Getty Images
UZORAK KOJI JE OKO NAS

Klasik ženske garderobe toliko je popularan da ga jednostavno morate imati

Pomisao na zmije raskošnih šara kod većine izaziva strah, no uzorak njihove kože klasik je ženske garderobe, koji je toliko popularan da se nosi i u sportskim varijantama.

Imati odjevni predmet od kože pitona uvijek je bilo pitanje prestiža. Trgovina kožom ovih gmizavaca lani je dosegnula milijardu dolara (u Europu je samo iz Indonezije i Malezije uvezeno šezdesetak tisuća komada kože), dok su pitonove cipele i torbica među najskupljim predmetima u ponudi modnih kuća.

Models backstage
Blumarine show, Backstage, Spring Summer 2019, Milan Fashion Week, Italy - 21 Sep 2018, Image: 387738974, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Rex Features
Profimedia, TEMP Rex Features
Blumarine

TBILISI, GEORGIA - NOVEMBER 5:  A model walks the runway during the Maturelli Spring/Summer 2019 Collection fashion show at Mercedes-Benz Fashion Week Tbilisi on November 5, 2018 in Tbilisi, Georgia.  (Photo by Edward James/Getty Images)
Getty Images
Maturelli

Naravno, više se ne ide u lov po afričkoj i azijskoj divljini, nego se koža nabavlja iz uzgoja, no uvjeti u kojima se životinje drže, kao i način na koji ih se ubija, izazvali su pažnju članova društva za zaštitu životinja koji žele zabraniti upotrebu kože. No kako zmije izazivaju mnogo manje simpatije nego činčile, vidre i nutrije, teže je ishoditi zabranu kože nego krzna, pa su stoga rijetki oni modni brendovi koji su se, poput Chanela, Victorije Beckham i Selfridgesa, u potpunosti odrekli proizvodnje i prodaje odjevnih predmeta izrađenih od kože egzotičnih gmazova, tako i pitona.

MILAN, ITALY - JUNE 16: A model walks the runway at the Versace Fashion show during Milan Men's Fashion Week Spring/Summer 2019 on June 16, 2018 in Milan, Italy. (Photo by Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images)
Gamma-Rapho via Getty Images
Versace

PARIS, FRANCE - MARCH 25: Kim Kardashian West is seen on March 25, 2019 in Paris, France. (Photo by Marc Piasecki/GC Images)
GC Images
Kim Kardashian West u kreaciji Hermes

Zaštita životinja zasigurno ne zabrinjava američku reality zvijezdu Kim Kardashian West koju su nedavno paparazzi snimili kako izlazi iz Hermesove trgovine u Parizu, odjevena od glave do pete u odjeću i cipele od pitonove kože. I premda se ne može zanijekati da izgledaju luksuzno, jednako atraktivno izgledaju i njihove vjerne imitacije od poliuretana, a popularan je i uzorak kože printan na pamuk, svilu i viskozu. Ti su materijali omogućili dizajnerima da kreiraju lepršave odjevne komade, a ne samo kožnate pripijene suknje i jakne.

Model walks on the runway during the Marta Jakubowski London Fashion Week Spring Summer 2019 on September 15, 2018 in London, England., Image: 387614411, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights ***, Model Release: no, Credit line: Profimedia, SIPA USA
Profimedia, SIPA USA
Marta Jakubowski

PARIS, FRANCE - SEPTEMBER 28:  A model, shoes detail, walks the runway during the Andrew GN show as part of the Paris Fashion Week Womenswear Spring/Summer 2019 on September 28, 2018 in Paris, France.  (Photo by Peter White/Getty Images)
Getty Images
Andrew GN

Primjerice, Lorenzo Serafini za marku Philosophy dizajnirao je majice s volanima i hlače s faldama u stilu 80-ih, a Anna Molinari, vlasnica marke Blumarine, prozirne lepršave haljine nalik na baletne kostime, koje se nose uz tajice. Uzorak koji je ionako upadljiv još je atraktivniji intenzivnih boja - crvene, plave i fluorescentno žute “pitone” odabrali su dizajneri koji se nadahnjuju uličnom modom, kao što je Virgil Abloh za Off-White, Sally LaPointe i Donatella Versace.

Linker
25. travanj 2024 11:33