Dobar plan za dobru liniju

Darujemo vam mjesečni program u Nutrilife Centru! Uz pomoć nutricionistice moguće je smršaviti, ali i dobiti na masi

Jednoj je problem bio višak, a drugoj manjak kilograma: Ekonomistica Nadia Sablić i liječnica Ivana Marić otkrivaju kako su uz vodstvo nutricionistice Ivane Barišić - i njene po mjeri skrojene programe prehrane - postigle idealnu težinu.

Nastojeći balansirati između brojnih svakodnevnih obaveza i stresa uslijed pandemije i potresa, u proteklih godinu dana mnogi su na nov način spoznali značenje izraza “izbačen iz kolosijeka”. S osjećajem posvemašnje iscrpljenosti pojavile su se i neželjene promjene u izgledu: uvenula koža, pojačana sklonost nakupljanju kilograma... Doživjela je to i zagrebačka ekonomistica Nadia Sablić (37) koja je, kaže, u zahtjevnom životnom tempu jednostavno zaboravila na sebe, sve dok joj tijelo nije poručilo da tako dalje ne ide.

- Nisam se mogla riješiti umora, loše sam spavala, ten mi je posivio, počela sam dobivati na težini. Ukratko, nisam se osjećala dobro u vlastitoj koži. Krenula sam na trening misleći da će mi to pomoći. Donekle jest, no i dalje nisam imala energije, a hrana bi mi često teško “sjela” u želucu. Moja trenerica Ivana Serdarušić preporučila mi je da odem na savjetovanje u Nutrilife Centar k nutricionistici Ivani Barišić, koja mi je nakon iscrpnog razgovora o mojim navikama i načinu života sastavila program prehrane. Počela sam ga provoditi u prosincu prošle godine, a već u travnju imala sam 12 kilograma manje. I puno više energije - otkriva Nadia, dodajući da joj se koža pročistila, nema više osjećaj težine u želucu, pokretnija je i poletnija. Godinama se, kaže, nije osjećala tako dobro.

image
Ivana Barišić, nutricionistica
PETRA MIKSIK

Voditeljica zagrebačkog Nutrilife Centra Ivana Barišić ističe da im je cilj upravo to - da se svaka osoba vrati u normalu na svoj način, kako joj najbolje odgovara. Kom­­­binacijom savjetovanja i najnaprednije dijagnostike - uključujući medicinsku analizu sastava tijela, nutrigenetske testove na bazi DNA iz sline i test intolerancije na hranu pomoću krvnih pretraga - svatko dobiva personalizirani plan prehrane u skladu sa svojim “biološkim otiskom”.

U suradnji s Nutrilife centrom, darujemo dvjema osobama mjesečni program u Nutrilife centru te pakiranje Super Elixira za sedam dana. Mjesečni program uključuje pregled, plan prehrane i kontrolni pregled nakon pet tjedana. Program možete osvojiti ako zapratite Instagram profile Nutrilife Centar i Ivana Barisic Nutricionost te potom na Instagramu Gloria.hr objavite zašto baš vi zaslužujete osvojiti ovaj atraktivan paket. Dobitnike javljamo u petak u 12:00 sati!

Pokazalo se da Nadiji ne odgovaraju mliječni proizvodi i oni na bazi pšenice pa ih više uopće ne jede.

- To, primjerice, znači da sam bijeli kruh i tjesteninu za­­­mijenila onima od heljde, pira, konoplje... I dalje jedem slatko, samo biram zdravije varijante s prirodnim šećerima. Prije sam pila puno kave, a sada je povremeno zamijenim čajem. Ustvari se ne može reći da sam nešto izbacila iz svoje prehrane, nego je ona sada mnogo kvalitetnijeg sastava - objašnjava Nadia.

Za razliku od Nadije Sablić koja se riješila viška kilograma, Ivana Marić došla je u Nutrilife Centar kako bi nadoknadila njihov manjak. Danas specijalizantica medicine rada i sporta, u ožujku prošle godine bila je pri završetku studija u Zagrebu, no sve se izokrenulo zbog pandemije.

- Odjednom je sve stalo i dane sam provodila u stanu, strepeći kako ću završiti fakultet. No, odlučila sam to vrijeme iskoristiti tako da se više posvetim sebi i počela intenzivno vježbati. Kombinirala sam trčanje, razne treninge, duge šetnje... a pritom sam jela manje nego obično - dijelom zbog stresa, a dijelom zbog toga što sam htjela “nabiti” mišiće misleći da mi je za to dovoljno samo vježbanje. U dva mjeseca izgubila sam šest kilograma, što me je jako zabrinulo, jer dotad sam imala stabilnu tjelesnu težinu. Cijelo ljeto pokušavala sam vratiti kilograme, ali nisam uspijevala. Ujesen sam završila studij i radila istodobno dva posla pa sam još manje pazila na jelo - govori 25-godišnja liječnica. I njoj je trenerica Ivana Serdarušić “dijagnosticirala” problem prehrane te je, baš kao i Nadiju, povezala s nutricionisticom Ivanom Barišić.

image
WelleCo165 prah
PROMO

Tako sam “u paketu” dobila stručnjakinje za tjelovježbu i prehranu te naučila to dvoje uskladiti tako da u pravo vrijeme jedem pravu hranu, u pravoj količini. Primjerice, jutro započinjem bogatim smoothiejem u koji volim staviti svašta: banane, zobene pahuljice, orahe, bademovo mlijeko, sjemenke lana... Ili napravim kajganu s purećom šunkom s niskim udjelom masnoće. Ivana Barišić rasporedila mi je lagane obroke i međuobroke tako da cijeli dan raznovrsno i uravnoteženo jedem, dobivajući među ostalim dovoljno proteina za izgradnju mišića. Počela sam se pridržavati tog prehrambenog plana u prosincu prošle godine i već u sljedeća dva mjeseca vratila pet kilograma, od čega su kilogram i pol “čisti” mišići - kaže mlada liječnica.

Primjeri sa sretnim krajem

Magistrica nutricionizma Ivana Barišić dodaje pak kako bi osim Nadije Sablić i Ivane Marić mogla u svojoj praksi navesti još tisuće primjera koji imaju “happy end” - zahvaljujući personaliziranim programima prehrane. Među njima su sportaši, djeca, starije osobe, kao i one sa zdravstvenim tegobama.

- Upravo su me vlastite zdravstvene tegobe potaknule da osnujem nutricionističko-dijagnostički centar. Petnaest godina radila sam u velikoj korporaciji u prehrambenoj industriji i naposljetku “izgorjela”. Pojavili su se ozbiljni problemi sa štitnjačom i probavom, nisam imala teka i nekontrolirano sam gubila na težini. Našla sam se u začaranom krugu obilazeći razne specijaliste koji su govorili da je sve to zbog stresa. Počela sam istraživati kako si pomoći prehranom tako da je u potpunosti prilagodim svom zdravstvenom stanju i potrebama. Oporavila sam se već za nekoliko tjedana. Dala sam otkaz i osnovala Nutrilife kako bih pomogla i drugima u sličnim situacijama - nastavlja 38-godišnja nutricionistica, ističući kako su njezina osnovna načela - balans i kompenzacija.

- U današnjem načinu života nema smisla težiti savršenstvu, već treba održavati zdrav životni stil u okviru svojih mogućnosti, ali i onoga što volite. Ja volim pojesti hamburger, pomfrit i gumene bombone, pa zašto bih se toga odrekla? Jedan dan si možeš priuštiti takvu hranu, ali sutradan pojesti nešto “zdravije”. Naravno, bez gladovanja. Stoga sam uvijek dostupna svojim pacijentima kako bismo dvojbe rješavali “u hodu”. Nije smak svijeta ako želite uživati u obilnoj večeri s društvom, štoviše, slobodno uživajte. Su­­­tradan ćemo samo prehranu iskombinirati na nešto drukčiji način - kaže Ivana Barišić.

image
Elle MacPherson
PROMO

U njezinim prehrambenim programima važnu ulogu imaju i suplementi, odnosno dodaci prehrani WelleCo kao dobrodošla potpora organizmu da bolje funkcionira. Riječ je o kultnim proizvodima iza kojih stoji jedna od najpoznatijih “dobrodržećih” žena današnjice, australski supermodel Elle MacPherson (57). I sama Elle svojedobno je imala brojne zdravstvene tegobe zbog stresnog načina života, uključujući kronični umor i ovisnost o šećeru. Potražila je savjet slavne londonske nutricionistice Simone Laubscher koja je za nju osmislila biljni pripravak Super Elixir. Pokazao se toliko učinkovitim da je postao predvodnikom brenda WelleCo koji su zajedno osnovale Elle i Simone. Omiljen je to pripravak i nutricionistice Ivane Barišić koja ga sama uzima i preporučuje već godinama kao superzelenu formulu što daje zdravu energiju.

Ivana Barišić u svojim programima savjetuje WelleCo The Super Elixir, koji koristi i supermodel Elle MacPherson: zeleni prah za pripremu napitaka sadrži čak 45 biljnih ekstrakata i nutrijenata koji uravnotežuju probavu i osnažuju organizam. Među njima su ekstrakti kurkume, maslačka, grožđanih sjemenki, lana, spiruline, ljekovitih gljiva maitake i shiitake...

Ivana Barišić preporučuje

  • Jedan od najjednostavnijih načina da izbjegnete napadaje gladi jesu mali ‘snackovi’, odnosno međuobroci. Imajte uza sebe neku voćku, orašaste plodove ili energetsku pločicu, kekse i slične zalogaje od prirodnih sastojaka, bez dodanog šećera.
  • U zdravoj prehrani iznimno je važna - voda. Nemojte čekati da osjetite žeđ, nego vodu pijte ravnomjerno tijekom cijelog dana. Ako ste toliko zauzeti da to zaboravljate, stavite bocu pokraj sebe.
  • U prehrani je ključna i tjelesna aktivnost - pronađite za to 45 minuta u danu, najmanje tri puta tjedno.
  • Uzimanje suplemenata ima smisla samo ako ih preporučuje stručnjak zbog točno određenog razloga. Suplementi nipošto ne mogu zamijeniti uravnoteženu prehranu.
  • Ne očekujte čudo preko noći. I minimalna promjena dobar je početak i motiv za cjelokupnu promjenu.

Pravila Nagradnog natječaja možete pročitati OVDJE.

Linker
18. travanj 2024 17:55