OD ULICE DO ZVIJEZDA

Neočekivani povratak mnogima omraženog trenda: Tenisice na petu ponovno se vraćaju u modu

Sve češće viđamo prolaznice u starijim modelima koje odlično kombiniraju, a samo je pitanje vremena kada će ove tenisice postati dio nesvakidašnjih i hrabrih kombinacija novih generacija.

Iz godine u godinu, svjesni smo promjena i novosti koje dolaze kada su trendovi u pitanju, a nebrojeno puta smo vidjeli na ulicama stare komade koje smo nekada nosili, a potpuno smo ih izbacili iz svoga ormara. Novi trendovi su nas svakako naučili da ništa ne bacamo u smeće, već sačuvamo za neku novu priliku koja će se možda nekada ukazati. Trapezice, umjetno krzno, mamine hlače, oversized odijela i kaputi... sve su to komadi koji su svoje vrhunce doživljavali prošlih desetljeća, a sada su se ponovno postavili kao prvi izbor modnih obožavatelja.

image

Ashley Tisdale u tenisicama na potpetu.

AKM IMAGES/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Gledajući širu sliku, moglo bi se reći da se moda malo manje razvija, a puno više vraća i postavlja obnovljena pravila. Stoga ne čudi povratak još jednog davnog trenda- tenisica s potpeticom.

O ovome se komadu mnogo raspravljalo, podvojena su mišljenja kada dođe riječ o njima, neki ih ne žele vidjeti, a neki imaju i po nekoliko parova u svojoj kolekciji, ali jedno je sasvim sigurno - tenisice na petu polako ali sigurno pokušavaju ponovno ući u modu.

Kako je sve počelo?

Prva osoba koja stoji iza kreacije tenisica s potpeticom je talijanski dizajner Salvatore Ferragamo. Dizajnirao je ortopedsku petu 1935. i klinastu petu 1936. Ferragamo je koristio pluto i drvo zbog nedostatka kože i gume. Pluto je bilo popularnije od drveta jer je bilo lakše, dok je potplat također bio čvrst i izdržljiv. U Drugome svjetskom ratu, zbog nedostatka kože i gume, potpetica je postala široko popularna u Sjedinjenim Američkim Državama. Za ratne napore bile su potrebne koža i guma, a moda tog vremena tražila je visinu, stoga su se dizajneri borili na sve načine da ponude najbolje opcije. Pete nude visinu, a u tom vremenskom razdoblju dosegle su i do 5 inča visine.

image

I Rita Ora nekada je nosila trendi tenisice.

MATRIXMEDIA/MATRIXPICTURES/PROFIMEDIA

Razdoblje 1970-ih nudilo je nove, šarenije i kreativnije dizajne potopetica. Jedna neobična kreacija dovela je do toga da je u jednoj peti bila i živa zlatna ribica. Tada su i muškarci počeli nositi platforme, dok je u ranijim vremenima to bilo rezervirano samo za žene.

Tenisice kao spas od kazne

Čitajte i: Lana Puljić o modi, stilu i omiljenim odjevnim predmetima: ‘Mi moramo nositi odjeću, a ne ona nas‘

Potpetice su svoj vrhunac doživjele 1990-ih, kada su se pojavile u obliku tenisica. Jedna od njihovih najpoznatijih dizajnerica, Francuskinja Isabel Marant 1994. godine izgradila je svoju reputaciju kao neovisni dobavljač pariške robe, sve dok svoje tenisice nije pomaknula na globalno tržište proširivši se tako po cijeloj Americi, a kasnije i u svijetu koji broji sveukupno njezinih 60 trgovina.

image

J. Lo više je puta viđena u takvom modelu tenisica.

RMBI/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Jednom prilikom podijelila je svoju neobičnu priču, kada se našla u kaznenom postupku prilikom prelaska ceste na crvenom. Kada je privedena, policajci su je pitali je li ona žena s tenisicama, a ona je s osmijehom bila zabavljena što su u to vrijeme njezin spas bile tenisice od 600 dolara.

Doista, Isabel je prošla bez ikakve kazne, u svojim tenisicama pod imenom 'Beckett' zelene boje, s dugim jezikom i čičak trakama, te njihovim najpoznatijim razvojnim dijelom dizajna koji je skrivao potpeticu od 3 centimetra. Da, tenisice s potpeticom, model koji se smatra gnjusnim, toliko pogrešnim, a tako ispravnim postao je nerijetko viđen model na ulicama. Jedna je direktorica stila u CBS Watchu, Sasha Charnin izjavila kako je 'oduševljena njihovom ružnoćom', a sve ostalo postalo je povijest.

Od ulice do zvijezda

Malo po malo, 'ružna privlačnost' tenisica postala je planetarno popularna i među zvijezdama koji je uključio neke od najpoznatijih žena- sve od Gwen Stefani do Rite Ore, Ashley Tisdale do Irine Shayk kao obožavatelje tijekom procvata modela 'Beckett'. Beyoncé ih je čak nosila s tajicama, trikoom i ukrašenom kapetanskom kapom u svom spotu "Love On Top".

Čitajte i: Sofia Vergara zna kako spojiti ležerno i elegantno: U hit komadu sezone zaslužila modnu peticu

Negdje dalje, Marc Jacobs izazvao je ludnicu svojim tensiciama na petu duginih boja tijekom sezone proljeće/ ljeto 2012. Kultni stilovi trenirki, uključujući Nikeove omiljene Dunks i Adidasov vječni Stan Smith, također su s vremenom dobili tretman platforme. Nekoliko godina prije nego što su tenisice na klin uopće ušle u modni krug, Victoria Beckham prisustvovala je utakmici Dodgersa noseći Dries Van Noten tenisice s potpeticom.

image

Pjevačica Gwen Stefani 2016.

AKM IMAGES/BACKGRID USA/PROFIMEDIA

Neočekivani povratak?

Iako nije potpuno sigurno, čini se kako se tenisice vraćaju u trend. Isabel je prošlog ljeta predstavila 'ažuriranu' verziju svojih Beckett tenisica, nazvanih Balskee. Dizajnerica je svojem prepoznatljivom modelu dodala još nekoliko centimetara, ali cijena je i dalje ostala ista, uz malu promjenu možete ih nabaviti po vrtoglavoj cijeni od 770 dolara.

Hoće li munja udariti dvaput? Nije potvrđeno, ali je Marant svakako znala pokazati dobar instinkt za odabir vremena.

"Sada su svi nekako u ugodnoj situaciji, želji za većom udobnošću kada je riječ o odijevanju. Mislim da ljudi nisu spremni nositi tenisice s petom. Možda će otići na ples, ali onda moraju nositi rezervu u torbici" našalila se prilikom jednog razgovora.

Iako nije u punom sjaju kao nekada, trend tenisica s potpeticom mogao bi ponovno postati aktualan. Tu i tamo možemo vidjeti prolaznice kako nose svoje starije modele u odličnim kombinacijama, a sada je pitanje vremena kada će ove tenisice postati dio nesvakidašnjih i hrabrih kombinacija novih generacija.

Linker
19. travanj 2024 01:23