Stilski ziher

Novo lice trapera: Najbolji casual prijatelj neizostavan je čak i u visokoj modi

Denim je u proljetnim cruise i pret-a-porter kolekcijama osvanuo u svom najluksuznijem izdanju, a brojni dizajneri pokazuju kako ga se može nositi na sve načine.

Da sam barem ja izmislio traper, zavapio je jednom prilikom slavni francuski dizajner Yves Saint Laurent, za koga se ne bi moglo reći da nije pridonio svijetu mode - osmislio je žensku varijantu smokinga i kombinezona, kao i safari stil, kreirao je haljine kaftan kroja, kombinirao etno motive u visokoj modi...

image

CHRISTIANO SIRIANO

PRESS

No, njegova je izjava razumljiva ako se uzme u obzir da se vrijednost tržišta denima procjenjuje na 57 milijardi dolara, dok se godišnje proizvede više od milijardi para traperica. Hlače i jakne od denima postale su neizostavan dio kolekcija visoke mode, čime je s njih skinuta stigma uličnog komada odjeće. Strast za traperom posebno su raspirile pripadnice generacije Z, za koje su dizajneri svjetskih modnih kuća kreirali takozvani naughties look, izgled zloćke, nadahnut stilom devedesetih.

Denim odijelo ili komplet strogog elegantnog kroja može se nositi za ured svaki dan, a ne samo na ležerni petak.

image

DSQUARED2

PRESS

On obuhvaća isprani svijetli džins vrećastog kroja koji se kombinira sa seksepilnim odjevnim predmetima - korzetima, grudnjacima i dekoltiranim bluzama te s krupnim svjetlucavim nakitom. Ako se doda komad od crne glatke kože ukrašen zakovicama, brzo se iz seksi djevojačkog looka prelazi u vamp stil žestoke frajerice.

image

LOUIS VUITTON

SHOWBIT.COM/SHOWBIT/PROFIMED

Senzualno, dekoltirano, ukrašeno, s raskošnim i elegantnim dodacima traper se može odjenuti i u operu.

“Aktualni trendovi pružaju priliku svakoj ženi da unese injekciju adrenalina u svakodnevnu garderobu”, smatra Libby Page, direktorica marketinga na modnoj platformi Net-a-porter, na kojoj se bilježi rast prodaje kolekcija od trapera za punih 50 posto u odnosu na ranije sezone.

image

SCHIAPARELLI

AVALON/PROFIMEDIA

Čitajte i: Inspiracija s pariških ulica: Proljetni modni hit bit će komad kojeg već dugo priželjkujemo!

image

LOEWE

CAPITAL PICTURES/BACKGRID/BA

Ova stilska pravila primjenjiva su i na one kojima je ormar ispunjen isključivo poslovnom garderobom. Umjesto standardnog odijela ili kompleta, mogu birati modele od trapera klasičnog kroja s pomakom: hlače su širokih nogavica, a strukirana jakna sa širim rukavima glumi sako. Kombinaciju zaokružuju robusni detalji od crne kože s ukrasnim lancima, što će dati suvremeni dojam u okvirima poslovnog pravila odijevanja.

image

Gloria IN

GLORIA IN
Linker
12. travanj 2024 05:26