincima spremaju u šoping jesenske garderobe, školske torbe i pribora na um pada pitanje - što je trenutno u modi?

image
SDI PRODUCTIONS GETTY IMAGES

Zamijetili smo kako u mnogim nadolazećim jesenskim trendovima za djecu postoji izrazito nostalgična vibra. K tome, smjeli motivi i igra bojama drže visoko mjesto na modnom popisu malih znalaca, a udobnost i kvaliteta trenirki koje su se nametnule kao „it komad“ u lockdownu, kada su mališani nastavu pohađali na daljinu iz svojih sigurnih domova, i dalje su izrazito važni.

Izdvojili smo stoga pet ultimativnih trendova u našoj modnoj prognozi za povratak u školske klupe u rujnu.

1. NENADMAŠNA SPORTSKA UDOBNOST

Zbog pandemije, djeca su lani živjela, učila i radila apsolutno sve stvari od kuće. Nije se trebalo posebno sređivati niti birati modne kombinacije za nastavu preko Zoom-a ili televizijskog programa, stoga su mališani dane najčešće provodili u mekanim i udobnim trenirkama. Ove jeseni veselo se, pak, pripremaju za povratak svojoj rutini - nastavi u učionici s pravom pločom i kredama te s učiteljicom koja ih stalno ima na oku, druženju i igri s prijateljima pod odmorom i aktivnostima nakon škole. No, od komfora na koji su naviknuli nisu spremni tako lako odustati. To znači da ležeran sportski stil i dalje rastura, ako pitate klince.

Hudice, s džepovima ili bez, široke ili uske, kakvih god boja, najčešće s kapuljačom i poželjno s istaknutim logom nekog sportskog brenda mogu se smatrati TikTok uniformom. Kao i obavezne tenisice koje školarci ne nose samo na tjelesni i treninge. Dobre i lagane tenisice, nose se na sve - od trenirki preko traperica do svečanijih kombinacija, poput haljina i odijela u kojima klinci znaju zablistati na obiteljskim slavljima.

Školska torba, tenisice i trenirka obavezni su pribor za svakog školarca, stoga su Champion Back to School paketi za djevojčice i dječake iz ekskluzivne ponude Sport Visiona apsolutno genijalna prilika. Evo o čemu se radi!

U promotivnom Champion Back to School paketu za dječake koji možete ekskluzivno kupiti u svim Sport Vision trgovinama diljem Hrvatske, kao i na web shopu pronaći ćete: sive Champion Beck PS tenisice koje čvrsto prijanjaju uz stopalo zahvaljujući fiksnim vezicama i čičku, sivo-plavu Champion dječju trenirku koja uključuje gornji i donji dio izrađen od mekanog materijala u opuštenom kroju koji ne sputava dječake tijekom kretanja te plavi Champion dječji ruksak. Cijena ovog paketa s ukupno tri artikla je samo 499 kn.

Sport Vision pripremio je i promotivni Champion Back to School paket za djevojčice koji je dostupan u njihovim trgovinama i web shopu, a on uključuje: ružičaste Champion Beck PS tenisice s bijelim detaljima, visokim džonom i čičkom koji omogućuje lakše oblačenje, crno-ružičastu Champion dječju trenirku, odnosno gornji dio s patentnim zatvaračem, klokan džepovima i kapuljačom uz hlače sa stisnutim nogavicama te sivo-ružičasti Champion dječji ruksak. Cijena ovog paketa koji će oduševiti vaše TikTok influencerice u usponu je samo 499 kn.

Provjerite i ostatak ponude za školarce u Sport Visionu!

2. RETRO JE OPET IN

Retro stil se vratio, stoga se nemojte začuditi ako vam klinci prevrnu ormare zbog inspiracije, a možda si i prisvoje neku fora majicu i košulju ili vaše stare traperice pretvore u fora torbicu. Da, danas je sasvim u redu da mališani nose majice starih rock bendova koji su punili stadione desetljećima prije nego što su se oni rodili – barem znate da cijene klasiku.

image
ROHAPPY GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ove jeseni, čak se i traperice nose u retro điru. Onim posve uskim vrstama predvođenim jeggings modelom, tajicama koje izgledaju poput vrlo uskih traperica, koje su se nosile dosadašnjih sezona presudio je TikTok. Generacija Z, odnosno oni koji su rođeni u periodu od kraja 1990-ih do ranih 2010-ih, proglasila ih je modnim odabirom koji je totalno out. Sada su hit nešto širi modeli traperica, visokog struka i ravnih nogavica, poznati kao – mom jeans.

3. ‘URADI SAM‘ ČAROLIJA

Ponovno je posebno popularan tie-dye uzorak. Riječ je o posebnom načinu bojanja tkanine kojom se postižu efektni šareni elementi na tkanini. Ovaj je trend bio na svom vrhuncu popularnosti za vrijeme hippie pokreta koji ga je i iznjedrio u svijet mode, a sada je zahvaljujući društvenim mrežama ponovno postao popularan. Nije specijalno bitno jesu li se klinci sami doma bacili na bojanje garderobe ili su kupili majicu s tie-dye printom, no nemojte se iznenaditi ako jednog dana pronađete šarenu kadu ili umivaonik. Ako, pak, vaši klinci nisu baš u tolikoj mjeri kreativni, možda posegnu za ukrašavanjem školske torbe prišivcima ili šljokicama, a neki će možda samo na tenisice kemijskom olovkom dodati neki vlastiti detalj. Kako god, školarcima je važno da modnoj kombinaciji daju osobni pečat i tako izraze svoj identitet.

image
SIX_CHARACTERS GETTY IMAGES

4. JAKNE U BLOKOVIMA ŠARENIH BOJA

Bilo da se radi o kabanici, lepršavom kaputiću ili mekoj umjetnoj bundici za djevojčice, toploj puffer jakni ili šuškavcu za dječake, tmurne jesenje dane razbudit će šarene jakne. U obzir dolaze najrazličitije kombinacije blokova boja, najčešće po tri na jednom odjevnom predmetu. Zbog svoje efektnosti vrlo su jednostavne za kombinirati s drugom odjećom i obućom. A dobra stvar je i što ćete svoje mališane zbog upečatljivih boja na jakni ‘iz aviona‘ moći prepoznati među mnoštvom druge djece čim iziđu iz škole.

image
ROMRODINKA GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

5. CRNO-BIJELE TOČKE I ZEMLJANE NIJANSE

Disneyev film "Cruella" o famoznoj zlici iz 101 dalmatinera ove je godine oduševio klince stoga ne čudi što su crno-bijele kombinacije točki i točkica preplavile dječje odjele brojnih modnih brendova. S druge, pak, strane društvene mreže nameću zemljane tonove - bež, boju hrđe, maslaca, i kakaa u svim nijansama. Najčešće ih se može zamijetiti na oversize hudicama koje nose baš svi klinci na TikToku.

image
ZAYATSSV GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Udobnost je najvažnija: pustite djecu da budu djeca

Dok mi, stariji, čeznutljivo gledamo sjajne kombinacije dječje odjeće nadajući se da nešto slično postoji i u našim veličinama, pa naše klince pretvaramo u prave male top modele koji spremno poziraju za Instagram, često zaboravimo da su djeca prije svega - djeca te da su im udobnost i nesputanost u igri i učenju puno važniji od nekog trenda.

Zato valja paziti da pri kupnji dječje odjeće odabirete što prirodnije i mekše materijale. Tkanine za odrasle poput brokata i svile ne dolaze u obzir kada su djeca u pitanju, jer osim što će ih stezati i smetati, teže će se i održavati jer, budimo realni, djeca se svako malo zaprljaju. Isto vrijedi i za cipele. Fora je imati lakirane balerinke za specijalne događaje, ali na dnevnoj bazi - tenisice su zakon.

Košulje, dječja odijela i svečane haljinice slatko će pristajati vašim klincima, ali dugoročno - smetat će im i postat će nadraženi, bit će suza... a to nitko ne želi. Recept je, dakle, jednostavan - udobna odjeća vodi do nasmiješenog djeteta, a time i do sretnog roditelja.

image
ELLENMORAN GETTY IMAGES
Linker
20. travanj 2024 08:58