za besprijekorno glatku kožu

Bye, bye dlačice! Veliki vodič za besprijekorno glatku i njegovanu kožu - od britvice do sve popularnije IPL metode

Svaka metoda uklanjanja dlačica ima prednosti i nedostatke - dok su neke brže i praktičnije, druge su nešto skuplje, ali pružaju trajnije rezultate. Mi smo one najpopularnije skupili na jedno mjesto, a jedna od njih daleko prednjači!

Povijest uklanjanja dlačica seže još u drevni Egipt kada su tamošnje žene, ali i muškarci uklanjali gotovo sve dlačice s tijela jer se glatka koža smatrala privlačnijom i čišćom. Ovaj trend ne jenjava ni danas, usprkos ponovnoj popularizaciji dlakavih pazuha, nogu i međunožja.

Iako je svačiji ukus drukčiji, ako niste pobornica 'prirodnog' izgleda i dlačice vam jednostavno smetaju, sigurno imate svoju omiljenu metodu njihovog uklanjanja. Postoji mnogo načina kako postići glatku kožu, a najpopularnije je njih nekoliko.

Dok su neke metode brze, praktične i jeftine, druge se dugotrajno više isplate jer pružaju trajniji efekt. Ako ste se do sada držali samo jedne, možda otkrijete da vam neke druge ipak više odgovaraju.

U nastavku otkrijte prednosti i nedostatke ovih nekoliko metoda.

Brijanje britvicom

Najraširenija i najbrža metoda uklanjanja dlačica svakako je brijanje britvicom, no ona je, nažalost, privremena. Njezina najveća prednost je ta što je možemo provoditi bilo kada pa čak i ispod tuša te je dušu dala u žurbi. Britvica, odnosno žileti dlaku režu na površini zbog čega ona odmah izbija van već drugi dan.

image
Brijanje britvicom je brzo, bezbolno, ali efekt nije dugotrajan.
OLENA KACHMAR/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

No, suprotno uvriježenom mišljenju da brijanje dlačica ih čini debljima ili tamnijima, to nije istina. No, ono što jest, brijanje dlačica uzrokuje da rastu s tupim vrhom, a ne prirodnim, suženim pa se zato i jače vide.

Kako bi brijanje bilo što sigurnije, a efekt što glađi, koža se prije njega mora navlažiti i namazati kremom za brijanje. U tu svrhu vam može poslužiti i regenerator, ali i običan gel za tuširanje kako bi omekšao dlačicu. Britvica tada lakše klizi po koži i siječe dlačice što bliže površini, a rizik za ogrebotine je minimalan.

Zapamtite da dlačice nikada ne brijete tupim žiletom jer tada možete oštetiti kožu, a i rezultat neće biti baš zadovoljavajuć. Nakon brijanja na koži mogu izbiti crvene točkice, što se posebice vidi na svijetloj puti, a često se događa da dlačice urastaju.

Vosak

Jedna od dugotrajnijih metoda za glatku kožu jest uklanjanje voskom. Ona se, baš kao i brijanje, može provoditi kod kuće ako ste spretni, no najbolji rezultat ipak ćete dobiti kod profesionalnog kozmetičara. U kućnoj radinosti dlačice se obično uklanjaju trakama natopljenima hladnim voskom koje zahvaćaju veći dio dlačica pa je sam postupak brži.

image
Metoda uklanjanja dlačica voskom pruža dugotrajnije rezultate, ali može izazvati iritacije i crvenilo.
DEPOSIT PHOTOS

No, u kozmetičkim salonima dlačice se najčešće uklanjaju vrućim voskom koji se razmaže po koži, na njega se potom lijepe trake i potežu u suprotnom smjeru rasta.

Prednost metode s voskom jest ta što se dlačice izvlače s korijenom, a ponovno izrastaju tek tri do četiri tjedna nakon depilacije. Za optimalne rezultate dlačice moraju biti dugačke minimalno četiri do pet milimetara.

No, ovo je prilično bolan postupak, kako zbog čupanja veće količine dlačica odjednom, tako i zbog toga što se vosak ne lijepi samo za dlake, već i za kožu. Kada se ohladi, teško ga je ukloniti. Nestručna primjena voska može izazvati podljeve, a neredovita upotreba ove metode izaziva urastanje dlačica.

Šećerna pasta

Uklanjanje dlačica šećernom pastom postalo je u posljednjem desetljeću čak popularnije od voska. Drevne Egipćanke obožavale su ovu metodu jer je potpuno prirodna te je čak i nazvana egipatskom depilacijom. Manje je bolna u usporedbi s voskom te ima bolje i dugotrajnije rezultate.

Naime, šećerna pasta se radi od šećera, limuna i vode koji ne iritiraju kožu te se može primjenjivati na svim dijelovima tijela bez obzira na tip kože i dlačica. Pasta uklanja i iznimno kratke dlačice, a njezini ostaci lako se ispiru toplom vodom.

image
Šećerna pasta bolja je alternativa vosku jer je prirodna, manje bolna i ne izaziva iritacije.
DEPOSIT PHOTOS

Postupak podrazumijeva nanošenje guste šećerne paste u smjeru suprotnom od rasta dlačica. Zatim se uklanja u smjeru rasta dlačice što rješava problem urastanja. Još jedna prednost ove paste nad voskom jest ta što se pasta lijepi samo za dlačice, ne i za kožu pa je postupak manje bolan, nema urastanja ni dugotrajnog crvenila.

Ipak, sam postupak traje duže i prilično je nezgodan za provođenje kod kuće pa se preporučuje odlazak u kozmetički salon. A rezultati? Oni mogu potrajati i do čak šest tjedana, no ipak nisu trajni.

IPL metoda

Iako sve ove metode pružaju zadovoljavajuć krajnji efekt, sjetite se koliko ste puta poželjeli da dlačice jednostavno više nikada ne izrastu. Ako ste mislili da je to nemoguće, bili ste u krivu. U svijetu ljepote sve više maha uzima uklanjanje dlačica nježnom tehnologijom koja daje impresivne rezultate.

image
SmoothSkin Bare Fit - brz, siguran, jednostavan i učinkovit!
PROMO

Naime, riječ je o IPL (intense pulse light) uređajima koji pomoću pulsirajućeg svjetla velikog intenziteta, odnosno bljeskova, 'uspavaju' folikul dlačice pa ona sporije raste dok nakon nekog vremena prestaje rasti.

Čini se kao isplativa investicija, zar ne?

Zaboravite na iritacije i urasle dlačice

Ako se pitate zašto biste uopće uložili u jedan takav uređaj, razloga ima više! Vodeći i najbrži IPL uređaj na tržištu jest SmoothSkin Bare Fit kojeg žene, ali i muškarci obožavaju. Osmislili su ga u Velikoj Britaniji vodeći svjetski IPL stručnjaci, a i klinički je dokazano da je učinkovit u zaustavljanju rasta dlačica. Evo nekih njegovih najvažnijih prednosti:

  • smanjuje rast dlačica u samo četiri tjedna
  • nije bolan
  • dolazi s preciznim nastavkom za manja područja
  • brz je i jednostavan za korištenje
  • bljeskovi su neograničeni
  • pogodno za svaki dio tijela - pazuhe, bikini zonu, noge, ruke, gornja usna
  • nema iritacija niti uraslih dlačica

Ne morate brinuti čak i ako imate tamniju kožu jer SmoothSkin Bare Fit ima senzor koji provjerava vaš ton kože prije svakog bljeska te će se aktivirati samo ako je siguran da vaš ton kože i dlačica odgovara. Ipak, ne preporučuje se za jako tamnu kožu ili jako svijetle dlačice.

image
Obrijte, tretirajte SmoothSkin Bare Fitom i ponavljajte za odlične rezultate!
PROMO

Postupak uklanjanja dlačica ovim uređajem je vrlo jednostavan - prvo obrijte dlačice kako bi korijen ostao čitav, a zatim prozorčić za tretiranje prislonite uz kožu pod kutem od 90 stupnjeva. Pritisnite gumb te prelazite uređajem po željenim zonama.

Još jedna prednost SmoothSkin Bare Fit-a jest ta što ga bez straha možete koristiti na raznim dijelovima tijela pa čak i onim najosjetljivijim, a za cijelo tijelo dovoljno vam je samo deset minuta! Za najbolje rezultate svoj uređaj koristite samo jednom tjedno tijekom 12 tjedana, a zatim tretirajte dlačice svakih dva do četiri tjedna dok dlačice prekinu svoj rast.

Njega prije i nakon uklanjanja dlačica

Bez obzira koju metodu uklanjanja dlačica izabrali, važno je da kožu dobro pripremite prije depilacije te je njeguje poslije. Kako biste uklonili mrtve stanice kože, prije svake depilacije dobro je napraviti eksfolijaciju. Piling možete napraviti i kod kuće - pomiješajte malo šećera ili soli s par kapi prirodnog ulja (maslinovo, bademovo...) te nježnim pokretima istrljajte cijelo tijelo ili samo one dijelove koje kanite depilirati.

Kožu dobro isperite te pazite da na njoj ne ostanu masni tragovi jer će to zakomplicirati uklanjanje dlačica. Zbog toga piling čak možete napraviti dan prije depilacije.

Nakon svakog tretmana kožu je potrebno umiriti, a to ćete najbolje postići nanošenjem nekog hranjivog losiona za tijelo ili ulja odmah nakon tuširanja. U tu svrhu najbolja su suha ulja koja nisu toliko masna kao obična, a opet su dovoljno hranjiva i učinkovito 'zaključavaju' vlagu u koži. Koža će vam nakon ovoga biti meka, nahranjena i glatka, baš kakvu volite!

Linker
18. travanj 2024 00:02