Ljepota nema veze s godinama

Susret generacija: Poznate mame podijelile su s nama beauty savjete koje su dale i svojim kćerima

Mame volimo, s njima se svađamo, ali ih i slušamo - barem kad nam dijele savjete o njezi i ljepoti. Koliki je njihov utjecaj na kćeri otkrivaju zagrebačka glumica Elizabeta Brodić i njena mama Stanka te francuska grofica Isabelle d’Ornano i njena kći Christine.

Rečenica ‘skini šminku prije spavanja’ mnogima od nas zauvijek će ostati u pamćenju kao jedan od usputnih, ali važnih maminih savjeta. Na svaku od nas utjecali su majčini odabiri kozmetičkih proizvoda, prizori dok mama stoji pred ogledalom i obavlja svoje rituale njege kože... No, znači li to i da ćemo za 25, 30 godina izgledati kao mama, hoćemo li starjeti na isti način?

Zna se da nisu smo geni naša sudbina - da na starenje kože utječe i prehrana, fizička aktivnost, okoliš, kozmetika koju koristimo... A koliko dugo ćemo zadržati mladenački izgled ovisi i o odjevnom stilu, odabiru frizure te načinu šminkanja.

Koliko je u svemu tome presudan utjecaj majke na kćer - ali i obrnuto - otkrilo nam je nekoliko poznatih dama.

Isabelle d'Ornano i kći Christine

Sisley

Isabelle d’Ornano (82), osnivačica kozmetičke kuće Sisley, sa svojim je klasičnim komadima i danas ikona pariškog stila, dok je njena kći Christine (47), potpredsjednica Sisleyja, sa svojom ležernošću samo na prvi pogled potpuno različita. Svoj boho stil bazira na jednostavnim modelima od skupih tkanina, a omiljeni modni brendovi su joj Isabel Marant, Stella McCartney, J-Brand... No, što se kozmetičkih rituala tiče, tu se slažu u svemu.

- Svaka francuska majka u tome ima veliki utjecaj na kćer: od rane mladosti uz nju sam počela koristiti i dnevnu i noćnu kremu, i onu za oko očiju, masku, piling... Obje jednom mjesečno idemo na profesionalni kozmetički tretman, čistimo kožu ujutro i navečer, a imamo i zajednički parfem - Sisley Eau de Soir. Prema kosi imamo drukčiji odnos, mami je kod frizera važna postojanost frizure, a meni masaža vlasišta - govori Christine, i sama majka triju kćeri tinejdžerske dobi, kojima usađuje iste vrijednosti kao i njoj grofica d’Ornano nekad.

Elizabeta Brodić i mama Stanka

zagreb 13.05.2020
Elizabeta Brodic i mama
foto vedran peteh
Vedran Peteh

Zagrebačka glumica Elizabeta Brodić (25) od ma­­­me Stanke (51) naslijedila je čistu i blistavu kožu lica, ali i ležerni stil odijevanja te naviku svakodnevnog vježbanja. Uz nju je vrlo rano krenula s njegujućim tretmanima i do dandanas ostala vjerna jednom kozmetičkom proizvodu koji je još kao klinka zapazila u maminoj kolekciji - superhranjivoj kremi za tijelo Elizabeth Arden Green Tea. Mama matematičarka i kći glumica obožavaju njen miris, divnu teksturu i efekt koji se njome postiže i na mladoj i na zreloj koži - a to je elastičnost i mekoća.

- Mama je uvijek bila lijepo našminkana i imala impresivnu kolekciju make-upa, pa sam se i ja počela šminkati još u osmom osnovne. Danas izbjegavam make-up, s obzirom na to da ga u svom poslu koristim i previše. Obožavam s mamom izmjenjivati iskustva o kozmetici, tako smo zajedno otkrile odlične kreme koje rade magistre u Gradskim ljekarnama, s tim da je moja hidratantna, a mamina anti-aging - govori glumica, koja s mamom jedino ne dijeli ukus prema parfemima.

- Elizabeta voli svježe citrusne mirise, a ja tople, puderaste. Zajednička nam je naklonost prema niche parfemskim brendovima, kao što su Kilian i Tom Ford - otkriva profesorica matematike Stanka Brodić. A na pitanje koji je najvažniji kozmetički savjet dala kćeri, kaže:

- Rekla sam joj da joj toaletna torbica mora biti što manja, ali ispunjena promišljeno odabranim proizvodima vrhunske kvalitete, kako bi joj koža što dulje ostala mlada i lijepa.

Gwyneth Paltrow i mama Blythe Danner

(5294270c)
Blythe Danner, Gwyneth Paltrow
25th Annual EMA Awards, Los Angeles, America - 24 Oct 2015, Image: 263786600, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: MediaPunch / Shutterstock Editorial / Profimedia
MediaPunch / Shutterstock Editor

- Kada je Gwyneth bila mala, u Los Angelesu je postojala samo jedna trgovina zdrave hrane, no mi smo tamo bili redovni kupci. Od mene je stekla naviku razmišljanja o tome što stavlja u sebe i na sebe - kaže glumica Blythe Danner (77), koja je tako udarila temelj lifestyle brenda The Goop svoje kćeri Gwyneth Paltrow (47). U 12 godina Gwyneth je stvorila najutjecajniju platformu za promoviranje zdravog života, i to svih njegovih segmenata, te je pokrenula i proizvodnju kozmetike bez štetnih sastojaka - koju koriste i ona i mama. Blythe Danner dostojanstveno stari te voli svoje bore i sijede vlasi, a pobornica prirodnog izgleda je i Gwyneth, kojoj su najvažniji proizvodi za njegu - hijaluronski serum s vitaminom C, krema sa zaštitnim faktorom Goop te dodaci prehrani.

Cindy Crawford i kći Kaia Gerber

LONDON, ENGLAND - DECEMBER 10:   Cindy Crawford, Kaia Gerber  arrive at The Fashion Awards 2018 In Partnership With Swarovski at Royal Albert Hall on December 10, 2018 in London, England. (Photo by Samir Hussein/Samir Hussein/WireImage)
Samir Hussein/WireImage

- Što sam starija, to mi je make-up manje važan - govori nekadašnji supermodel Cindy Crawford (54), koja je toliko posvećena njezi kože da je stvorila vlastiti kozmetički brend Meaningful Beauty. Trenutačno joj je najvažniji proizvod Youth Activating Melon Serum te staklene kuglice sa zlatnim česticama (Golden Ice Globes), koje rashlađuje i svako jutro njima masira lice. Kći Kaia (18) ne skriva da joj je Cindy u svemu uzor pa je krenula njenim stopama top-modela, ali ni to da joj je u ovoj fazi života make-up mnogo zanimljiviji od krema i parfema. - Mama mi uvijek ponavlja ono ‘manje je više’ i da šminkom samo trebam naglasiti prirodnu ljepotu. Ne krijem da joj želim biti što više nalik - govori Kaia, koja kao zaštitno lice brenda Marc Jacobs Beauty koristi samo tu kozmetiku.

Bella, Yolanda i Gigi Hadid

NEW YORK, NY - JANUARY 11:  Yolanda Hadid (C) and her daughters Gigi Hadid and Bella Hadid celebrate her birthday and the premiere of her new Lifetime show,
Getty Images for Lifetime

- Kad sam se razboljela od lajmske borelioze, mnogo toga sam izbacila iz upotrebe te prestala s botoksom i filerima. Odlučila sam prirodno ostarjeti i koristiti isključivo kozmetiku od prirodnih sastojaka - kaže Yolanda Hadid (56), manekenska zvijezda 80-ih i majka ultrapopularnih modela Belle (23) i Gigi Hadid (25). Cure su od nje naslijedile ljepotu, ali i prihvatile njenu filozofiju njege - aromakozmetika je svima zakon. Yolanda umjesto parfema koristi mješavinu eteričnih ulja, Bella uvijek sa sobom nosi osvježavajući sprej s ekstraktom limunske trave, a Gigi se od glave do pete njeguje kokosovim uljem.

Goldie Hawn i kći Kate Hudson

Goldie Hawn, Kate Hudson
'Snatched' film premiere, Arrivals, Los Angeles, USA - 10 May 2017, Image: 331923231, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Charbonneau / Shutterstock Editorial / Profimedia
Charbonneau / Shutterstock Edito

- Mama je oduvijek govorila kako sam od bake naslijedila ruke i oči, a od nje širok osmijeh i životni optimizam - govori američka glumica Kate Hudson (41). Njena majka je Goldie Hawn (74), jedna od rijetkih holivudskih zvijezda 70-ih čije lice nije dotaknuo skalpel plastičnog kirurga, pa tako ni Kate nije podlegla trendovima botoksa i filera. Njih dvije potpuno su prirodne iznutra i izvana, promoviraju zdravu prehranu i fizičku aktivnost, a zajedno se njeguju kultnom hidratantnom kremom La Mer.

Čitajte i:

Naša snaga je skladna obitelj: 'Shvatila sam da od plača, tuge i duboke depresije nema ništa'

Kći Gwyneth Paltrow preslikana je ona: 'Sretna sam što sam ti upravo ja majka'

Kao da su sestre: Jessica Alba i njezina najstarija kći oduševile karantenskim videom

Linker
22. travanj 2024 05:37