Mini vodič

Kako se dobro naspavati unatoč svemu što nam se događa? Praktični savjeti za kvalitetan noćni odmor

Dovoljno sna temelj je za sve naše aktivnosti u budnom stanju, kao i za opće zdravlje i ljepotu, no protekle godine postići kvalitetan san, postalo je sve teže - donosimo mali vodič za postizanje dobro spavanje.

Prije Covida-19, a potrese da ne spominjemo, savjeti za bolje spavanje svodili bi se uglavnom na dvije stvari - ugasite elektroničke uređaje prije odlaska u krevet i počastite se šalicom čaja od kamilice. No, stvari su se malčice zakomplicirale kada nas je u kućama zarobila pandemija koronavirusa. Osim izraženog i dugotrajnog stresa, nesigurnosti i anksioznosti koja iz nje proizlazi, mnogi od nas su svoj ured zamijenili vlastitim domom. Rad od kuće postao je svakodnevica mnogima, a ta je činjenica i dodatno pomutila granicu - gdje prestaje radni, a gdje počinje privatni prostor. Donosimo neke jednostavne, a efikasne načine kako vratiti zdravu rutinu spavanja.

Izbjegavajte rad iz kreveta

Trebalo bi biti vrlo jednostavno i vrlo jasno - vaša okolina utječe čak 25 posto na kvalitetu vašeg sna. To objašnjava zašto monogi koji sada rade iz svoje spavaće sobe doživljavaju smetnje pri snu. Nećete pogriješiti ako se držite idućeg pravila - spavaća soba trebala bi služiti za san, seks i bolovanje.

image
Izbacite ured iz spavaće sobe, odmah.
TETRA IMAGES/PROFIMEDIA

Smanjite kofein, ali i alkohol

Ako pijete kavu iza 14 sati, pola kofeina iz te šalice još uvijek vam je u organizmu u 22 sata. Stoga, pametno rasporedite svoje šalice kave, u prvoj polovici dana. Drugi par rukava je čašica alkohola uvečer pa i ako vas alkohol malo opusti i uljulja, zapamtite da on uništava duboke faze sna. Ograničite se na dva pića, prestanite piti alkohol barem dva sata prije odlaska u krevet, a nakon svake čaše alkohola, popijte i čašu vode.

Počnite primjenjivati pravilo 20/20/20

Ovo se odnosi na to kako provodite posljednji sat prije spavanja. Prvih 20 minuta iskoristite da se pripremite za sutrašnji dan - bilo da odgovorite na posljednji e-mail, odaberete odjeću, pripremite potrebne dokumente... Idućih 20 minuta posvetite higijeni i pripremi za spavanje. Finalnih 20 minuta iskoristite za relaksaciju ili meditaciju. Opuštanje prije odlaska u krevet smanjuje broj otkucaja srca i prebacuje tijelo iz aktivnog u miran način rada.

Čitajte i: Vježba koja je postala hit zbog lakoće i rezultata: Jeste li čuli za 12-3-30 i njezine magične učinke?

Čitajte i: Ovo je voće idealna večera: Obožavaju ga još od pedesetih, rješava brojne tegobe s probavom

Rashladite (se)

Vrlo jednostavno i doslovno, spriječite pregrijavanje prostorije prije nego što odlazite spavati. Ako treba nakratko provjetrite spavaću sobu. Održavajte posteljinu čistom i svježom po mogućnosti birajte onu od pamuka ili drugih prirodnih materijala.

image
Sat vremena prije spavanja posvetite sebi i meditaciji.
CULTURA RF/PROFIMEDIA

Propustite svjetlo

Dok nam tama treba za uranjanje u san navečer, ujutro nam je neophodna sunčeva svjetlost koja našem mozgu signalizira da je vrijeme za buđenje. To je također neizostavan dio kvalitetnog spavanja i osjećaja odmora tijekom dana.

Nema nadoknađivanja sna

Ne možete nadoknaditi izgubljene sate odmora. Idealna brojka bila bi 7,5 sati sna svakog dana. I dok tijelo može funkcionirati i s manje od sedam sati, nikako ne može s više od devet sati - ako pretjerate osjećat ćete samo još veći umor. Potrudite se da ostale dane spavate uredno.

Zaboravite na opciju snooze

Najbolje bi bilo potpuno zaboraviti da opcija odgode alarma, tzv. snooze, uopće postoji. Taj lagani, isprekidani san neće vam donijeti odmor, zapravo samo će vas još više iscrpiti.

Linker
10. travanj 2024 05:01