Anti-aging

Moćna šestorka: Ovo su najkorisniji njegovatelji kože u menopauzi

Svaki je oblik anti-aging njege dobrodošao u zrelijim godinama. Zaštita od sunca i bogata hidratacija obavezni su, ali tu su i sastojci koji mogu utjecati na proizvodnju kolagena, a time i na održavanje mladolikog izgleda

Toliko promjena pogađa tijelo tijekom klimakterija – od navala vrućine do slabijeg pamćenja – da je ponekad i nemoguće posvetiti se baš svima. Među njima su i promjene na koži koje ne bi trebalo zanemarivati, jer mogu biti značajne, a uključuju pojavu suhe kože i bora, stanjivanje i opuštanje kože lica i tijela.

Gubitak kolagena

Kod žena glavnu ulogu u zadržavanju vlage i održavanju poželjne debljine kože igra estrogen. Pad njegove razine odražava se na brojne procese u tijelu, pa i na proizvodnju kolagena - u prvih pet godina postmenopauze žene mogu izgubiti čak do 30 posto kolagena iz kože. Kada se to zna postaje jasnije zbog čega se koža u tim godinama može mijenjati brzo i zamjetno.

Svaki je oblik anti-aging njege dobrodošao za kožu u postmenopauzi. Zaštita od sunca i bogata hidratacija su obavezni, no tu su i sastojci koji mogu utjecati na proizvodnju kolagena, a time i na održavanje mladenačkijeg izgleda kože. U njezi kože u menopauzi dermatolozi osobito preporučuju upotrebu sljedećih nekoliko sastojaka.

Neizostavni antioksidansi

Korištenje antioksidansa trebalo bi biti neizostavno u njezi zrelije kože, kako bi se ublažio i smanjio niz upalnih događanja u koži. Dermatolozi za njegu kože u menopauzi posebno savjetuju upotrebu vitamina C. Ne samo što uspješno ublažava štetno djelovanje slobodnih radikala i loše utjecaje iz okoliša, nego i pojačava sintezu kolagena u koži, stabilizira kolagenska vlakna i smanjuje njihovo propadanje čime pridonosi zaglađivanju finih linija i bora. Uz sve to, posvjetljuje kožu i daje joj sjaj.

image

Korištenje antioksidansa trebalo bi biti neizostavno u njezi zrelije kože

DEPOSITPHOTOS

Za jaču produkciju kolagena

Pojačavanje proizvodnje kolagena visoko je na popisu ciljeva njege kože u menopauzi, zbog čega je na cijeni djelovanje retinola. Retinoidi (derivati vitamina A u koje spada i retinol) među rijetkim su molekulama koje dokazano pojačavaju proizvodnju kolagena. Uz to, potiču pravilnu izmjenu stanica kože i ublažavaju znakove starenja, pa ih stručnjaci svrstavaju među najvažnije sastojke u anti-aging njezi kože.

Ublažava crvenilo

Niacinamid, oblik vitamina B3, može donijeti višestruke koristi koži u menopauzi. Primjerice, poboljšava tonus kože i smanjuje naboranost, a pomaže i smanjiti crvenilo koje se javlja uz navale vrućine. Smatra se da bi mogao biti koristan i protiv crvenila kod rozaceje te protiv akni.

Podiže razinu vode u koži

Hijaluronska kiselina može biti od velike pomoći u njezi tijekom menopauze, s obzirom na to da snažno hidratizira kožu. Zahvaljujući tome što privlači vodu na sebe, hijaluronska kiselina podiže razinu vode u koži, a to se manifestira kroz ublažavanje finih linija i bora i bolju popunjenost kože.

image

Zaštita kože od sunca je imperativ

DEPOSITPHOTOS

Bolja izmjena stanica

Alfa hidroksi (AHA) kiseline i polihidroksi (PHA) kiseline mogu biti od pomoći koži u menopauzi budući da potiču izmjenu stanica kože. Također ublažavaju gubitak vode iz kože.

Graditelji proteina

Peptidi su aminokiseline prirodno prisutne u ljudskom tijelu i elementi od kojih se grade proteini, poput kolagena i ostalih proteina važnih za kožu. Zbog toga upotreba peptida u njezi zrele kože podržava proizvodnju kolagena i elastina, a uz to pomaže potaknuti staničnu izmjenu i hidratizira kožu.

Linker
13. travanj 2024 22:12