Getty Images
Elegantna flota

Ove sezone traži se kontrastna kombinacija modre ili crne s bijelom, naglašena sjajnom dugmadi

Iako se ne zna cilj 'plovidbe', i u ovo neizvjesno pandemijsko doba može se izgledati kao a je sve pod kontrolom - u strogoj i ženstvenoj odjeći nadahnutoj uniformama mornaričkih časnika.

Premda je ljeto završilo, morski je šarm i dalje prisutan u garderobi. Jesensku modnu sezonu, naime, "otvaraju" elegantni kostimi, haljine i odijela nadahnuti uniformama časnika mornarice pa su strogo krojeni, sašiveni od tkanina tamnoplave i crne boje te ukrašeni metalnim zlatnim gumbima.

U dva reda

Kod sakoa i kaputa ona se protežu u dva reda naglašavajući torzo i ramena - dodatno pojačana jastučićima - zbog čega se figura čini impozantnijom i autoritativnijom.

Hit su haljine koje imaju gumbe cijelom dužinom, makar samo kao ukras, kao i hlače koje imaju dugmad na vanjskim šavovima nogavica.

No, ovakva prerada kapetanskih i admiralskih uniformi i nije originalna: gotovo navlas identični modeli nosili su se u 80-ima. Međutim, dizajneri nemaju problem s tim što je utjecaj te dekade toliko vidljiv u njihovim kolekcijama. Virginie Viard, kreativna direktorica kuće Chanel, ne skriva da se nadahnula fotografijom svog prethodnika, legendarnog Karla Lagerfelda, i njegove muze Anne Piaggi s početka 80-ih, na kojoj su u odjeći ukrašenoj zlatnim gumbima, vrpcama i volanima.

Nezaobilazni modni dodaci

Tada je to bilo poznato kao piratski stil, nešto poput modne varijante gusarskog kapetana Kuke. U aktualnim je kolekcijama stil pročišćen u skladu sa suvremenim minimalizmom te istaknut utilitarističkim modnim dodacima: vojničkim čizmama od glatke crne kože, lakiranim crnim oksfordicama i mokasinkama te torbama čvrstog oblika.

PARIS, FRANCE - MARCH 03: A model walks the runway during the Chanel Ready to Wear fashion show as part of the Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2020-2021 on March 03, 2020 in Paris, France. (Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)
Gamma-Rapho via Getty Images

MORNARSKI JE STIL UTKAN U DIZAJNERSKI KOD KUĆE CHANEL, A AKTUALNA KOLEKCIJA JE HOMMAGE LAGERFELDOVIM KREACIJAMA IZ 80-IH.

Mornarički se odjevni setovi koji se sastoje od sakoa i suknje ili hlača kombiniraju s majicama s mornarskim prugama te s košuljama i tunikama većeg, ovalnog ovratnika.

Press
Sako od pamuka i viskoze, 499 kn, MOHITO

Press
Pamučna majica, 79,90 kn, PULL&BEAR

Press
Mini suknja od poliestera, 199,90 kn, MANGO

Press
Čizme od kože Tosca Blu, 1150 kn, KARLA

I ovoga smo puta izabrali najbolje od najboljeg, a cijeli izbor možete pronaći u novom broju Glorije IN koja je na kioscima od danas samo uz Jutarnji list ili online.

U novom broju magazina Gloria IN čitajte ove teme:

TREND Inspiracija odjećom mornaričkih časnika

HIT KOMAD Karirana košulja u novoj ulozi

NAKIT Kreacije Zdravke Radić za brend ZiZou

INSPIRACIJA Katie Holmes kao kraljica traperica

NOVO IME Dizajnerica Nensi Dojaka

LJEPOTA Brzopotezna rješenja za blistav ten

KREATIVNA ZONA Taburei Lidije Mikluš

GASTRO Svježe smokve u jelima

IZLET Osijek i Kopačevo

Linker
17. travanj 2024 19:15