HRABRI KREATOR

Modna zvijezda u obrani slobode Ukrajine! Otkrivamo pravo lice Antona Belinskog

Najpoznatiji ukrajinski dizajner zbog rata je prekinuo uspješnu karijeru te se kao dobrovoljac pridružio civilnoj zaštiti, ali i kreirao posebnu kolekciju majica s apelom za spas svoje zemlje.

Rat u Ukrajini utjecao je na sve segmente života, pa tako i na živahnu kijevsku modnu scenu i njezine aktere. Zbog ruske agresije privremeno je zaustavljena i karijera najpoznatijeg ukrajinskog dizajnera Antona Belinskog koji, kao finalist nagrade modne tvrtke LVMH za najboljeg mladog dizajnera, nije mogao doći na predstavljanje svoje kolekcije održane početkom ožujka u Parizu.

image

Ukrajinski modni dizajner stao je u obranu svoje zemlje

VOLODYMYR SHUVAYEV/AFP/PROFI

U međuvremenu se doznalo da se Anton kao dobrovoljac uključio u kijevsku civilnu zaštitu, dok su baka, sestra i maleni nećak uspjeli pobjeći iz grada. Rođen u Kijevu, u braku Ruskinje iz Sankt-Peterburga i izraelskog Židova, Anton je nakon umjetničke škole Taras Ševčenko studirao na kijevskom Modnom Institutu za dizajn i tehnologiju, gdje je diplomirao 2008.

image

Njegove kolekcije nadahnute su ukrajinskom tradicijom

ALAIN JOCARD/AFP/PROFIMEDIA

Već od prve kolekcije, predstavljene 2010. na kijevskom Tjednu mode, Antonov je umjetnički rad bio prožet političkim aktivizmom. Sudjelovao je u ukrajinskoj Revoluciji dostojanstva 2014. kad je svrgnut tadašnji predsjednik Viktor Janukovič, tijekom koje je na ulicama Kijeva snimio seriju umjetničkih fotografija s djevojkama u svojim kreacijama nadahnutima ukrajinskom nošnjom - fotografije su bile objavljene u kultnom berlinskom avangardnom časopisu o32c.

image

Modna revija u Parizu 2020.

FASHIONPPS/ZUMA PRESS/PROFIM

Kreirao je komplete u bojama ukrajinske zastave, jakne u boji presvlake zastupničkih klupa, pulovere s izvezenom tečajnom listom ukrajinske grivnje naspram drugih valuta, kojima je htio upozoriti na lošu monetarnu politiku te majice s natpisima “jadno, ali cool”. Revije koje je održavao na svojim omiljenim mjestima u Kijevu, kao što je gradska tržnica Žitnij, bile su oblijepljene natpisima “Nemamo industriju, ali imamo slobodu stvaranja”, “Ne možemo, ali možemo”, “Nemamo novca, ali imamo ideje”.

image

Kolekciju ready to wear jesen/zima 2021. perdstavio je u Parizu

CAMERA PRESS/CAMERAPRESS/PRO

U rodnom je gradu u nekoliko navrata organizirao projekt One Day Project koji okuplja razne kijevske kreativce, sudionike urbane umjetničke scene. Međunarodnu karijeru započeo je na londonskom Tjednu mode za sezonu proljeće/ljeto 2014., kolekcijom u sklopu platforme Fashion Scout London, koja predstavlja talente iz svih krajeva svijeta.

Čitajte i: NAJMLAĐA KĆI STEVEA JOBSA U POHODU NA MODNI SVIJET: VEĆ JE NOSILA REVIJU S GIGI HADID

Godinu kasnije bio je, kao jedini kreator iz istočne Europe, polufinalist nagrade LVMH, od početka 2018. svoje kolekcije redovito izlaže na pariškom Tjednu mode i prodaje diljem svijeta, kao i u vlastitoj trgovini u Kijevu. Dizajnirao je i limitiranu kolekciju tenisica za američki brend New Balance, a njegove su se kreacije našle na stranicama najpoznatijih svjetskih modnih časopisa.

image

Majica s prigodnim natpisom

FOTOGRAFIJE: PRIVATNI ALBUM
Linker
20. travanj 2024 06:27