Getty Images/iStockphoto
NOVO ISTRAŽIVANJE

Ovisni ste o sunčanju? To vam vjerojatno nije jedini porok!

Iako nije novost da sunčanje stvara ovisnost, novo istraživanje pokazalo je da su oni koji prekomjerno vole "prženje" na suncu ili u solariju podložniji i drugim ovisnostima.

Nedavno istraživanje, objavljeno u Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology, provedeno na gotovo 500 ispitanika koji se sunčaju ili koriste solarij pokazalo je da su oni ovisni o sunčanju šest puta češće bili ovisni o alkoholu, pet puta o vježbanju, a tri puta češće su bili i depresivni u usporedbi s onima kod kojih ovisnost nije utvrđena.

Istraživanje je, zasad, samo utvrdilo povezanost između ovisnosti o sunčanju i drugih oblika ovisnosti, ali nije otkriveno koji su uzroci. Vodeća istraživačica Brenda Cartmel naglasila je da rezultati mogu osvijetliti sliku o biološkim reakcijama na ultraljubičaste zrake, poput proizvodnje endorfina, čudesnog hormona sreće. Ovisnost o sunčanju upravo se i objašnjava time da ultraljubičasto svjetlo ne potiče samo proizvodnju melanina, već i endorfina - a on je razlog zbog kojeg mu se vraćamo. Poanta je to da naša koža i um često imaju vrlo jaku vezu. Bez obzira na to radi li se o aknama ili psorijazi, često ne shvaćamo da zdravlje naše kože i psihičko stanje idu ruku pod ruku.

-->

Linker
20. travanj 2024 06:04