Hit komad

Savršeni su dani za lan: Isprobajte ležernost s duplom dozom elegancije

Ovaj prirodni materijal nameće se kao prvi izbor tijekom toplinskog vala jer je lagan, prozračan i ugodan za nošenje

Premda svi obožavaju raskošne tkanine kao što su brokat, čipka i pliš, jednom kad živa u termometru prijeđe trideset stupnjeva, u prvi plan dođe obični, skromni lan. Lanene tkanine nisu glamurozne - grubog su opipa, hrapave površine i gužvaju se. No istodobno su ugodne, prozračne i imaju hladan efekt na koži, što su karakteristike koje su ovaj prirodni materijal učinile dostojnim da ima istaknuto mjesto u svakoj ljetnoj kolekciji, jednako u onoj neke luksuzne modne kuće, kao i u onoj ekonomične robne marke. Pritom je riječ o materijalu koji bez obzira što ne izgleda glamurozno, postaje takvim kad ga se kombinira s raskošnim nakitom, torbom i cipelama.

image

Trodijelno laneno odijelo pariškog brenda Agnes B.

FASHIONPPS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA
image

Kolekcija Adam Lippes.

X/AVALON/PROFIMEDIA

A lan ni nije više jeftin materijal kakvim ga se nekoć smatralo. Potražnja je sve veća, a resursi ograničeni, što utječe na cijenu koja je u posljednje tri godine porasla za tristo posto. Najviše se uzgaja u Rusiji i Bjelorusiji - oko 80 posto svjetske proizvodnje - te u Kini i Francuskoj; lani je za potrebe tekstilne industrije proizvedeno oko tristo tisuća tona vlakana. I Hrvatska je nekoć imala nasade lana za potrebe vlastite tekstilne industrije, no sada se time bave samo pojedini mali proizvođači iz Međimurja i Podravine...

Lanene tkanine su najpopularnije u prirodnoj, zelenkasto-smećkastoj nijansi, no utjecaj imaju i koloristički trendovi. Tako je ovog ljeta popularan i u toplim, intenzivnim tonovima crvene, narančaste, žute i ružičaste.

image

Kreacija Brunello Cucinelli.

PRESS
image

Kolekcija Brunello Cucinelli.

PRESS

Ključni komad garderobe, naročito poslovne, je odijelo, odnosno midi ili maksi haljina. Oni su trendovskog oversized kroja tako da se mogu nositi i u slojevitim kombinacijama koje su idealne za one koje rade u klimatiziranim uredima. No, ti su komadi osim u dnevnim, nosivi i u svečanim prigodama: kombiniraju se s elegantnim pletenim torbama i kožnatim sandalama, te otmjenim komadima nakita kao što je biserna ogrlica ili zlatni lančić.

image

Oversized lanenu haljinu može se nositi u dnevnim i večernjim prilikama.

EDWARD BERTHELOT GC IMAGES

Ove se sezone iskristalizirao i odjevni hit - laneni komplet koji se sastoji od košulje i kratkih hlača, odnosno bermuda.

image

Laneno odijelo iz kolekcije brenda Nehera.

WWW.FASHIONPPS.COM/AVALON/PR

U dnevnim ga se prilikama kombinira sa špagericama i slamnatom torbom, dodacima koji naglašavaju grubi, ‘prirodan‘ izgled, dok se u večernjim izlascima kombinira s modnim dodacima zlatne boje i atraktivnim komadima krupnog nakita.

Izbor najboljih komada u aktualnim kolekcijama potražite u novom broju Gloria IN magazina!

image
GLORIA PRODUKCIJA
Linker
25. travanj 2024 22:36