Hanza Media
svijet se ipak mijenja

Nitko ne vjeruje: 'Ovo što se dogodilo bilo je potpuno nezamislivo još prije par godina'

Ovogodišnji Njemački izbor za miss vrijedan je pozornosti: pobjednica natjecanja je najstarija u 93-godišnjoj povijesti njihovog natjecanja, a ujedno i prva majka koja je ponijela tu titulu! Ona je 35-godišnja Leonie Charlotte von Hase koja je žiri, sastavljen samo od žena, osvojila ne samo vanjskim izgledom, već i osobnošću, karakterom i životnom pričom. Pitali smo bivše hrvatske misice, kao i poznate žene iz miljea mode i ljepote, kako gledaju na ovaj njemački presedan.

Sve navedeno bilo je nemoguće i zamisliti 1996., kad je Vanja Rupena (41) predstavljala Hrvatsku na izboru za Miss svijeta. "Premda je ova odluka žirija nesvakidašnja, lijepo je čuti da su izboru pristupili i pobjednicu odabrali bez ikakvih predrasuda", kaže Vanja. "Svijet se promijenio, ljudski vijek je sve dulji, a i u modnom biznisu, gdje sam se ja zadržala punih 25 godina, za kampanje i druge komunikacijske kanale sve češće biraju žene zrelijih godina".

Zagreb, 170510.
RTL televizija predstavila je svoju novu voditeljicu showa
Milivoj Keber / Hanza Media

S njom se slaže i Lejla Filipović (43), koja je Miss Hrvatske postala 1998. "Čini se da su tridesete nove dvadesete, i dobro je da se nešto u tom smislu mijenja. Kod nas se, koliko se sjećam, nije bilo moguće ni prijaviti nakon određenih godina, a jedna je djevojka bila diskvalificirana kad se doznalo da ima dijete", rekla je Lejla.

Zagreb, 060618. 
Dubravkin put, Tuskanac.
Promocija novog beauty magazina pod nazivom Appeal u izdanju  Hanza Medie.
Na fotografiji: Lejla Filipovic.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
CROPIX

Ako netko zbivanja u svijetu mode i ljepote ima u malom prstu, onda je to definitivno Tihana Harapin Zalepugin, vlasnica agencije Talia Model, koja je vodila karijere mnogih iznimno uspješnih manekenki, a svojedobno je radila i u direkciji Miss Hrvatske, kada su pobijedile Vanja Rupena, Martina Novosel, Lejla Filipović i Anica Kovač. Na pitanje što misli o tome da se biraju misice do 35 godina starosti, da su u žiriju samo žene, da se ne gleda samo izgled već prije svega osobnost, da žene na natjecanju više ne nose kupaće kostime već se predstavljaju u večernjim haljinama i casual odjeći, s visokim potpeticama, ali i u udobnim cipelama bez pete.

Zagreb, 130919.
Francuski paviljon.
Otvorenje izlozbe francuske fotografkinje Brigitte Lacombe. Na fotografiji: Tihana Harapin Zalepugin.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov CROPIX
Tihana Harapin Zalepugin

"Ovo je definitivno jedan veliki iskorak iz uvriježenih pravila izbora, inače licencirani izbor za Miss svijeta nalaže da žena ne smije biti udata i majka jer se smatra da ne bi mogla obnašati sve dužnosti koje nalaže ova uloga. K tome, kada bi takva praksa zaživjela u svijetu, bojim se da bi se tu prijavljivalo puno neiživljenih žena i majki koje to nisu ostvarile u ranoj mladosti. Otvorila bi se time Pandorina kutija i ne znam kud bi to moglo otići ako se brzo ne zatvori", govori Tihana Harapin Zalepugin.

Smatram da u životu sve mora doći u svoje vrijeme.

Ukazala na još jednu važnu činjenicu: "Smatram da u životu sve mora doći u svoje vrijeme. Svoje djevojke uvijek podučavam da uz ovaj posao uredno završe srednju školu, da faks može koju godinu i pričekati da ostvare karijeru, ali da nužno moraju misliti na budućnost jer se od modelinga ne može živjeti zauvijek", kaže modna agentica. O tome da su u žiriju samo žene, Tihana govori: "Ah, žena je ženi najveći vuk, ako su samo one u žiriju to jest onda najoštriji sud. A žene druge žene gledaju drugačijim očima nego muškarci - osim oni gay. Možda bi gay muškarci bili najobjektivniji - nisu ljubomorni kao žene na žene niti imaju primisli na seksualnoj razini".

Svoje mišljenje dala nam je i Ivana Ergić, Miss Hrvatske za Miss svijeta 2006. godine, danas 32-godišnjakinja. "Leonie Charlotte von Hase je sjajan izbor za Miss Njemačke 2020. Lijepa, pametna, samouvjerena i samosvjesna žena danas je više nego što okolina može podnijeti, tako da sam kao missica u tridesetima ponosna na svoju kolegicu i želim joj svu sreću dalje. Ma sjetite se samo, u moje vrijeme je bilo neobično čak i da miss nema dugu kosu", rekla je Ivana koja se na domaćem nebu nametnula upravo s ultra kratkom kosom.

Spica / Zagreb 25.11.2017. / foto: Davor Matota / Ivana Ergic
foto: Davor Matota

Zanimljivo mišljenje iznijela nam je i Miss turizma svijeta iz 2001. godine, Anita Dujić, koja je upravo u dobi kao i miss Njemačke, i poput nje, majka.

Ivan Pavliš
Anita Dujić

"Primijetila sam da vani aktivni modeli, čak i oni pri samom vrhu uspješnosti, imaju dijete, pa čak i dvoje djece, i u dobi su od oko 25 do 30 godina. To kod nas ipak nije čest slučaj. Osjetila sam to i sama s godinama u ovom svijetu mode i ljepote. Ne vidim zašto bi godine bile prepreka i za prijavu na ovakva natjecanja, uostalom, za sve postoji tržište. Godine donose iskustvo, zrelost, ulijevaju povjerenje, a ljudi više vole vidjeti nekoga s kim se mogu poistovjetiti, tako da je u redu pomicati granice. Naravno da priliku i dalje treba pružati mladima, ali ako će ovim njemačkim potezom tržište postati fleksibilnije, pozdravljam to", rekla je Anita Dujić.

Bivša Miss universe i danas direktorica odnosa s javnošću Miss Universe Hrvatske, Ivana Delač, također nam je dala svoj komentar na tu temu: "Miss World unatrag nekoliko godina više nema natjecanje u kupaćim kostimima već po određenim kategorijama među kojima su i sport, talent, multimedija. Vrlo je vjerojatno da su pomaknuli i dobnu granicu", kaže Delač.

Zagreb, 030218.
Kazaliste Komedija.
Svecana izvedba mjuzikla Aida. 
Na fotografiji: Ivana Delac Djolo.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / Hanza Media
Ivana Delač Đolo

Što se izbora za Miss Universe tiče on se razlikuje od izbora za Miss svijeta i tu su propozicije natjecanja dosta stroge. "Većina missica govori i nekoliko svjetskih jezika, studiraju ili su završile fakultete, u svojim zemljama rade na brojnim humanitarnim projektima i na taj način kroz razne platforme i društvene mreže koje imaju milijunske sljedbenike šalju snažnu poruku u svijet. Dob missica prilikom prijave na natjecanje podignuta pa je sad od 18 do 28 godina, prije je dob bila do 24. Djevojke prijavljene na izbor Miss Universe Hrvatske moraju biti hrvatske državljanke, ne smiju biti udane niti majke što nalazu propozicije natjecanja za Miss Universe odnosno pravilo Miss Universe Organisation i agencije WME/ IMG kao vlasnika.

Inače, unatrag dvije godine i na izboru za Miss Universe su samo žene. Sviđa mi se način na koji u ovom slučaju "žena ženi nije vuk" već vrlo objektivno žiri daje stav koga proglasiti pobjednicom. Da li će kroz godine koje dolaze biti više prijavljenih starijih žena ne znam budući da je do sada praksa pokazala da se u prosjeku najviše prijavljuju djevojke između 20 i 22 godine... možda je ovo samo iznimka na izboru za Miss Njemačke, no to nam tek preostaje vidjeti", rekla je bivša misica Ivana Delač.

Rust, Germany - February 15, 2020: Miss Germany Beauty Pageant Election at Europa-Park with Winner Leonie Charlotte von Hase, Miss Schleswig-Holstein and other Contestants, Image: 498964644, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except Germany ***, Model Release: no, Credit line: Mandoga Media / ddp USA / Profimedia
Mandoga Media / ddp USA / Profimedia

Inače, Leonie Charlotte von Hase, rođena u Namibiji, studirala je marketing i putovala po cijelom svijetu, živjela ju Ateni, Londonu, Milanu, Kapstadu i Berlinu. Radila je u reklamnim agencijama i kao stilistica, a danas ima svoj internet dućan. Već je čeka preko 200 zakazanih obveznih aktivnosti.

Ljepotica s Korčule: Imamo novu misicu, čestitala joj je i Ivana Trump!

Imamo novu Miss Hrvatske: Lijepa Katarina predstavljat će Hrvatsku pred cijelim svijetom

Linker
20. travanj 2024 08:19