Osobni mirisi

Molekularna parfumerija: Kemijski spojevi vrtoglavo dobrih mirisa novi su ‘must have‘ u kozmetičkoj torbici

Mnogi su zaintrigirani popularnim parfemima na bazi sintetskih spojeva. Riječ je o mirisima koje ne može osjetiti svatko te o kojima se treba kvalitetno educirati prije konačne odluke o kupnji.

U posljednje vrijeme, leksikon beauty svijeta preplavio je termin koji glasi "mirisi na bazi molekula". Riječ je o parfemima koji su krenuli iz segmenta niche parfumerije, u čijem se sastavu nalaze purističke kreacije, stvorene od samo jedne krupne mirisne molekule. Sintetske molekule koristile su se preko stotinu godina u kompleksnom svijetu parfumerije, no suvremena priča o tzv. molekularnim parfemima započinje zahvaljujući konceptu parfumera Geze Schoena koji je pokrenuo pravi trend u modernoj parfemskoj industriji došavši na ideju da ponudi samo jednu sintetsku molekulu kao gotov parfemski proizvod.

Obožavatelji molecule parfema ističu nevjerojatan miris kakav oni proizvode, no postoje i osobe koje takav miris uopće ne mogu osjetiti. Kod ovakvih parfema koriste se artificirane molekule do kojih dolazi različitim kemijskim spojevima, a u nekim su slučajevima te molekule prekrupne da bi ih naš nos prepoznao. Upravo zbog toga, prilikom kupnje ovog parfema potrebno je detaljno se educirati na specijaliziranim prodajnim mjestima.

image

Molecul parfemi kreirani su tako da ih ne može namirisati svatko.

ION BARBU

Čitajte i: Upoznajte njemačke beauty predvodnike čije proizvode s vrijednim formulama obožavaju i svjetske zvijezde

"Mnogi silom prilike žele kupiti neki od molekularnih parfema, prije svega zavedeni pričom. No ovdje je zapravo riječ i u neku ruku o intelektualnom pristupu gdje klijent/klijentica treba shvatiti efekt ovakvih minimalističkih olfaktivnih kreacija na svojoj koži. Zato smatram da je u ovakvim situacijama bitna edukacija uz prodaju", objašnjava Borut Mihalić iz art niche parfumerija TOP.

Iako to vrijedi i za kupnju klasičnih parfema, kod ovakvih mirisa je posebno važno uzeti vremena i isprobati ih više puta prije nego što se odlučimo na kupnju. S obzirom na to da se mirisi na bazi molekula aktiviraju zagrijavanjem tijela, odnosno znojenjem, potrebno je uzeti nešto vremena kako bismo vidjeli na koji način naše tijelo reagira, a to je najuspješnije ljeti.

"Molekularni mirisi zapravo spadaju u jedan pravac stručnije nazvan minimalistička parfumerija, a odlikuje ih prije svega linearnost u mirisu. Ovi mirisi nemaju tzv. drydown. Najbolje se aktiviraju nanošenjem na kožu koja zatim postaje medij za razvijanje mirisa. Velike mirisne molekule na našoj koži tijekom vremena oko nas počinju kreirati mirisnu auru", objašnjava Borut.

U nastavku donosimo nekoliko poznatih mirisa na bazi molekula koje možete kupiti u Hrvatskoj.

  • Escentric Molecules - Molecule 01

Miris Molecule 01 dolazi upravo od ranije spomenutog Geze Schoena, suvremenog inovatora ove tehnologije, a utemeljen je na molekuli Iso E Super koja lebdi blizu kože stvarajući neodredivu auru oko svoga nositelja, a karakterizira ga moderna nota cedrovine s baršunastim osjećajem. Proizvođači ističi kako molekula Iso E Super ima izraženu isprekidanost - nositelju se čini da nestaje, a zatim se ponovno pojavljuje, i to još intenzivnije nego ranije.

image

Suvremena priča molecule parfema započela je zahvaljujući konceptu Geze Schoena koji je pokrenuo pravi trend u modernoj parfemskoj niche industriji.

ESCENTRIC MOLECULE
  • Juliette has a gun - not a perfume

Miris Not a perfume brenda Juliette has a gun izrađen je od kemijskog spoja pod nazivom cetalox, koji se u proizvodnji mirisa najčešće koristi kao bazna nota. U ovoj varijanti upravo cetalox ima glavnu ulogu i ostvaruje univerzalan miris na svakom nositelju. Riječ je o minimalističnom i elegantnom parfemu koji je potpuno bez alergena.

image

Važno je uzeti u obzir činjenicu da svaki miris koji nanesemo na sebe ima različit efekt.

JULIETTE HAS A GUN

Čitajte i: Beauty horoskop: Što nam znakovi zodijaka govore o našim lošim navikama

  • Zarkoperfume - Molecule 234·38

Žarko Ahlmann Pavlov uložio je čak šest godina kako bi postigao svoj molekularni miris MOLECULE 234-38 koji ne sadrži dodane mirise, već se temelji na većoj molekuli koju okružuje nekoliko manjih, a rezultat je miris na koji utječe fizičko i psihičko stanje osobe koja ga nosi. Nakon 10 sati, manja molekula se otapa i ostaje isključivo ona dominantna, što rezultira promjenom mirisa za pamćenje.

image

Kod ovakvih parfema koriste se artificirane molekule do kojih dolazi različitim kemijskim spojevima.

ZARKOPERFUME
Linker
18. travanj 2024 14:59