Kralj cvijeća

Obožavaju ga: Dizajner skromnog podrijetla danas je institucija u svijetu mode

Haljine Richarda Quinna obožavala je i kraljica Elizabeta II. koja nije propustila njegovu prvu reviju 2018. I njoj je to bilo prvi puta da je na Tjednu mode.

Malo tko se može pohvaliti takvim profesionalnim debijem kao 32-godišnji britanski dizajner Richard Quinn. Na njegovu prvu reviju održanu u sklopu londonskog Tjedna mode u veljači 2018., došla je kraljica Elizabeta II., kojoj je to također bio debitantski nastup na jednoj modnoj manifestaciji. Štoviše, dizajneru rođenom u skromnoj londonskoj obitelji, dodijelila je nagradu pod svojim imenom za najbolji britanski dizajn koju je ustanovila netom ranije.

image

Kraljica Elizabeta s Annom Wintour na dizajnerovoj reviji.

YUI MOK/PA IMAGES/PROFIMEDIA

Richard nije mogao suspregnuti suze. ‘‘Kraljicu obožavam odmalena, ona je simbol britanske nacije, baš kao i naša strast prema vrtlarenju‘‘, rekao je dizajner kojega u stvaralaštvu nadahnjuje - cvijeće. Richard, koji je iste godine dobio i nagradu struke British Fashion Awards je, naime, najpoznatiji po kolorističkim, maštovitim i atraktivnim uzorcima ruža, makova, ivančica i drugog cvijeća koje je s majkom uzgajao u vrtu obiteljske kuće u sjeveroistočnom dijelu Londona.

image

Kralj romantičnog dezena.

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIMEDIA

Stoga je na modnom sveučilištu Central Saint Martins upisao studij dizajna tekstila, da bi 2014. diplomirao kao najbolji u klasi te dobio školarinu zaklade Stelle McCartney na temelju koje je još dvije godine studirao dizajn odjeće.

image

Kreacija iz aktualne kolekcije.

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIM

Nakon diplome je s nagradom od četrdeset tisuća funti koju je dobio na dizajnerskom natjecanju pod pokroviteljstvom švedske tvrtke H&M, otvorio print studio u kojem je dizajnirao cvjetne uzorke za poznate britanske modne kuće JW Anderson i Burberry, a paralelno je radio i na vlastitim kolekcijama.

image

Kolekcija jesen 2022. s londonskog Tjedna mode.

SPLASHNEWS.COM/SPLASH/PROFIM

Vrata show bizz svijeta otvorila mu je, pak, britanska odvjetnica Amal Clooney, supruga holivudskog glumca Georgea Clooneya. Ona je te iste 2018. kad mu je čast ukazala britanska kraljica, odabrala njegovu kreaciju za godišnji bal njujorškog muzeja Metropolitan - takozvani Met Gala, umjesto ranije odabrane haljine dizajnera Toma Forda.

image

George Clooney i Amal Clooney na Met Gali.

DAVID FISHER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Taj potez je rezultirao narudžbama mnogih slavnih klijentica, od američke pop zvijezde Beyonce i Lady Gage do holivudskih gumica A-lige, Cate Blanchett, Nicole Kidman i Emma Watson.

image

Richard Quinn u svojoj kreaciji s Lily Aldridge u New Yorku 2019.

GREGORY PACE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

A prepoznatljivi cvjetni uzorci krase i ovosezonsku kolekciju. Riječ je većinom o ružama (britanskim ružama, kako ih zove Quinn), intenzivnih, gotovo fluorescentnih nijansi koje kombinira s detaljima od crne lakirane kože.

image

Nicola Peltz Beckham na naslovnici Tatlera u Quinnovoj kreaciji.

ELLEN VON UNWERTH/BEEM
Linker
19. travanj 2024 01:57