Svima nam treba

Fit u samo 15 minuta: Najbolja vježba i prehrana za blic uklanjanje stresa i povratak u formu

Munjevit napad na ono što nas čini tromima kao i brzinska aktivacija svih mišića kroz super vježbu i zdravu hranu, a ne oduzima mnogo dragocjenog vremena.

U ovim izazovnim vremenima mnogima je izgled i fizička aktivnost na posljednjem mjestu, no i sami stručnjaci psihoterapeuti naglašavaju važnost rasterećenja tijela od stresa. A upravo su tjelesnu aktivnost i sport naveli kao najkonstruktivniji način izbacivanja stresa, međutim kao u ovim hektičnim danima ugurati još i tjelovježbu?

Mnogi ljudi na velikom području Hrvatske, iako nisu izgubili imovinu, suočeni su s ogromnim strahom od konstantnog podrhtavanja tla i zbog toga su prekinuli svoje rutine vježbanja. Brojne majke boje se napustiti djecu i otići trčati, mnoge mlade žene samo osluškuju zvukove u stanu i ne pada im na pamet upaliti neki vođeni trening na YouTubeu... No to nije način da nam bude bolje ni kratkoročno, a još manje dugoročno.

Stoga smo potražili blic-vježbe koje daju rezultate, a oduzimaju samo 15 minuta, može se izvesti na podu doma bez zahtjevnih priprema, presvlačenja ili razmještanja namještaja. Uz to prilažemo i dosta nezahtjevan jelovnik, ondnosno izmjene u prehrani koje će nam svima olakšati i trbuhe i moguće nakupljene kilograme od blagdana i stresa.

Što učiniti?

Kako biste brzinski održali formu i upraznili višak energije preporučuju se vježbe na podu. Imate li prostirku ili će za to poslužiti deblji ručnik, svejedno je.

image
Zamijenite klasične trbušnjake onima kojima aktivirate i donji dio tijela.
iStock

Obične trbušnjake zamijenite onima s tvistom - ekstenzijom jedne noge, dok obje noge držite u zraku, jednu ispružite laktu, svaki put kad podignete gornji dio tijela.

Bitno je fokusirati se na dvije stvari - pravilno disanje i pravilan položaj glave, ne smijete ju gurati naprijed.

Lezite u položaj za trbušnjake, podignite noge pod 90 stupnjeva, ruke stavite iza glave. Pri podizanju gornjeg dijela tijela ciljajte desnim laktom dotaknuti lijevo koljeno, dok istovremeno podižete gornji dio leđa uz lagani zaokret. Dok se spuštate prema tlu, ispružite lijevu nogu tako da ne dotakne pod, zatim podignite nogu i savijte koljeno.

Ponovite radnju s doticanjem suprotnog koljena i lakta. Učinite što više ovih izmjena u 45 sekundi, zatim se odmorite 15 sekundi. Zatim istu seriju u istom trajanju ponovite sa suprotnom nogom i ramenom. Izmjenjujte strane sve dok ne osjetite peckanje u mišićima.

image
Probajte plank - ne zovu ga bez razlogom vježbom koja transformira cijelo tijelo.
iStock

Ovom vježbom osim trbušnih mišića, aktivni su i mišići nogu te stražnjice, u minimalno potrošeno vremena aktivirano je maksimalan broj mišića. Nikada nije na odmet na kraju vježbanja izvesti plank i pokušati ga držati što dulje.

Što jesti?

Škrob je jedan od tihih 'ubojica', međutim sada malo tko ima vremena za kuhanja i nakuhavanja, a tjestenina je tako brzo gotova. Zato nutricionisti preporučuju pšeničnu tjesteninu zamijeniti onom od slanutka ili soje, ako vam je to komplicirano nabaviti, svakako u dućanu odaberite onu integralnu.

image
Budete li ustrajni, rezultat neće izostati.
iStock

Omega-3 masnoće pogoduju zdravlju kardiovaskularnog sustava, opuštaju žile iznutra, što znači da nam u ovim vremenima itekako treba malo zdravlja iznutra. Najbolje bi bilo kombinirati neku masnu ribu sa sezonskim povrćem, tako ćemo uz njegu stanica povećati i imunitet s tako potrebnim vitaminima.

Pročitajte i:

Naša nutricionistica podijelila je neodoljiv recept, ali i upozorila: ‘Zdravi kolači ne postoje‘

Teška godina i blagdani mogu nas ponijeti: Pet načina kako alkohol šteti našem tijelu

Linker
17. travanj 2024 22:27