Ivan Gudić
žene poludjele za ovakvom prehranom

Dnevnik rigorozne dijete Ane Gruice: 'Ovo nije za svakoga'

Otkako se pjevačica i glumica Jennifer Lopez polovinom veljače pohvalila da se zahvaljujući desetodnevnom jelovniku bez šećera i ugljikohidrata u rekordnom roku riješila masnih naslaga, ova rigorozna metoda tesanja linije postala je veoma popularna diljem svijeta. U Hrvatskoj ju je odlučila isprobati Ana Gruica Uglešić, splitska glumica i poklonica zdravog načina života koja je ekskluzivno za Gloria.hr vodila sedmodnevni prehrambeni dnevnik.

Glumica Ana Gruica Uglešić, koja je prije dvije godine diplomirala na Kineziološkom fakultetu, zadnjih se pola godine intenzivno bavi jogom, voli odlaziti u teretanu, a sada je isprobala dijetu koju je osmislio Dodd Romero, osobni trener pjevačice Jennifer Lopez. 36-godišnja Ana se te malo prilagođene dijete, u kojoj je ipak zadržala voće, pridržavala tjedan dana i, kako kaže, rezultatima je oduševljena.

- Smršavjela sam oko dva kilograma, no što je još važnije, više nemam ni trunke masnih naslaga kojih se čak ni ozbiljnim vježbanjem nisam uspjela potpuno osloboditi. Kad, naime, iz tijela izbacite šećer, ono će umjesto ugljikohidrata početi sagorijevati zalihe masnoća – objašnjava Ana Gruica Uglešić, koja je za Gloria.hr otkrila kako je izgledalo tih sedam dana i kako se osjećala nakon svakog od njih.

Trening

Rano ujutro sat vremena kombinacija trčanja - šetnje Marjanom

Prehrana

Doručak - kaša s jabukom, bananom, lanenim uljem, grčkim jogurtom i bademima

Ručak - juha od povrća, pečena teletina, salata, pečena paprika

Večera - čaj

Prvi dan sam bila puna poleta i optimizma, uvjerena da će ovaj eksperiment dati velike rezultate. Nisam bila ni gladna, ni žedna, a na kraju dana sam osjećala čudne žmarce koji kao da mi jure tijelom. Bridim cijela. Nisam mogla zaspati navečer od uzbuđenja i razmišljanja o planu prehrane.

Trening

Ujutro teretana i sauna

Prehrana

Doručak - 1 litra limunovog soka

Ručak - 2 domaća jaja, zelena salata s acetom balsamicom i maslinovim uljem, tostiran domaći kravlji sir začinjen krupnom soli i maslinovim uljem

Večera - lešo tikvica s paprom, soli i maslinovim uljem, domaća pečenica i svježi sir

Nakon večere sam shvatila da ono što mi se prije činilo banalnog hranom, sad mi je vrhunska delicija. Unatoč tome što sam popila litru limunade, litru vode i dvije litre nezaslađenog čaja, imala sam užasnu glavobolju za koju mi se čini da je izazvana dehidracijom. Spava mi se cijeli dan, koji sam provela u maštanju o čokoladi. Doslovno sam satima zamišljala običnu mliječnu čokoladu, ili, barem sirnicu. Sad se veselim jutru i voću, odnosno voćnim šećerima. Primijetila sam da se teško penjem stepenicama, osjećam se malaksalo i da ne zaboravim spomenuti - zaboravljam sve cijeli dan. Mozak je out.

Ana gruica vježbanje foto ivan gudić
Ivan Gudić

Trening

Trening u teretani od sat i pol

Prehrana

Doručak - kaša od ananasa, kivija, jabuke, mrkve, lanenog ulja, badema i vode; za užinu cijeđena naranča

Ručak - piletina, salata od rukole i zelene salate s maslinovim i domaćim octom


Treći sam dan lagana kao pero, puna energije, radni elan mi je na deset, a misli čiste i bistre. Odoljela sam prvom izazovu: umjesto kokica, u kinu sam uzela bananu i sok od ananasa i kokosa. Nakon jutarnje voćne kaše više niti ne razmišljam o šećeru, ali razmišljam o vikendu i pripremam se da ne kiksam.

Trening

Jutarnja joga

Prehrana

Doručak - turska kava bez šećera, s mlijekom; jagoda i banana
Ručak - losos zapečen sa svježom crvenom paprikom punjenom svježim mladim sirom i pancetom, crveni kupus s aceto balsamicom i maslinovim uljem
Večera - salata od zapečene pancete, mladog špinata, feta sira, svježe crvene paprike, malih crvenih kiselih papričica punjenih sirom i puno oraha. Pijem i dalje dosta vode i čaja bez šećera.


Prije spavanja SAMO mi je čokolada u glavi. Sve ostalo odlično: poletna, odmorna, puna energije, kreativna na probama.

Ana gruica vježbanje foto ivan gudić
Ivan Gudić

Trening

Preskočila trening, imam dan odmora

Prehrana

Doručak - jabuka, kupina, jagoda, ananas, voda
Kasna užina - grčki jogurt, žlica meda (morala sam zbog krize), maline; ručak sam preskočila zbog obaveza
Večera - carpaccio od lososa, sushi, čaša crnog vina kao malo varanje...


Došao je vikend i znala sam da moram biti spremna za njega. Najviše u glavi. Večera s mužem i izlazak sam morala pretvoriti u svoju prednost, a ne zamku pa sam predložila večeru u sushi baru. Osjećala sam se odlično. Zadovoljna, lagana završavam dan. Osjećam kako mi se tijelo mijenja. Steže. Tijelo se polako čisti.

Trening

Večernji sat joge (ujedno i moj prvi sat koji sam održala u sklopu edukacije za joga instruktora)

Prehrana

Doručak - naranča, kivi, mrkva, malina, sok od limuna, bademi, malo vode i leda
Užina - kava bez šećera i narančada
Ručak - puretina, grčka salata
Večera - mortadela


Obiteljska okupljanja su uvijek zamka. Dok gledate druge kako slasno papaju razne tjestenine, vi probirete tužno po tanjuru punom zelenjave. O desertu da ne pričamo. Dok se svi radosno smiju i pričaju, vi ćete kroz zamagljen pogled kao u nekom usporenom filmu, gledati žlice pune slasnih palačinki kako putuju prema tuđim ustima, a ne vašim. Ali, prođe i to, vjerujte mi na riječ. I onda dolazi ponos. Da bi iskušenje bilo potpuno dobiješ poziv na rođendan od prijateljice u pizzeriju u kojoj nema ništa drugo nego pizza, a ti naručiš neku salamu. I dok drugi papaju pizzu, ti vježbaš karakter. I slonovsku upornost. Bonus ove prehrane - možete se lako napiti od dvije čaše vina. Eto uštede u financijskom smislu.

Ana gruica vježbanje foto ivan gudić
Ivan Gudić

Trening

Teretana

Prehrana

Doručak - grčki jogurt, kupine, kivi, jabuka i naranča
Ručak - lešo meso i karfiol s matovilcem
Večera - dva kuhana jaja, zrnati sir i salata od rukole


Zadnji dan. Jesam li zadovoljna? Jesam li ispunila svoja očekivanja? Bih li ponovila ovo?

Prije svega, ovo je jedno od boljih iskustava u životu. Ovo nema veze s fizičkim izgledom, iako itekako ima, ali osjećaj zdravlja ne može se platiti ni s čim. Izgubila sam dva i pol kilograma i to na najgorim mjestima. Masne naslage po nogama, leđima i trbuhu, što su najkritičnije zone kod žena, nestale su. Sve se rasporedilo na bolja mjesta i bolje izgleda. Vode u tijelu ima minimalno, a koža je elastičnija i zategnutija. Ipak, promjene nisu samo vidljive "na van": misli su mi čiste, puna sam samopouzdanja i optimizma, a to je najvažnije. Ovaj izazov je samo za uporne, a može ga isprobati svatko tko se zna dobro organizirati i pripremiti.

Iako sam zadovoljna s postignutim, ne namjeravam nastaviti s ovakvom prehranom jer je jako rigorozna. Ovo je više detoks koji se provodi kratko vrijeme, a ja namjeravam u prehranu vratiti ugljikohidrate kroz rižu, puru, mahunarke, ali i nastaviti u sličnom tonu jer sam smanjila osjećaj gladi, navikla sam tijelo na manje porcije i uživam u optimizmu.

SAVJET ZA KRAJ

Manje kave i serija, više vježbanja i vremena za sebe i obitelj.

Linker
28. ožujak 2024 18:37