nezaobilazan

Najmekaniji trend koji ćete obožavati: Nosio se u ‘80-ima, sad je popularniji nego ikad

Brzoupijajući podatni frotir nema samo uporabnu, već i estetsku vrijednost intenzivnih nijansi i zanimljivih uzoraka, postao je vladar plaža i sportskih terena te nekog ureda.

Frotirski ručnik nije jedini predmet od tog materijala koji turistice ovog ljeta pakiraju u kovčeg. Od meke pamučne tkanine prepoznatljive površine s omčicama sašivene su ljetne haljine i kombinezoni, bluze i košulje, vruće hlačice i kupaći kostimi. Premda relativno debeo, frotir se pokazao izvrsnim na vrućinama jer lako upija znoj pa je ove sezone posebno popularan za odjeću sportskog stila namijenjenu vanjskim aktivnostima.

Hrvatska marka Lunilou ima kolekciju od frotira nadahnutu tenisom i namijenjenu za taj sport, pa je njihov komplet odabrala i zagrebačka pjevačica Nika Turković za svoj videospot pjesme “Sutra”, snimljenom na teniskom terenu. Kolekciju ležerne odjeće od tog materijala ima još jedna domaća modna marka - House of Kiwi - koji su prije pet godina osnovale Iva Ćurković Spajić i Irja Šipuš.

image

Mini haljina 139 eura LUNILOU.

LUNILOU

Dizajnerice su za ovo ljeto kreirale mini haljine pastelnih, odnosno jarkih boja koje podsjećaju na modele iz 60-ih te kratke hlače i polo majice uniseks kroja. A još prije njih su taj materijal koristili kreativci iz Sheriff&Cherryja, rovinjskog brenda svjetskoga glasa, koji je poznat po sunčanim naočalama, ali i uniseks frotirskoj kolekciji odjeće i dodataka za plažu.

No, zanimljivo je kako je uopće frotir - koji je bio hit materijal u 70-ima i 80-ima - opet toliko popularan da je čak i marka Juicy Couture svoje legendarne plišane trenirke “pretvorila” u frotirne.

image

Haljina Conga 750 kn HOUSE OF KIWI.

HOUSE OF KIWI

Za sve je kriva pandemija, tvrdi Emma McFerran, direktorica modne platforme Lyst koja bilježi utrostručen interes za odjeću i obuću od frotira.

"Kako se u vrijeme pandemije nije smjelo grliti, ljudi su utjehu pronalazili u mekim i čupavim materijalima kao što su pliš, vuna i frotir", rekla je Emma u intervjuu za internetsku stranicu Business of Fashion namijenjenu modnim profesionalcima. Opsesija taktilnom senzacijom koju izaziva takav materijal je, prema njoj, bila presudna da frotir postane materijal za svakodnevnu odjeću.

image

Juicy Couture

JUICY COUTURE VIA BESTIMAGE/BE JUICY COUTURE VIA BESTIMAGE/BE

Tko ne želi izgledati previše sportski ili ležerno, već suvremeno i cool, frotirski komad odjeće može kombinirati s odjevnim predmetima od glatkih materijala kao što je saten, ali i s lanenim i kukičanim kreacijama.

image

Ottolinger frotir

OTTOLINGER

A one sklone odjevnim ekstravagancijama frotir mogu nositi čak i u večernjim i svečanim prigodama. Berlinska marka Ottolinger, čije su vlasnice i osnivačice švicarske dizajnerice Christa Bösch i Cosima Gadient, od bijelog debelog i naglašeno omčastog frotira osmislile su nekoliko modela atraktivnih večernjih haljina koje se nose s futurističkim modnim dodacima.

image

Torba dim. 43x36 cm 30 eura H&M.

H&M
image

Šešir uskog oboda 99,90 kn PULL&BEAR.

PULL&BEAR
image

Trenirka komotnog kroja 150 eura SHERIFF&CHERRY.

SHERIFF&CHERRY
image

Bermude 289 kn S.OLIVER.

S.OLIVER
image

Polo majica 319 kn S.OLIVER.

S.OLIVER
image

Clutch torba 1500 eura BOTTEGA VENETA.

BOTTEGA VENETA
image

Šešir s visokim klobukom 99,90 kn PULL&BEAR.

PULL&BEAR
image

Par kratkih hlača 159,90 kn RESERVED.

RESERVED
Linker
17. travanj 2024 18:22