Sočni efekt

Raskošni multikolor: Ovih blagdana eksperimentiramo sa šminkom

U povodu filma "Avatar: Put vode" koji se ovih dana počeo prikazivati u kinima, lansirana je istoimena kolekcija šminke NYX Professional Makeup. Bujna priroda imaginarnog planeta Pandora na kojem žive plavokožna bića Na‘vi, "materijalizirala" se u raskošnim bojama za oči i usne. Gotovo istodobno američka reality zvijezda Kylie Jenner, osnivačica brenda Kylie Cosmetics, predstavila je novu kolekciju nadahnutu legendarnim filmom "Čarobnjak iz Oza" iz 1939. godine. Spomenuti filmovi su, svaki za svoje doba, vrhunac tehnologije u multikoloru. Isto se može reći i za današnje make-up proizvode koji su pigmentirani u visokim koncentracijama, a ipak imaju vrlo fine i lako razmazive teksture što se stapaju s kožom.

image
NIKITA KOBRIN/IMAGEBROKER/PR

Baš kao što nas filmske bajke "teleportiraju" u izmaštane svjetove, tako ni šminka nema granica, pozivajući na slobodno eksperimentiranje. Među najistaknutijim ovosezonskim trendovima su višebojne kombinacije, bilo da si "pariraju" oči i usne (primjerice, ljubičasto sjenilo i crveni ruž) ili se pak boje međusobno nadograđuju u iscrtavanju i sjenčanju očiju. Najelegantnija protuteža jako istaknutim očima su usne u neutralnim tonovima, ili obrnuto - uz smirenije nijanse oko očiju najbolje dolaze do izražaja intenzivno obojene usne. Ove zime najmodernije su tamne i "slasne" nijanse vina, bobičastog voća, čokolade i začina, što se savršeno uklapaju u blagdansko ozračje.

Meko sjenčanje

Smokey eyes ove sezone je osobito "sanjiv". Dvije ili više sličnih ili kontrastnih boja meko se pretapaju, pri čemu nerijetko nestaje granica između sjenila i rumenila. Popularno je i takozvano washed denim sjenčanje očiju svijetloplavim nijansama što podsjećaju na isprani traper, kao i kombiniranje sjenila sa samoljepivim nakitom za lice poput sićušnih kristalića i perlica.

image

Paleta s 12 sjenila, rumenilom i highlighterom iz kolekcije Wizard of Oz, brenda Kylie Cosmetics 49,99 €, KYLIECOSMETICS.COM

PRESS

Slasne usne

Zimske kolekcije preplavljene su tamnim bojama za usne, od "punokrvnih" bordo nijansi do ljubičaste, smeđe, sivkaste i crne. Čak i vrlo tamni ruževi i sjajila izgledaju zamamno zahvaljujući visokopigmentiranim teksturama sa "sočnim" sjajem želea i pudinga. S druge strane, mat ruževi daju usnama baršunast izgled.

image

Rouge G Velvet ruž s baršunastim efektom, 326 kn/43,13 €, GUERLAIN

PRESS

Pravi potez

Umjesto klasičnog tuša za oči, sve više se koriste takozvani lajneri što ujedinjuju svojstva olovke i tuša. Njihova baršunasta tekstura je, osim za povlačenje linija, pogodna i za "zamagljenije" efekte. Osim vječne crne klasike, veliki hit su zlaćani i brončani odsjaji te ocrtavanje bojama, posebice plavom, ružičastom, ljubičastom, zelenom...

image

Colour Excess gel-olovka za oči, 126,59 kn/16,80 €,MAC

PRESS
Linker
19. travanj 2024 02:57