prava elegancija

Otkriveno: Kraljica Elizabeta imala je trik s ružem kojim bi slala tajne signale osoblju

Dvorske dame morale su Elizabetu uvijek ‘držati na oku‘ kako bi bile spremne kad kraljica poželi otići.

Već je od ranije poznato da je kraljica Elizabeta II. na puno različitih načina slala signale svojim pomoćnicima na svečanim događanjima, a najvažniji rekvizit bila joj je torbica. Tijekom svoje 70-godišnje vladavine, kraljica Elizabeta je morala upoznati, pozdraviti, ugostiti i zabaviti tisuće ljudi, što je vjerojatno bilo zabavno kada su u pitanju bili Marilyn Monroe, Lady Gaga, Frank Sinatra i Barak Obama.

Ali našao se tu i poneki uštogljeni veleposlanik s kojim nije baš mogla razmjenjivati šale koje je toliko voljela.

No, kako je bila uglađena diplomatkinja, nije mogla sugovorniku reći da je dosadan i da želi otići, već bi slala signale svojim pomoćnicima koji bi potom umjesto nje najavili da kraljica ima puno posla i da mora ići dalje. Glavni rekvizit bila joj je njezina torbica koju je obično nosila obješenu na ruci, a kada bi je premjestila na drugu ruku, to je bio znak da želi otići s događanja.

image

Krlajica stavlja ruž - signal da želi otići.

JAMES WHATLING/THE MEGA AGENCY/PROFIMEDIA

No, nije samo torbicom iskazivala svoje želje, već i ružem. Njezin bivši lakaj, Ian Scott Hunter, koji je s kraljicom radio osam godina, otkrio je njezinu tajnu u posebnoj epizodi "Antiques Roadshowa", na brodu Royal Yacht Britannia, koja je bila posvećena slavljenju vladavine i dugog život Njezinog Veličanstva Kraljice".

Elizabeta bi, ispričao je Hunter, odjednom izvadila ruž iz torbice te se počela šminkati. "U torbici, koju je držala pored sebe, uvijek je bio ruž koji bi nanijela bez ogledala. Time je signalizirala dvorskim damama da želi ići", rekao je Hunter. Kako je kraljica uvijek bila odjevena u žarke boje, nije bilo teško vidjeti što radi, a dvorske dame ni u ključnom trenutku ustale i skupile se oko nje te bi potom otišle.

image

Kraljica Elizabeta bi i torbicom slala signale osoblju.

TIM ROOKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

"Navodno, ako stoji na nekom događaju i druži se s ljudima i razgovara te prebacuje svoju torbicu iz jedne ruke u drugu, ‘govori‘ svom osoblju da bi voljela da netko od njih prekine razgovor", ispričala je kraljevska komentatorica Kristen Meinzer.

Elizabeta bi slične poteze koristila i za bankete i svečane večere - tada bi torbicu, koju je držala na stolu, stavila na stol, što je značilo petominutno upozorenje da želi otići. Ako ju je pak stavila na pod, to je bila poruka osoblju da želi odmah otići.

Linker
19. travanj 2024 22:17