Važan dio rutine

Kolagen - čudotvorac u borbi protiv starenja: Što je i kako može pomladiti našu kožu?

Koža s vremenom gubi elastičnost te postaje sklonija stvaranju bora i mrlja. Razlog tomu je smanjena proizvodnja najvažnijeg proteina u tijelu - kolagena uslijed djelovanja slobodnih radikala. Da bismo koži i organizmu osigurali zdravlje i očuvali mladenačku poletnost, valja ga potaknuti na pojačano stvaranje kolagena, kako kroz prehranu, tako i kroz uzimanje dodataka prehrani.

Kada bismo imali mogućnost potpisati da do kraja života izgledamo mladoliko, mnogo nas bi to i napravilo. Nemojmo se zavaravati da ne bismo. Koliko god je opterećenost starenjem zapravo nezdravo, jer je riječ o prirodnom procesu koji ne možemo izbjeći, toliko je prirodna i naša želja da što duže izgledamo mladoliko i osjećamo se kao da smo u dvadesetima.

Prvi znakovi starenja vide se na našem najvećem organu - koži koja tako proračunato i lukavo odaje godine da se jednog dana uhvatimo kako se promatramo u ogledalu i pitamo se gdje je nestao onaj sjaj i jedrost na našem licu. Gdje su isparili?

Da, ovaj vrlo poznat scenarij dodatno nas opterećuje pored silnih egzistencijalnih problema i obveza koje imamo, a stres pogoduje stvaranju bora, mrlja, sivila i sličnih izdajnika.

Kolagen - čudotvorac u našem organizmu

Jedan od razloga neminovnog starenja organizma jest oksidativni stres, odnosno djelovanje zločestih slobodnih radikala - kemikalija proizvedenih tjelesnim procesima ili iz vanjskih izvora poput različitih vrsta zagađenja. Oni oštećuju naše stanice i uništavaju kolagen, vrlo važan protein i jedan od najzastupljenijih u našem tijelu.

image
S godinama koža gubi elastičnost, pojavljuju se bore i nestaje zdravi sjaj.
UNSPLASH

Upravo je kolagen zaslužan za izgradnju vezivnog tkiva kože, kostiju, kože, mišića, ligamenata i tetiva. Možemo ga shvatiti kao prirodno "ljepilo" koje jača strukture dijelova organizma, ali ga i štiti od štetnih tvari i raznih prijetnji.

Osim toga, kolagen je ključni faktor mladenačkog izgleda kože jer joj daje elastičnost, puninu i zdravi sjaj.

Ono zbog čega koža s godinama izgleda drukčije i puno je sklonija borama i neželjenim promjenama jest smanjena proizvodnja kolagena koja započinje čak i prije tridesete godine života.

Kako kolagenom usporiti starenje?

Ako su vas prethodne činjenice malo zabrinule i rastužile, shvaćamo vas. Protiv nekih se faktora ne možemo boriti, a takvi su većinom vanjski, no protiv nekih možemo. Pravilna prehrana igra važnu ulogu u održavanju organizma zdravim, kao i redovita fizička aktivnost i posvećivanje sebi. Način na koji živimo zapravo je najvažniji faktor u borbi protiv preranog starenja.

No, prehrana i aktivnost nekada nisu dovoljne same po sebi jer naše je tijelo komplicirani mehanizam kojeg, da bi pravilno radilo, moramo poticati na razne načine. Jedan od tih je i uzimanje dodataka prehrani koji potiču stvaranje kolagena.

image
Starenje ne možemo zaustaviti, ali ga možemo usporiti!
UNSPLASH

Da bi funkcionirali, odnosno da bi sinteza kolagena bila učinkovita, ti suplementi moraju imati nekoliko sastojaka poput vitamina C, poznatog antioksidansa koji pretvara esencijalnu kiselinu lizin i neesencijalnu kiselinu prolin u aminokiseline hidroksilizin i hidroksiprolin. Nadalje, tu je i hijaluronska kiselina koja također potiče proizvodnju kolagena i popravlja oštećena kolagenska vlakna.

Suplementi koji potiču stvaranje kolagena obično dolaze u prahu, kapsulama ili u tekućem stanju, a ovi zadnji su najpraktičniji za konzumiranje jer ih možete stavljati u svoju omiljenu hranu - smoothieje, juhe, razne napitke i slično. Da se ne biste gubili po bespućima interneta u potrazi za najboljim proizvodima, donosimo nekoliko prijedloga 'tekućeg kolagena'.

image
Yasenka skinage Collagen Prestige 10000.
YASENKA

Yasenka skinage Collagene Prestige 10000, 255 kuna

Kombinacija kolagena, hijaluronske kiseline i vitamina B kompleksa hrani kožu iznutra, a vitamin C doprinosi normalnom stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože i doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

image
Mikeda Active Collagen 5000.
MIKEDA

Gaia naturelle Kolagen shot, 229 kuna

Super koncentrirani anti-aging dodatak prehrani za cjelokupnu njegu kože, jačanje kose i noktiju te čvršće kosti i gibljivije zglobove. Sadrži riblji kolagen koji je najčvršći i najsigurniji oblik kolagena, MSM, hijaluronsku kiselinu, biotina, vitamin C, kompleks B6 i cink.

image
Gaia Naturelle Kolagen shot.
GAIA NATURELLE

MIKEDA Active Collagen 5000 Anti-Age, program za tri tjedna 329 kuna

Dodatak svakodnevnoj njezi kože koju hrani iznutra za vidljive rezultate izvana. Sadrži hidrolizirani kolagen koji je bogat izvor peptida koji potiču fibroblaste na proizvodnju kolagena. Jedinstveni peptidi kolagena također povećavaju proizvodnju hijaluronske kiseline što rezultira povećanom vlažnošću kože.

Linker
19. travanj 2024 04:16