gloria in

Nakit novog doba: Ideje iz domaćih Facebook dućana

U Facebook dućanima domaćih kreativaca nema ni traga siječanjskoj depresiji: sve pršti bojama i dobrim idejama koje razbijene porculanske šalice pretvaraju u prstenje, stari traper u ogrlice, a fotografije u broševe od pleksiglasa.

Nisa design

Osim grafičkim dizajnom i kreiranjem scenografije i lutki za lutkarske predstave, Nisa Hrvatin Petrović za svoj se gušt bavi i dizajnom nakita. Neobični printevi Nisa designa mogu se pronaći na ogrlicama, broševima i prstenju, ali i na dekorativnim predmetima za dom, poput satova i podmetača za čaše. Magistra primijenjenih umjetnosti motive stvara od fotografija strukture biljnog i životinjskog svijeta.

Snimke, naime, na računalu stavlja u geometrijske oblike te ih potom rotira pa one u potpunosti izgube svoj prijašnji izgled, a od njih nastanu apstraktni uzorci nalik na planete. 'Svemirski oblici' dizajnirani na računalu potom se tiskaju u obliku naljepnica te lijepe na izrezane komade pleksiglasa. Nakit se može kupiti u riječkoj galeriji RiArt te putem Facebooka, a cijene se kreću od 60 do 400 kn.

NININO Broken China

Sve je počelo kada se u ljubavnoj svađi razbio porculanski čajnik čije komadiće Nikolina Steković nije bacila - već je kroz ručku provukla lanac i počela je nositi oko vrata. Nedugo nakon toga ova je Zagrepčanka počela spajati porculan s drugim materijalima za izradu nakita, a upravo je svojih prvih deset ogrlica predstavila javnosti u sklopu izložbe p(ogledi).

Za ogrlice i narukvice koristi i mesing, čelik i srebro te eko kožu i voštani konac. Najdraži komadi su joj, kako sama kaže, oni koje izradi po narudžbi – od tanjurića iz Praga koji se nesretnim slučajem razbio, šalice iz seta najdraže bake... Nakit se može kupiti u suvenirnici Muzeja prekinutih veza ili putem Facebooka brenda NININO Broken China. Cijene se kreću od 50 kn za narukvice do 140 za ogrlice i srebrne naušnice.

Antiroba

Akademska slikarica i nastavnica likovne umjetnosti prije nekoliko je mjeseci osnovala vlastiti brend nakita od tkanine Antiroba. Maja Vodanović spajanjem naoko nespojivih ostataka raznobojnih materijala kreira dvostruke i trostruke ogrlice te narukvice.

Traper, svilu i pamučne tkanine različitih uzoraka - poput točkastog, cvjetnog ili pepita - spaja uz pomoć šivaće mašine u kreacije jednostavnog oblika. Nakit se može pogledati u splitskom dućanu Nered te na Facebook stranici riječkog brenda. Cijene narukvica kreću se od 100 kn, dok ogrlice stoje 200 kn.

Quark

Otkako je prije sedam godina završila tečaj izrade umjetničkog nakita od metala u Pučkom otvorenom učilištu, Ines Delač sudjelovala je na mnogim izložbama i sajmovima. Najveće zadovoljstvo ovoj edukacijskoj rehabilitatorici donosi činjenica da od neuglednog komada metala može stvoriti atraktivan komad suvremenog nakita.

Sve su kreacije unikati za čiju izradu zagrebačka dizajnerica koristi srebro, mesing i bakar koje ponekad kombinira s poludragim kamenjem, pronađenim sitnicama, drvom, žicom... Nakon oblikovanja slijedi površinski finiš – brušenje, bušenje ili patiniranje. Nakit Quark može se kupiti putem Facebook stranice po cijenama od 100 do 1500 kn.

Nakitionica by Sasha

Ono što je nekome smeće, Zagrepčanki Saši Magdić je blago. Kreativka koja se već desetak godina bavi izradom nakita od plemenitih metala - kojima je naučila baratati na tečaju oblikovanja suvremenog nakita u zagrebačkom Pučkom otvorenom učilištu - u svoje kreacije redovito ukomponira i drvene naplavine, kamenje, strujne kabele, užad...

U zagrebačkom atelijeru pili, brusi i polira srebro, bakar i mesing, i ništa ne baca. Tako je nastala kolekcija koju je nazvala Otpadnice jer je u kreiranju asimetričnih naušnica koristila višak materijala koji je ostao od prijašnjih komada nakita. Unikati se mogu isprobati u atelijeru te kupiti putem Facebooka Nakitionica by Sasha, a cijene im se kreću od 100 do 1000 kn.

NaOtoku

Nakon diplome na zagrebačkom Tekstilno-tehnološkom fakultetu Petra Markusović bavila se aranžiranjem izloga te dizajniranjem odjeće i modnih dodataka, a nakon završetka tečaja za oblikovanje nakita u Pučkom otvorenom učilištu posvetila se kreiranju nakita. Inspiraciju za kreacije - ali i za ime brenda NaOtoku - ova je Bračanka pronašla u sjećanjima na otočni život i prirodne ljepote rodnog kraja.

Nakit neobične forme nastaje od mesinga, bakra, srebra i reciklirane plastike te kamena. Komade koje najprije skicira izrađuje isključivo u malih serijama, neke čak i po jedan primjerak. Sav nakit može se pogledati na društvenim mrežama Facebook i Instagram, a cijene se kreću od 100 do 400 kn.

Linker
21. travanj 2024 17:19