Profimedia, Abaca Press
zov 80-ih

Retro je 'in': Naglašeni puf rukavi su trend od kojeg ne možemo pobjeći

Modni trendovi se ciklički izmjenjuju pa je na red došao onaj koji će neki s radošću prigrliti, dok neki od njega okreću glavu. U svakom slučaju, jedan je to od vodećih i zabavnijih jesenskih trendova koji je već sad preplavio trgovine.

Na modnim pistama prevladavala je estetika 80-ih godina, u prvom redu prenaglašena ramena i puf rukavi na haljinama, bluzama i sakoima. Naglašena ramena pojavila su se u razdoblju kada su žene putem mode slale poruku da su jednako sposobne i jake poput muškaraca pa je riječ o pravom "power dressing" trenutku.

Grace Jones, Madonna, Lady Di, Cindy Crawford, neke su od predvodnica iz tog doba. U 80-im godinama naglasak je bio na što većem, šarenijem i upečatljivijem, a danas su dizajneri uzeli glavne okosnice ovog modnog desetljeća i prilagodili ga suvremenoj sceni. Marc Jacobs, Saint Laurent i Alexander McQueen samo su neki od poznatih dizajnerskih imena koji su na pisti donijeli nove komade inspirirane retro modom. Svjetske influencerice već su prigrlile ovaj trend, a vole ga i slavne dame poput glumcie Cate Blanchett koja je nosila odijelo Alexandera McQueena s naglašenim satenskim rukavima u obliku ruže.

NEW YORK, NEW YORK - AUGUST 12: Cate Blanchett attends the
Getty Images
Cate Blanchett u Alexander McQueen kombinaciji

Puf rukavi prisutni su i u trgovinama ulične mode, osobito u španjolskoj kući Zara koja je obilježila jesensku kolekciju ovakvim detaljima. On onih ekstremnih pa do manje upečatljivih, sigurno je da će naglašeni rukavi nositi cijelu modnu kombinaciju. Ostatak outfita zato je najbolje prilagoditi i svesti na minimum, pa na primjer jednu upečatljiivu bluzu nosite uz jednostavne traperice ili haljinu s puf rukava kombinirajte uz minimalističke modne dodatke.

SYDNEY, AUSTRALIA - MAY 13:  A model walks the runway in a design by Jinna Nam during the FDS: The Innovators show at Mercedes-Benz Fashion Week Resort 20 Collections  at Carriageworks on May 13, 2019 in Sydney, Australia.  (Photo by Stefan Gosatti/Getty Images)
Getty Images
Jinna Nam kreacija

BERLIN, GERMANY - JULY 04: A model walks the runway at the Marina Hoermanseder Defile during the Berlin Fashion Week Spring/Summer 2020 at SEZ on July 04, 2019 in Berlin, Germany. (Photo by Andreas Rentz/Getty Images)
Getty Images
Marina Hoermanseder na Tjednu mode u Berlinu

Lako se poigrati s ovim trendom i važno je da ga nosite sa stavom - modeli u pastelnim bojama ili u cvjetnom uzorku nose romantički i ženstveni prizvuk, a crni ili u jarkim bojama imaju pomalo edgy look. Bilo da želite ostati suptilni ili pak prilikom ulaska u prostoriju privući svaki pogled na sebe, s puf rukavima nećete pogriješiti ove sezone kada vode glavnu riječ modnih kombinacija.

Linker
18. travanj 2024 10:47