Njega kože

Jeste li čuli za spilanthol? Novi hit sastojak u njezi kože djeluje protuupalno i učinkovit je u borbi protiv bora

Možda još niste čuli za njega, ali zahvaljujući protuupalnim i antioksidativnim svojstvima, spilanthol polako, ali sigurno postaje hit sastojak za njegu kože.

S trendovima u njezi kože mnogima od nas je teško ići ukorak. Čini nam se da sa svakom novom godinom popis sastojaka koje bismo trebale uvesti u rutinu njege kože postaje sve duži pa nam se lako izgubiti među njima. Retinol, bakuchiol, ceramidi, kiseline...

Svaki od ovih sastojaka koji se mogu naći u proizvodima za njegu lica i tijela ima svoju svrhu, a najnoviji, koji mnogo obećeva, zove se spilanthol i biljnog je podrijetla. Naravno, neke sastojke treba izbjegavati u širokom luku, ali ovaj nije jedan od tih.

Što je spilanthol?

Riječ je o spoju koji se ekstrahira iz biljke paracress, inače poznate kao akmela, a poznata je i kao zubobolja. Njezino podrijetlo nije oznato, ali vjeruje da se razvila iz brazilske vrste akmele. Akmela je jako dobro poznata u kulinarstvu jer njezino lišće i cvjetovi daju jedinstveni okus hrani.

Čitajte i: Vitamin C, retinol i kiseline - moćni su u njezi kože, ali neke nikada ne biste smjeli koristiti zajedno, evo koje!

Iako još nije toliko zastupljena u kozmetici, to se polako, ali sigurno mijenja jer posjeduje impresivna protuupalna svojstva, a neka istraživanja pokazuju da ima mogućnost povećavanja učinkovitost drugih sastojaka za njegu kože kada se nanosi zajedno s njima.

Razlog zašto se akmela naziva "zubobolja" jest taj što spilanthol ima analgetički, omamljujući učinak pa pomaže ublažiti bolove. No, kada je riječ o njezi kože, spilanthol djeluje na drugačiji način.

Ljekovita svojstva spilanthola

Ovaj sastojak ima antioksidativni i protuupalni učinak na kožu. Iako se smatra jednim od blažih, njegov antioksidativan učinak daje poticaj koži i pomaže joj da se zaštiti od štete koju nanose štetni i dosadni agresori iz okoliša, poput onečišćenja i UV zraka.

Ako se pitate kome je namijenjen ovaj sastojak, odgovor je - svima. Svi tipove kože mogu dobiti ono najbolje iz njega, a to je, osim protuupalnog i antioksidativnog djelovanja, bolji izgled i tonus kože.

Naime, akmela stimulira interakciju između kolagena i fibroblasta te tako jača i učvršćuje kožu, što je posebno važno u borbi protiv bora.

Čitajte i: Zvuči teško, ali nije nemoguće! Kako nanijeti proizvod za zaštitu od sunca preko make-upa?

Kako koristiti spilanthol?

Spilanthol se vrlo lako uklapa u svaku rutinu njege kože. Možemo ga naći u raznim proizvodima, posebice u uljima, serumima i kremama. Najbolje ga je koristiti ujutro i to prije kreme sa SPF faktorom kako biste pojačali njegovo protuupalno i antioksidativno djelovanje.

image
L’Occitane Overnight Reset Serum, 473,80 kuna.
L’OCCITANE
image
Oskia Restoration Oil ulje, Cult BEauty, 156,60 kuna.
OSKIA
image
Farmacy Sleep Tight Firming Night Balm, Look Fantastic, 382 kune.
FARMACY
image
Fresh Sugar Lip Serum Advanced Therapy serum za usne, Cult Beauty, 255 kuna.
FRESH
image
Malin + Goetz Advanced Renewal Cream, Cult Beauty, 742 kune.
MALIN + GOETZ
Linker
23. travanj 2024 11:38