pripazite

Nokti su vam slabi, tanki i lako pucaju? Možda radite neke od ovih kardinalnih greški

Baš kao što dubinski regeneriramo i tretiramo suhu i lomljivu kosu, i noktima trebamo pružiti redovitu i učinkovitu njegu.

Ako ste nedavno uklonili gel ili akrilne nokte, sigurno znate da trebate ojačati vaše nokte koji postanu vrlo osjetljivi zbog tih tretmana. No, dobra je vijest da ih možete oporaviti vrlo brzo, uvođenjem novih navika, a rješavanjem onih starih, nekorisnih.

Nosite rukavice

Nokti, baš kao i kosa, jako su podložni utjecaju vanjskih čimbenika poput vode, posebice vruće. Oni nevjerojatno puno upijaju vodu, što predstavlja ogroman pritisak na stanice nokta ili onihocite. To može dovesti do ljuštenja, lomljenja i slabljenja nokta pa kad perete suđe ili druge poslove u kojima se koristi voda, nosite jednokratne rukavice.

image

Nakon svakog pranja trebalo bi mazati ruke i nokte.

Deposit Photos

Koristite staklene rašpice

Iako smo navikli nokte turpijati metalnom rašpicom zbog njezine učinkovitosti i brzine, ona nije najbolji izbor kada je u pitanju zdravlje noktiju. Metalne rašpice, kao i one s brusnim papirom, kaže Dana Stern, certificirana dermatologinja specijalizirana za zdravlje noktiju, rade pukotine na vrhu nokta, što dovodi do ljuštenja i listanja noktiju.

"Više volim staklene ili kristalne turpije za nokte od brusnih ploča jer ne uzrokuju mikroskopske otvore ili poderotine i umjesto toga stvaraju čisti rub na noktu", rekla je za Glamour.

Ne koristite aceton

Nekada nije bilo moguće naći sredstvo za uklanjanje laka za nokte koje ne sadrži aceton, no danas to nije više slučaj. Aceton je otapalo koje isušuje nokte i radi ih lomljivima. Zato je, kaže Stern, bolje skidati lak s proizvodom bez acetona koji sadrži sastojke za regeneraciju i hidrataciju poput soje ili ulja.

Izbjegavajte formaldehid

Ako tipični proizvodi za jačanje noktiju zvuče predobro da bi bili istiniti, to je nažalost zato što mnogi od njih i jesu. Naime, mnoga sredstva za jačanje noktiju sadrže toksični spoj formaldehid. Iako će u početku očvrsnuti nokat, on s vremenom postaje sve više lomljiv i postoji mogućnost da se odvoji od ležišta. Formaldehid, kaže Stern, može uzrokovati teške alergijske reakcije na okolnim pregibima noktiju, a koža postaje izrazito nadražena, natečena i bolna.

image

Izbjegavajte lakove i sredstva za jačanje noktiju sa štetnih formadehidom.

Deposit Photos

Njegujte nokte uljima

Nakon svakog pranja ruku trebali biste namazati ruke i nokte hidratantnom kremom, a nekoliko puta tjedno ih počastiti nekim njegujućim uljem poput suncokretovog, bademovog, avokadovog i slično. Fosfolipidi u njima povećavaju fleksibilnost noktiju, što smanjuje lomljivost.

Glikolna kiselina će pomoći

Glikolna kiselina također može ojačati nokte. Kako? Primjena ove alfa-hidroksi kiseline rezultira kontroliranom keratolizom ploče nokta, što znači da razgrađuje disulfidne veze keratina noktiju, a to pak omogućuje bolju hidrataciju i zadržavanje vlažnosti. Osim toga, glikolna kiselina potiče nokte na nježno ljuštenje, čime se uklanjaju mrtve stanice nokta i oslobađa ih se nepotrebnog tereta.

Linker
05. ožujak 2024 21:30