Lanena odijela dizajnera Giorgija Armanija iz linije Emporio Armani.

 INDEPENDENT PHOTO AGENCY SRL/A
Evo kako!

Tko kaže da je eleganciju nemoguće postići na +30?

Kad temperature narastu, mnogi dođu u napast da snize kriterije u odijevanju. No, i na plus trideset se može izgledati elegantno i primjereno - zahvaljujući prirodnim materijalima i komotnim krojevima koji pružaju dašak svježine.

Kad temperature narastu, mnogi dođu u napast da snize kriterije u odijevanju. No, i na plus trideset se može izgledati elegantno i primjereno - zahvaljujući prirodnim materijalima i komotnim krojevima koji pružaju dašak svježine.

Kad postane nesnosno vruće, malo je koga briga za stil i eleganciju. Neukus vlada i na ulicama naših gradova pa bi se novčane kazne zbog oskudne odjeće mogle primijeniti na mnoge domaće žene, a ne samo na turistkinje. Primjerice, u Velikoj Britaniji, koju je pogodio toplinski val s rekordno visokim temperaturama, mnoge su tvrtke usvojile interne kazne za nepridržavanje poslovnih pravila odijevanja. ‘Rast temperatura ne podrazumijeva snižavanje kriterija‘, poručio je zaposlenicima tvrtke British Petroleum njihov glavni izvršni direktor Bernard Looney. Stoga su se u časopisu Drapers namijenjenom modnim profesionalcima raspisali o tome što znači poslovno odijevanje: ne pokazuju se goli pazusi ni nožni prsti, ramena moraju biti pokrivena, a dužina suknje ne smije biti kraća od pedlja iznad koljena...

Premda zvuči vrlo ograničavajuće, zapravo nije nikakav problem odijevati se prema pravilima. U kolekcijama poznatih modnih marki prevladavaju kreacije od udobnih tkanina prirodnog podrijetla lana, pamuka i svile koji pružaju osjet ugode, a izgledaju ženstveno i elegantno.

Popularnost im je još veća jer su reciklabilni pa se smatraju ekološkim. Kad je riječ o kroju i formi, u trendu su predimenzioniranost i voluminoznost, dva svojstva koja su kao osmišljena za vruće ljetne dane. Pritom je ovosezonska paleta boja svijetla, a moderni su i atraktivni detalji kao što su šupljikavi uzorci te slojevit način odijevanja.

HALJINE

Pri odabiru prikladnog modela treba obratiti pozornost na dva detalja: dužinu i dekolte. Najsigurnija je opcija da haljina prekriva koljena, a hoćete li se usuditi potpuno razgolititi ramena, ovisi o tome koliko ozbiljno vaš ured shvaća pravila odijevanja. No, ipak je profesionalnije da ih pokrijete pa nosite haljine sa širokim naramenicama ili s lepršavim rukavima tričetvrt dužine.

image

Catherine, vojvotkinja od Cambridgea u kreaciji dizajnerice Emilije Wickstead.

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK
image

Lepršava haljina brenda Arias.

PRESS
image

Lepršava haljina Zara, 299,90 kn.

PRESS

HLAČE

Nakon dugogodišnje vladavine uskih modela posljednjih nekoliko sezona ponovno su popularne hlače širokih nogavica koje su, sašivene od laganih tkanina, prikladne i u ljetnim vrućinama. U obzir dolaze i bermude, hit komad sezone, koje moraju zadovoljiti nekoliko uvjeta - da su sašivene od finih gustih materijala, da su elegantnog kroja i dužine oko koljena (najkraće mogu biti pet do sedam centimetara iznad koljena). U protivnom ćete izgledati kao da idete na plažu, a ne u ured.

image

Glumica Meghan Markle, vojvotkinja od Sussexa, u elegantnim bermudama.

THEIMAGEDIRECT.COM/THE IMAGE D THEIMAGEDIRECT.COM/THE IMAGE D
image

Komotna košulja od pamuka i lana Stradivarius, 159,90 kn.

PRESS
image

Lanene bermude s.Oliver, 639 kn.

PRESS

SUKNJE

U trendu su modeli midi i maksi dužine, ženstvenog A-kroja te kroja punog kruga koji slobodno ‘plešu‘ oko nogu. Osobito su popularne retro suknje u stilu 80-ih koje se kopčaju cijelom dužinom ili imaju lažne volane, a sašivene su od udobnih pamučnih materijala intenzivnih boja. Upotpunite ih lanenim sakoom ili voluminoznom pamučnom bluzom, dok izbor obuće ovisi o prigodi i strogoći uredskih pravila odijevanja.

image

Suknja brenda Antik Batik je idealna za vruće dane.

PRESS
image

Suknja i top brenda Apartment

IOIO IMAGES/AVALON/PROFIMEDIA

SATEN

Taj svilenkasti materijal ima hladan osjet na koži pa je idealan za vrućine, no kako je sjajan, mnoge ga žene izbjegavaju nositi u dnevnim prilikama. Srećom za njih, ove su sezone popularni satenski kompleti krojeni poput pidžame koji su udobnija zamjena za lanena odijela. Kombinirajte ih s pamučnim topovima ili bodijima te balerinkama ili elegantnim natikačama.

image

Satenski komplet H&M, 40 eura.

PRESS
image

Kreacija od satena iz aktualne kolekcije dizajnerice Barbare Bui.

PRESS

LAN

Laneno odijelo klasik je ljetne garderobe koji je ove sezone oplemenjen svjetlucavim metaliziranim nitima i utkanim uzorcima. U trendu su komotni krojevi (makar bili i strukirani) i svijetli tonovi, što pridonosi udobnosti. Isti model može se nositi od jutra do večeri -s espadrilama i pletenom torbom za dan te štiklama i atraktivnim komadom nakita za svečane prigode.

image

Laneni sako Club Monaco, 2289 kn, zalando.hr

PRESS
image

Lanena odijela dizajnera Giorgija Armanija iz linije Emporio Armani.

INDEPENDENT PHOTO AGENCY SRL/A

SLOJEVITO

Odjevne kombinacije u nekoliko slojeva savršene su za one koje na posao dolaze pješice ili javnim prijevozom, a rade u klimatiziranim prostorima: slojevi se oduzimaju i dodaju prema potrebi. Takav način odijevanja dopušta i izazovnije modele, kao što je haljina s tankim naramenicama.

image

Slojevita odjevna kombinacija brenda Calcaterra.

PRESS
image

Slojeviti model u izvedbi dizajnerice Andrijane Subotić Pjajčik, vlasnice brenda Etna Maar.

MATJ DOKIĆ

Linker
26. travanj 2024 00:24