Savjeti stručnjakinje

Poznata dermatologinja otkriva zašto je ‘pravilo 3 minute‘ ključno u borbi sa suhom kožom

Iako mnogi misle kako su glavni faktori koji utječu na stanje kože voda, zrak, navike i njega, iznenaditi će vas kako to nisu i jedini... A razveseliti kako postoji inovativno rješenje koje vam može pomoći kod ovog sve češćeg problema.

Hladno vrijeme sa sobom nosi niz malih promjena u naše živote. Palimo grijanje, više vremena provodimo u zatvorenom te iz ormara vadimo zimsku, toplu odjeću. Svi ti faktori u kombinaciji s niskim temperaturama posljedično dovode do pojave jednog problema s kojim se susreću mnoge osobe diljem svijeta. Riječ je o isušivanju kože. Hrapave, zategnute, ljuskave i ispucale ruke glavni su pokazatelj pojave suhe kože, s time da ne mora biti ograničena samo na dlanove već se može pojaviti i na nogama, koljenima, laktovima te licu budući da su ta područja izloženija od drugih i imaju manje lojnih žlijezda.

No, zašto nam se koža isušuje?

Ovaj učestali problem žena, ali i muškaraca, objasnila nam je prof. dr sc. Neira Puizina-Ivić, dermatovenerologinja i predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti u KBC Split, koja je istaknula da koža postane suha tijekom zime zbog oštećenog prirodnog čimbenika vlaženja.

- Suhi i hladni zrak odstrane i zadnje ostatke vode koji se nalaze u zaštitnom rožnatom sloju kože. Suhoća dovodi do manjka elastičnosti i pucanja kože što omogućava lakše naseljavanje bakterija, jer one bolje prianjaju u novonastalom vlažnom mediju. Svi znamo da nakon boravka blizu izvora topline ili, pak, nakon boravka na hladnom vjetrovitom vremenu osjećamo suhoću kože lica i ruku te eventualno nogu ako su bile izložene. Nakon boravka u tim uvjetima moramo koži nadoknaditi vlažnost i masnoću kako bi joj vratili elastičnost i ugodan osjećaj te ujedno izbjegli svrbež - navodi dr. Puizina-Ivić te objašnjava da se obrana kože događa u pokrovnom sloju čija se debljina uspoređuje s debljinom svilene marame.

image
Neira Puizina-Ivić, dermatovenerologinja i predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti u KBC Split.
ANTE ČIZMIĆ/CROPIX

S godinama, navodi dr. Puizina-Ivić, dolazi do postepene atrofije kože koja gubi masnoće pa osobe starije životne dobi većinom imaju difuzno suhu kožu koja se pojavljuje na licu, rukama i potkoljenicama. Osim toga, do dodatnog isušivanja kože mogu dovesti i druge bolesti kao što je dijabetes ili, pak, alergije, a krivac za suhu kožu mogu biti i određeni lijekovi - antihistaminici, diuretici ili lijekovi za liječenje težih oblika akni.

Kako to ublažiti

Upravo u tom tankom sloju nalazi se barijera koja štiti našu kožu. Ona se sastoji od masnoća i drugih tvari koje sprječavaju gubitak vode, ovlažuju rožnati sloj, štite kožu od štetnih sunčevih zraka te zakiseljuju kožu što otežava život mikroorganizmima. No, dr. Puizina-Ivić ističe da čak 4 do 10 posto Europljana ima poremećaj gena za neke od ovih tvari što rezultira jako suhom kožom, težim oblicima alergija i astme. Pored toga, u koži postoji i svojevrsni prirodni čimbenik vlaženja koji se, između ostalog, sastoji i od izlučevina lojnica i znojnica. Taj čimbenik vlaženja je jako osjetljiv te se vrlo brzo oštećuje nakon izlaganja kože toplini, hladnoći ili suhom zraku, a njegovo oštećenje će rezultirati suhoćom kože, smanjenjem elastičnosti te pojavama pucanja i svrbeža.

Kako suha koža nije elastična veće su šanse da dođe do pucanja što za posljedicu ima lučenje prozirne tekućine koja stvara mogućnost lakog prianjanja mikroba.

Kako objašnjava dr. Puizina-Ivić tada počinje začarani krug upale koja pogoršava stanje kožne barijere - svrbež potiče češanje, a češanje upalu i tako ponovno u krug. Da bi se to spriječilo, uz liječenje, postoje razne strategije za smanjenje količine bakterija na našoj koži. Primjerice, boravak u različitim kupkama u koje se preporučuje dodatak sode bikarbone kako bi voda bila mekša te tuširanje gelovima ili uljnim kupkama koje su predviđene za njegu suhe ili atopiji sklone kože. Kod djece je, pak, dobro koristiti sindete, proizvode za higijenu kože bez sapuna, s kojima se okupa dijete svaka 2 do 3 dana u mlakoj vodi.

- Nakon tuširanja preporučuje se lagano obrisati kožu mekim ručnikom i nanijeti na kožu u roku od 3 minute kremu, mlijeko ili losion. To je tzv. “pravilo od 3 minute”. Naime nakon kupke i kupanja, naš rožnati sloj ostaje vlažan, pa se nanošenjem krema i losiona na kožu ta vlaga “zarobi” i na taj način oporavlja barijeru - ističe dr. Puizina-Ivić.

image
Nova jedinstvena tekstura gel-ulja Bio-Oil® upija se lako i stvara zaštitni film koji spriječava gubitak vode i vraća suhu kožu u optimalno hidratizirano stanje.
PRESS

Pokazuje iznimne rezultate

Jedan od načina borbe sa suhom kožom jest i korištenje preprata za hidrataciju kože. Proizvod koji je pokazao iznimne rezultate jest Bio-Oil® gel za suhu kožu. Naime, idealan preparat za suhu kožu trebao bi sadržavati okluzivne tvari koje imaju svojstvo formiranja zaštitnog filma na koži i sprječavanje gubitka vode, humektanse - tvari koje na sebe vežu vodu kao što su urea, hijaluronska kiselina, glicerin te emolijense - tvari koje umiruju i omekšavaju kožu, a upravo je Bio-Oil® uspio osmisliti jedinstveni proizvod koji sadrži sve navedeno čineći kožu hidratiziranom.

Problem je što većina proizvoda koji se koriste za njegu kože sadrži veliku količinu vode, uglavnom oko 70 posto, a voda u dodiru s kožom isparava ne pružajući joj nikakve dodatne benefite.

Zato je Bio-Oil® razvio posebnu formulu u kojoj je vodu zamijenio uljem i tako stvorio stopostotni aktivni proizvod. O njegovoj uspješnosti govori i ispitivanje koje je proveo Ayton Global Research iz Ujedinjenog Kraljevstva na 102 osobe sa suhom kožom. Čak 62 posto ispitanika smatra Bio-Oil® gela za suhu kožu boljim od bilo kojeg proizvoda koji su prije koristili u borbi protiv suhoće kože. Osim toga, više od 90 posto ispitanika imalo je osjećaj hidratiziranosti odmah nakon prvog nanošenja, a 85 posto njih složilo se s tvrdnjom da njihova koža izgleda bolje nego na početku dvotjednog razdoblja isprobavanja proizvoda. U Hrvatskoj Bio-Oil® gel za suhu kožu dostupan je u ljekarnama, BIPA-i, Muller-u i na senzacionalno.hr po cijeni od 59,90 kuna (50ml); 89,90 kuna (100ml) i 144 kuna (200ml).

image
Bio-Oil® gel za suhu kožu je nova generacija tretmana za suhu kožu.
PRESS
Linker
14. travanj 2024 19:45