prirodna kozmetika

Prirodni odabir: Blago iz šuma i livada čini čuda za ljepotu

Pasji trn, Manuka med, sezamovo ulje, smilje... U šumama i na livadama ubrano je bilje čija ulja i ekstrakti imaju odličan anti-aging učinak na kožu i kosu.

Pasji trn

Ulje sjemenki pasjeg trna osim vitaminima i mineralima bogato je polinezasićenim masnim kiselinama te visokom koncentracijom karotenoida i tokoferola, snažnih antioksidansa, zbog čega je idealan izbor za kožu koja treba intenzivnu regeneraciju. Pomaže u antiagingu, vraća tonus opuštenoj koži te sprečava pojavu strija.

Manuka med

U kozmetici je cijenjen zbog svojih umirujućih sastojaka. Bogat je polifenolima te ima snažno antibakterijsko djelovanje - zbog čega je dobar saveznik u liječenju akni i sužavanju pora. Štiti stanice kože od oksidativnog stresa uzrokovanog onečišćenjem i UV zrakama te usporava propadanje kolagena.

Sezamovo ulje

Sadrži koktel linolne i oleinske kiseline koje pomažu u procesima obnavljanja kože i održavanju njene vlažnosti. Ima sposobnost da na sebe veže toksine što ga čini korisnim u preparatima za tretiranje celulita. Često dolazi u kombinaciji s eteričnim uljem paprene metvice koja potiče cirkulaciju.

Smilje

Ulje žutog cvijeta - za koji se kaže da ne vene ni kada ga se ubere - poznato je po iznimnim anti-aging svojstvima. Za jednu litru potrebna je čak tona cvjetova. Bogato je bioflavonoidima i protuupalnim spojevima koji štite kožu od slobodnih radikala. Regulira proizvodnju melanina sprečavajući pojavu pigmentacijskih mrlja te potiče sintezu kolagena čime umanjuje vidljivost bora.

Neroli

Jedno od skupljih eteričnih ulja dobiva se iz cvjetova drveta gorke naranče. Najzastupljenije je u parfemskoj industriji kao baza ženskih parfema, a sam miris poznat je po antidepresivnom i opuštajućem učinku. U kozmetici se koristi za njegu osjetljive i dehidrirane kože, ali i za regulaciju sebuma zbog antiseptičkog svojstva.

Lavanda

Eterično ulje ove biljke idealno je za opuštajuće i revitalizirajuće kupke. Ublažava probleme psorijaze i ekcema, dok kod masne i problematične kože zbog protuupalnog djelovanja i ubrzavanja epitelizacije regulira lučenje sebuma te ubrzava zacjeljivanje akni.

Ružmarin

Bogat je antioksidansima, a kako potiče cirkulaciju, često je u prirodnim preparatima za smanjenje celulita te ublažavanje problema s proširenim venama. Zbog antibakterijskih svojstava sprečava razvoj mikroorganizama i neugodnih mirisa znoja pa je sve češće u sastavu prirodnih dezodoransa.

Kokos

Ekstradjevičansko kokosovo ulje blagotvorno djeluje ‘iznutra’ jer organizmu daje brzu energiju, ali je izuzetno korisno i 'izvana' - za njegu suhe kose i kože. Bogato je vitaminom E te kaprilnom i kaprinskom kiselinom koje mu daju snažna antioksidativna svojstva. Obnavlja lipide u epidermi te ostavlja kožu hidratiziranom i mekom. A kako ima zaštitni faktor 4, može se koristiti kao obrana od UV zraka kad sunce više nije tako jako.

Kopriva

Iako je riječ o korovu, pripravci od ove biljke pravo su blago za njegu kose, kože i noktiju. Bogata je vitaminima A, C i K te B kompleksom, mineralima i flavonoidima te djeluje antiseptički. Dobro utječe na probleme lišajeva i ekcema, a u njezi kose sprečava njezino ispadanje, jača korijen te uklanja probleme osjetljivog vlasišta i prhuti.

Linker
24. travanj 2024 04:28