iStock
minerali za blistav ten

Strogo čuvana beauty tajna: Mineral zahvaljujući kojem je ten čist, a koža blista

Služi kako bi obnovio kolagen i ponaša se kao ljepilo, stvara veze između molekula proteina odgovornih za sposobnost kože da zadrži vodu neophodnu za obnovu stanica, zahvaljujući njemu nokti su fleksibilni i čvrsti baš kao i koža: silicij je najbolje čuvana beauty tajna koja će transformirati vašu kožu.

Sa silicijevim dioksidom, poznatijim pod nazivom silika, susrećemo se gotovo svakodnevno: osim što je nalazimo u vrećicama koje sadrže male prozirne kuglice koje na sebe navlače vlagu i tako čuvaju nove torbe i obuću, silicij je treći element kojeg u tragovima, uz željezo i cink, nalazimo u našem organizmu. Silika nam je potrebna kako bi tijelo proizvodilo kolagen, a uz to ima i protuupalna svojstva što je čini izuzetno korisnom u obrani kože od starenja.

crystal mineral specimen
Getty Images/iStockphoto

Osim što igra ulogu "ljepila" vezivnom tkivu, protuupalna svojstva silike blagotvorno djeluju i na kožu sklonu ekcemima i psorijazi, kao i na sve ostale upalne procese na koži kao što su, primjerice, akne. Također, ovaj mineral služi i kako bi druge minerale poput kalcija i magnezija držao u ravnoteži što je, pak, bitno kako bi nam hormoni bili u ravnoteži.

Važnost silicija, među ostalim, leži u tome što prenosi kisik i nutrijente: crvenim krvnim zrncima omogućuje da ponesu čak 20 posto više kisika nego što to inače mogu, a zahvaljujući tome koža je hidratiziranija.

No baš kako naše tijelo s vremenom proizvodi sve manje i manje kolagena - što rezultira starenjem kože - tako je s godinama i silicija u organizmu sve manje i manje. Oko 25. godine, kada razina kolagena i silicija počinje opadati, trebalo bi razmisliti o tome kako ih nadoknaditi. Jedan od načina podizanja razine silicija u organizmu je povećanje unosa tamnozelenog povrća, poriluka, krastavaca, celera i šparoga, a za sve one sklonije "tabletama", tu je i cijeli niz dodataka prehrani koji će na jednak način organizam obogatiti tim neophodnim mineralom.

Međutim, rezultate ne treba očekivati odmah. Vidljive promjene, kao što su blistaviji ten te čišća, čvršća i elastičnija koža, javit će se tek za oko tri mjeseca.

Linker
14. travanj 2024 18:53