Nije svejedno kako

Redovito njegujete i hidrirate kožu tijela? Odlično! Ali radite li to pravilno?

Većinu vremena i novca koje izdvajamo za njegu posvećujemo licu, možda još vratu i rukama. A na onaj znatno veći ostatak često zaboravljamo, nekad slučajno, nekad namjerno.

Lice je izloženo pogledima, vremenskim uvjetima, na njemu su znakovi starenja najizraženiji. Logično je da mu posvećujemo puno pažnje, ali to ne znači da je u redu zanemarivati kožu tijela. Pritom ne treba koristiti velik broj proizvoda, već se i jednostavnim nanošenjem losiona, kreme ili mlijeka za kožu može postići mnogo toga. I tu treba slijediti nekoliko pravila kako bi koža tijela dobila sve što joj treba kroz cijelu godinu.

Na vlažnu kožu

Idealno bi bilo hidrirati kožu tijela jednom dnevno, najbolje nakon tuširanja ili kupanja, a hidratantni proizvod trebalo bi nanositi na malo vlažnu kožu, jer takva bolje apsorbira korisne sastojke. Poslije tuširanja posušite kožu tapkajući ručnikom, tako da na njoj ostane još nešto vode te namažite proizvod za hidrataciju. Jednako vrijedi i za lice kada nanosite hidratantni serum, kažu dermatolozi.

Hidratacija poslije tuširanja pomaže “zaključati” vlagu u koži, no da bi bila učinkovita i održavala kožu mekanom i glatkom, nije dovoljno namazati se tu i tamo. U njezi treba biti dosljedan, pa će se rezultati brzo pokazati.

image

Hidratacija je bolja na još vlažnoj koži

DEPOSITPHOTOS

Umasirajte

Učinku pomaže i način nanošenja. Preporučuje se mlijeko ili kremu utrljati u kožu kružnim masirajućim pokretima. Mnogi zaboravljaju na masažu, pa nanose hidratantni proizvod bilo kakvim pokretima, no masaža je važna jer potiče cirkulaciju krvi, a i limfnu drenažu, što osvježava i oživljuje kožu. Istraživanja pokazuju da masaža olakšava dotok krvi blizu površine kože čime se pojačava njen zdrav sjaj. Ujedno može biti i opuštajući ritual na kraju dugačkog dana, a to nije nevažno.

Hidratantni proizvod možete utrljavati rukama, a možete i pomoću četke, što je trenutno u trendu. Mnogi brendovi u ponudi imaju četke za njegu kože, pa tako i one prilagođene upotrebi na tijelu. Vodite pritom brigu o čistoći - četku bi trebalo oprati jednom tjedno, baš kao što se preporučuje i za četkice za make-up.

image

Kremu se preporučuje utrljavati masirajućim pokretima

DEPOSITPHOTOS

Slijedite godišnja doba

Proizvod valja prilagoditi godišnjem dobu, jer se s promjenama sezone mijenjaju i potrebe kože. Primjerice, zimi je uputnije koristiti kremu nego losion, jer je gušća te zbog sastojaka osigurava više hidratacije. Ne razmazuje se tako lagano, pa će vam za nanošenje trebati minuta ili dvije više, ali vrijedno je truda. Ljeti pogodniji može biti losion, jer je lakši, a većini vjerojatno i dovoljan za hidrataciju u ljetnim uvjetima.

Blaga eksfolijacija

Kako starimo tako naša koža, kao i svaki drugi organ, ima sve manje vode, a koža koja je dehidrirana svrbi. I zbog toga je važno redovito hidrirati kožu tijela - izbjeći ćete svrbež i poboljšati izgled kože. Možete pokušati i s losionima koji sadrže sastojke za eksfolijaciju, poput AHA kiselina. Takav blagi kemijski piling može zamjetno poboljšati izgled kože.

Linker
23. travanj 2024 13:44