Getty Images/iStockphoto
Pravi multitasker

Pruža koži potrebnu vlagu, a ne masti je: Ulje iz Amazonije savršena je alternativa kokosovom

Prirodna hladno tiještena ulja važan su dio rutine njege lica, no mnogi ih izbjegavaju jer su im premasna. Ipak, postoje i laganija ulja među kojima prednjači jedno koje se dobiva iz ploda stabla koje raste u Amazonskoj prašumi i pravo je blago koje nam je nedostajalo u kolekciji.

Iako do kraja ljeta ima još nekoliko tjedana, mnogi su se s njim već sad oprostili. Pad temperature i dolazak rujna najavljuje jesen, a s njome i pojačanju njegu kože, kose i noktiju. Naravno, njega tijela potrebna je tijekom cijele godine, no razlikuje se s obzirom na sezonu. Hladnije vrijeme zahtijeva bogatije teksture proizvoda za njegu, a mnogi od nas će se (ako već nisu) prebaciti na hranjiva ulja poput kokosovog, bademovog ili arganovog.

No, ona nekim tipovima kože i kose mogu biti preteška, ne mogu se dobro isprati i mogu izazvati prištiće. Srećom, postoji alternativa - i to u obliku babassu ulja.

Ako niste čuli za njega, to nije ništa čudno jer nije toliko razvikano, što je prava šteta jer sadrži mnogo vitamina i minerala dobrih za našu kožu, kosu i nokte.

Drvo života

Babassu ulje dobiva se od sjemenki babassu palme koja raste u Amazonskoj prašumi Južne Amerike. I ovo ulje se, baš poput kokosovog, izvlači iz jezgri plodova drveta. U Brazilu ono se naziva Drvom života zbog mnogih ljekovitih svojstava ulja te se redovito koristi u njezi cijelog tijela. Još jedna sličnost s kokosovim uljem jest u činjenici da ga se može koristiti i za kuhanje. Pravi multitasker!

Glass Decanter of Babassu oil and seeds of Attalea speciosa plant. Girl applying facial mask on face. Natural vegetable oil used for skin care
Getty Images/iStockphoto
Babasu ulje dobiva se tiještenjem sjemenki plodova babassu stabla u amazonskoj prašumi.

Babassu ulje, dakle, bogato je kratko lančanim masnim kiselinama i vitaminom E koji jačaju imunitet te imaju antibakterijska i antimikrobna svojstva, što je itekako praktično ako muku mučite s upalama na koži i kožnim problemima poput dermatitisa, akni, psorijaze i sličnog. Nedavna istraživanja čak su otkrila da ovo moćno ulje ubija stanice raka u pacijentica s rakom dojke. Iako je potrebno puno više istraživanja u tom području, ovo je itekako dobra vijest!

Za kosu, kožu, nokte

Babassu ulje spada u brzoupijajuća ulja, zato se sve češće koristi u kozmetičkoj industriji. Masni tragovi ne smetaju nam kada jedemo slasna rebrica, ali osjećaj baš i nije ugodan kada masnoću ne možemo isprati s kože ili kose. Babassu je ovdje pravi šampion - njegovo talište, odnosno temperatura na kojoj se počinje topiti jednaka je onoj ljudske kože pa je na sobnoj temperaturi u čvrstom stanju, a topi se u dodiru s kožom.

Vrlo je lagano, nemasno, što ga čini izvrsnim dodatkom vašoj rutini njege cijelog tijela, bilo da ga koristite kao pakung za kosu ili njime namažete tijelo nakon tuširanja.

Upravo zbog toga što je nemasno, ne začepljuje pore i posljedično ne bi trebalo izazvati pojavu akni i prištića. Ipak, svaka koža je drugačija pa navedeno nećete znati dok ga ne probate.

Hidratacijska bomba

Manjak vlage u koži muči mnoge od nas. Rješenje? Upravo babassu jer bogato hidratizira kožu i "zaključava" vlagu u njoj te tako održava elastičnost i sprječava perutanje i pojavljivanje suhih dijelova na koži. S obzirom na to da je lagano, skoro uopće ne ostavlja trag na koži. Ono što je još zanimljivo kod njega jest to što pruža osvježavajuć efekt pa je s njime idealno započeti dan.

Za razliku od kokosovog ulja, babassu ulje skoro uopće nema miris pa ga se bez bojazni može miješati s raznim kremama, losionima, šamponima i sličnim preparatima.

Kako ga koristiti?

Primjena babassu ulja je raznolika pa ga možete koristiti kako god želite. Nakon tuširanja, dok vam je koža još vlažna, namažite se uljem i divite se kako vam je koža glatka i mekana.

Ako vam je kosa suha i neposlušna, napravite pakung od babassu ulja - utrljajte ga na vlasište i cijelu kosu te pustite da tako stoji najmanje sat vremena pa ga potom temeljito operite kosu šamponom i pazite da ste isprali svo ulje.

Za dodatnu dozu hidratacije, pomiješajte par kapljica babassu ulja s vašom dnevnom ili noćnom kremom, a ako vam ne smeta zdravi sjaj, možete ga pomiješati i s vašim omiljenim puderom. Nemojte se bojati ga koristiti čak i ako imate masnu kožu jer prirodna ulja pomažu u regulaciji sebuma. Agresivnim čišćenjem lica ga samo isušujete, zato birajte laganije čistilice i ulje uvrstite u redovitu njegu kože.

Čitajte i:

Povrće je zavladalo svijetom ljepote! Otkrivamo preparate i namirnice za nikad blistaviji ten

Koliko često bismo trebali prati lice? Mnogi griješe i time si samo povećavaju postojeći problem

Svi žele 'staklenu put': Futuristički proizvodi poput prozirnog pudera nova su realnost

Akne na vlasištu sve češći su problem: Evo zašto nastaju i kako ih se uspješno riješiti

Linker
18. travanj 2024 17:44