Monic249 / Alamy / Alamy / Profimedia
Suha koža ih obožava

Maslaci za tijelo spas su za kožu u zimskim mjesecima: Imamo neke od najboljih, ali i recept kako napraviti domaći

Ako vam se koža zimi pojačano suši i ljuska se, u rutinu njege obavezno uvrstite maslace za tijelo. Kako su gušći od losiona i krema, bolje njeguju kožu te će 'zaključati' vlagu u njoj ako ih nanesete čim se istuširate.

Hladno vrijeme je stiglo prije nego što smo se uopće uspjeli oporaviti od silnih vrućina, a zima je iza ugla, što znači još manje temperature i više nepovoljnih uvjeta za našu kožu. Kako ljeti sunce, morska sol u kombinaciji sa znojem i zaštitnim kremama isušuje kožu zbog čega je osjetljivija, na isti način djeluje i suhi zrak u zagrijanim prostorijama, vjetar i vanjska hladnoća.

Zato ćete kožu najlakše i najbrže zaštititi i oporaviti njegom bogatim maslacima za tijelo. Unazad nekoliko godina, maslaci su postali neizostavni u svakodnevnoj njezi kože, pogotovo zimi, jer joj vraćaju vlažnost, mekoću i štite je od dehidracije. Obično sadrže visokovrijedne sastojke poput raznih prirodnih ulja i maslaca poput bademovog, avokadovog ili karite maslaca koji je poznat po činjenici da odlično oporavlja suhu kožu.

, Image: 431681252, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Monic249 / Alamy / Alamy / Profimedia
Monic249 / Alamy / Alamy / Profimedia

Tekstura maslaca je, kao što um samo ime govori, gušća od losiona i krema, zato je potrebno pričekati neko vrijeme kako bi se do kraja upio. Kako biste iz njega izvukli ono najbolje, nanosite ga na vlažnu kožu jer ćete tako 'zaključati' vlagu u koži. Ako ste vještih ruku, zašto ne biste napravili maslac kod kuće? Postupak je prilično jednostavan, a najbolja prednost domaćeg maslaca za tijelo jest ta što vi kontrolirate sastojke.

Trebat će vam:

- 130 g karite (shea) maslaca

- 64 g bademovog ulja

- 64 g kokosovog ulja

- par kapi aromatičnog ulja po izboru

Karite maslac i kokos otopite u vodenoj kupelji ili mikrovalnoj pećnici. Kada se otope, ostavite ih da se hlade pola sata te svakih 15 minuta promiješajte. U njih umiješajte bademovo i aromatično ulje te ostavite da se smjesa potpuno ohladi i stvrdne. Potom je 'istucite' pjenjačom ili mikserom dok ne dobijete konzistenciju kreme. Maslac prebacite u čistu teglicu i čuvajte ga na hladnom mjestu.

Ako vam je draže kupiti gotovi maslac, izabrali smo nekoliko najboljih na beauty tržištu.

Linker
20. travanj 2024 10:06