MODA

Povratak u raskošnu epohu: Svi su ludi za kreacijama iz ‘pozlaćenog doba‘

Dosta nam je asketizma - kao da poručuju američki dizajneri novim kolekcijama odjeće koja neobično podsjeća na kreacije s kraja 19. stoljeća kada se zbiva radnja popularne serije ‘Pozlaćeno doba’.

Premda je radnja serijala “Pozlaćeno doba”, najnovije uspješnice kanala HBO, smještena u New York krajem 19. stoljeća, postoji poveznica između odjeće protagonista i suvremenih modnih trendova. Široki nabrani rukavi, ukrasni volani, suknje punog kruga, cvjetni i prugasti uzorci, raskošni materijali kao što su čipke i brokati - svi se ti elementi mogu vidjeti u aktualnim kolekcijama odjeće, a ove se sezone na modnom repertoaru našao čak i korzet.

image

Kićena odjeća sestara Ade Brook (Cynthia Nixon) i Agnes van Rhijn (Christine Baranski) dokazuje njihov društveni status stvaran generacijama

ALISON COHEN ROSA/ HBO MAX

Modnu nostalgiju osjetili su, naime, i kreatori poznatih modnih kuća i dizajneri konfekcijskih marki, ali i kupci, kojima je dosta pripijenih i oskudnih kreacija - prema istraživanju internetske platforme Lyst, prodaja romantičnih haljina, suknji i bluza porasla je u doba pandemije za 26 posto. Među ostalima, i kreacije američkog dizajnera Thoma Brownea koji nadahnuće za svoje kolekcije redovito crpi iz razdoblja povijesti svoje zemlje kada se odvija radnja serije, a u kojem se, smatra kreator, začela američka moda.

A kao i američka nacija, i moda je nastala simbiozom stranog i domaćeg - pariške mode, koju je u to vrijeme diktirao Britanac Charles Frederick Worth, vlasnik i dizajner jedne od prvih pariških kuća visoke mode, te originalnog američkog puritanskog stila. Tu je razliku odlično prikazala kostimografkinja serije Kasia Walicka-Maimone, koja je s timom od 65 dizajnera i kostimografa osmislila oko pet tisuća kostima. Pariški stil, u seriji je to stil novih bogataša utjelovljenih u likovima supružnika Berthe (Carrie Coon) i Georgea Russella (Morgan Spector), obilježavaju svijetle, pastelne boje, koje su se u to doba počele koristiti, te smjeli ukrasi i modni dodaci.

image

Američki stil odijevanja nastao je pod pariškim utjecajem

STEVE SANDS/BAUER GRIFFIN/PR

Puritanski stil podrazumijeva bogato kićenu odjeću od teških materijala tamnih boja, a kostimografkinja ju je namijenila sestrama Brooke (glume ih Cynthia Nixon i Christine Baranski), pripadnice obitelji koje su novac stekle kroz nekoliko generacija. Lik Marian Brooke, koju glumi Louisa Jacobson, kći holivudske ikone Meryl Streep, utjelovila je pak oba stila: kao djevojka iz ruralne Pennsylvanije koja dolazi živjeti k tetkama u mondeni New York spremna je prihvatiti nove trendove, dok se istodobno oslanja na tradiciju. Stoga je njezina garderoba kombinacija modernih boja i klasičnih materijala te modnih dodataka decentnog dizajna, ali ukrašena atraktivnim detaljima - vrpcama, perjem i cvijećem od tekstila.

image

Model od viskoze Reserved, 259,90 kn

PRESS
image

Satenski model Mango, 349,90 kn

PRESS
image

Model od šifona H&M, 499,90 kn

PRESS
image

Kreacija Simone Rocha

PRESS
image

Thom Browne

WWW.FASHIONPPS.COM/AVALON/PR
image

Acne Studios

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA
image

Haljina brenda Roksanda

FOTOGRAFIJE:
Linker
25. travanj 2024 01:36