Modna inspiracija

Kruna stila je na glavi! Šeširi omogućuju da se izgleda elegantno i kad se živa u termometru popne do neizdrživosti

Ljetna druženja na otvorenom idealna su za nošenje šešira - atraktivne i praktične, kreacije od slame i dodataka završne su točke elegantne odjevne kombinacije.

Počela je sezona događanja na otvorenom koji su, zbog pandemije, popularniji nego ikad. Vjenčanja, rođendani, promaknuća na poslu i proslave mature prilika su da se konačno izvučemo iz trenirki i papuča i odjenemo elegantnu ljetnu haljinu, sandale s visokim potpeticama, malu svečanu torbu i ... tu je za nas kraj priče.

Za razliku, naime, od sličnih događaja u Velikoj Britaniji, Francuskoj ili Austriji, u Hrvatskoj se običaj nošenja šešira izgubio. A kakva je to šteta pokazale su i fotografije uzvanika jednog mondenog zagrebačkog vjenčanja koje je nedavno održano po ‘‘zvizdanu’’ u Botaničkom vrtu - umjesto šešira i kapa, glave gostiju ‘‘krasile’’ su mokre salvete.

image
Uniseks model šešira porijeklom iz Ekvadora, ručno pleten od palminog lišća, i u aktualnoj kolekciji Brunello Cucinell.
Profimedia

Stoga je šešir ne samo kruna odjevne kombinacije već i nužni asesoar koji omogućuje da se izgleda dostojanstveno i kad se živa u termometru popne na neizdrživih četrdeset Celzijevih stupnjeva.

Čitajte i: Izabel Kovačić vam predstavlja novu ‘Le soleil d‘Istrie‘ kolekciju iz koje se nećete skidati cijelo ljeto

Mnogi šeširi koje su predstavili svjetski dizajneri nadahnuti su tradicionalnim modelima s raznih strana svijeta.

Model koji je među najpopularnijima posljednjih nekoliko sezona je šešir od slame širokog oboda promjera do tridesetak centimetara kakve nose provansalski seljaci, a po popularnosti ga slijede slamnati šešir s vrpcom širine oboda od 5,5 centimetara, nadahnut modelima venecijanskih gondolijera, te panama šešir s obodom od 7 do 8 centimetara.

No, najluđe kreacije su produkt dizajnerske mašte. Frizure uzvanica na nedavno održanim konjičkim trkama u britanskom Ascottu - jedno od događanja kojem se ne može prisustvovati bez šešira - krase kreacije od slame i tekstila u obliku cvijeća, voća i lišća, obilno ukrašene perjem, perlama i mrežicama.

image
Još jedna avangarda dizajnera Philipa Treacyja.
Foto: Profimedia

Većinu njih je kreirao jedan od najslavnijih kitničara na svijetu, Irac Phillip Treacy, kojeg je Vogue proglasio dosad najvećim umjetnikom u izradi šešira.

Inspiriraciju za svoje "pokrivalo" nađite u našoj maloj galeriji:

image
Model venecijanskih gondolijera na reviji marke ženske odjeće Zimmermann.
Profimedia
image
Jagode na haljini, jagoda na glavi - gošća vrtne zabave dizajnera Davida Kome.
Profimedia
image
Profimedia
image
Šešir kao omiljeni dodatak za elegantan stil.
Profimedia
image
Sophie, vojvotkinja od Wessexa, s pernatom kreacijom.
Profimedia
image
Ekstravagantna kreacijaPhilipa Treacyja, najpoznatijeg živućegdizajnera šešira.
Profimedia

Čitajte i: Što nositi tijekom ljeta u uredu? Prozračni oversized komadi kao stvoreni za eleganciju i pri najvišim temperaturama

Linker
12. travanj 2024 03:37